Den florentinska liljan (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
480
Utgivningsdatum
2021-01-28
Upplaga
1
Förlag
Storge Förlag
Översättare
Per Starke
Originaltitel
Den florentinska liljan
Dimensioner
204 x 135 x 34 mm
Vikt
602 g
SAB
Hc
ISBN
9789188453402
Den florentinska liljan (inbunden)

Den florentinska liljan

(8 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-01-28
229
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
 • Skickas inom 2-4 vardagar
  79
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  39
Visa alla 2 format & utgåvor
Ett underbart vackert litet flickebarn med mörkt yvigt hår föds 1420 på studentområdet i Padua norr om Florens. Kommer skandalen leda till att kvinnor förbjuds på universitetet? I hennes omedelbara närhet finns de tre studentkamraterna Cusanus, Toscanelli och Cesarini. Den första gav oss en modern vetenskapssyn. Den andra ritade kartorna som Columbus använde för att segla till Amerika. Den tredje räddade påven från att ersättas av ett kyrkomöte.

Vi får följa Mariola, hennes dotter Lucrezia och hennes dotterdotter Caterina Sforza genom 1400-talets avgörande händelser, som kom att påverka hela Europas utveckling. Bankväsendet med multinationella företag, humanismen, utbildningsväsendet, konsten, kulturen, ingenjörskonsten, arkitekturen, kosmologin och filosofin. Alla dessa områden utvecklades i en rasande takt i Italien med centrum i Florens, när Europa gick ifrån Medeltid till Renässans.

"Få perioder i europeisk historia framstår idag som lika levande och dynamiska som senmedeltiden och den begynnande renässansen, den era som vilade i pestepidemiernas och legoknektarnas skugga, då de härskandes makt ännu var för svag för att kuva människors tankar och initiativ. Om denna epok har Per Starke skrivit en fascinerande bok."

Dick Harrison

"Vilken fantastisk bred kunskap om 1400-talet, Italien, Florens, konsten och konstnärerna och inte minst den radikala teologin, då och idag! Och kyrkosyn därtill! För blinkningarna mot dagens situation är väl inte bara något som jag vill läsa in utan också något medvetet? En kulturroman som kanske liknar Nina Burtons om Gutenberg men bredare i anslaget."

KG Hammar

"En spännande och bildande roman som håller ihop filosofi och passion. Gång på gång utmanas det beräknande förnuftet av insikt och vishet. Dessutom givande att läsa 1400-talets historia ur kvinnors perspektiv! Den som inte ser sina rötter i historien har svårt att ta sig an framtiden."

Antje Jackelén
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Den florentinska liljan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Full av historiska fakta men dåligt skriven
  Marie, 1 augusti 2022

  Tyvärr kan jag inte rekommendera den här boken. Den är fullproppad med historiska fakta, men inte särskilt välskriven som roman betraktad. Författaren låter intressanta fakta om tidsepoken komma fram i oändliga monologer eller dialoger mellan olika karaktärer, vilket blir dödstrist efter ett tag. Såväl karaktärsteckningar som att driva historien framåt kommer i skymundan av en berömvärd men något malplacerad vilja att lära läsaren så mycket som möjligt. Jag är mycket intresserad av historia o... Läs hela recensionen

 2. Lärdom
  Åsa Stenberg, 11 juni 2021

  Mycket allmänbildande . Här får man renässansens utveckling och de olika betydande personerna i en lättsmält sammanfattning. Lite fyrkantigt språk och gestaltningar förlåter man så gärna. Man blir ju så allmänbildad!

 3. Florens historia
  Fiskpinnen, 4 juni 2021

  Spännande läsning om Medicinas Florens. Mycket intressant fakta om dåtidens stora arkitekter och tänkare.
  Är man intresserad av histora ska man definitivt läsa boken.

 4. Mer historiebok än roman?
  Bertil Persson, 16 maj 2021

  Eftersom jag är idehistoriskt intresserad så var boken givande. Författaren verkar kunnig om hur man levde och tänkte vid denna tid.
  Däremot blir jag aldrig riktigt engagerad i personerna.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Per Starke

 • Generalsekreteraren : låt mig med öppna ögon läsa den bok mina dagar skriver - och lära

  Per Starke

  Det här är ingen bok som rekommenderas som kvällslektyr. Varför inte? Du kommer att få svårt att somna på grund av alla tankar som den sätter igång. Efter en något kuslig upptakt blir du åhörare till en fängslande dialog mellan Generalsekreteraren...

 • Erövringen

  Per Starke

  Hernán Cortés och Bartolomé de Las Casas var ungefär lika gamla, studerade i samma stad och var bland Amerikas första äventyrare. De reste i Columbus fotspår för att erövra mark, guld och ära. Den förra utvecklades till en av historiens grymmaste ...