Ingen skulle få veta (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
228
Utgivningsdatum
2020-08-06
Förlag
Calidris Förlag
SAB
Do
ISBN
9789188703170
Ingen skulle få veta (häftad)

Ingen skulle få veta

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2020-08-06
199
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Ångesten var ständigt närvarande i vårt hem. Ibland slumrande och osynlig, ibland uppblossande med full kraft. Den passade inga tider. Skoningslöst klampade den på, nästlade sig in i mammas huvud och tog ingen hänsyn. Inte till henne, inte till oss andra.
INGEN SKULLE FÅ VETA är en berättelse om skuld, skam och psykisk ohälsa, dolda under en välputsad yta i en svensk småstadsidyll.
Berättelsen skildrar en flickas uppväxt på 70- och 80-talet, med en psykiskt sjuk mamma i en, på ytan, lyckad familj. En sjukdom som alla tystar ner och döljer - både inom familjen och mot omgivningen. Och hur det är att leva i en dysfunktionell familj som låtsas vara fungerande, där yta och konvention betyder allt. Men när dörren till den fina villan har stängts, styr mammans ångest och utbrott familjen med järnhand.
Med inslag av dagboksanteckningar samt journalutdrag från mammans vistelser på psyket, skildras familjens liv utifrån flickans perspektiv, från treårsåldern och fram till den ödesdigra dagen, då alla till slut får veta.
Boken vill belysa vad psykisk ohälsa kan innebära - för den drabbade och för de närmast anhöriga. Händelserna är självupplevda och skildrar ingående och naket det mörker de drabbade lever i. Samtidigt som den också vill visa att det kan finnas ett parallellt, normalt liv som, trots allt, kan vara relativt bra.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ingen skulle få veta
 2. +
 3. Hatad och älskad

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hatad och älskad av Alexandra Nilsson, Ylva Enström (häftad).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Ingen skulle få veta. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Känslomässig bok
  Marie, 18 september 2020

  Boken handlar om författarens egna uppväxt. Där man får dotter Maria o hennes syster Sofia och föräldrarna . Under 70 - 80 talet. Berättelse om skuld ,skam och psykisk ohälsa. Man får följa familjens vardag , kring mammans psykiska ohälsa. Hur snabbt måendet kan skifta. Man får följa dotter Maria som har en klump i magen och oro för sin mamma under hennes uppväxt. Man vill inte att det skulle synas utåt.

 2. Ingen skulle få veta
  Agnetha Bjuggmark, 17 september 2020

  Wow, vilken bok! Är jag dum som tycker att den är bra? Läste den på två dagar, ville veta vad som hände. Boken ligger så rätt i tiden, för den psykiska ohälsan ökar. Denna bok tycker jag alla borde läsa, få mer förståelse för hur det kan vara. Den är lättläst, inga besvärliga ord! Den får 5 av 5

 3. Den här boken tar dig med på en känslomässig resa!
  Susanne, 29 augusti 2020

  Den här boken tar dig med på en känslomässig resa, oavsett vad du har i bagaget!
  Berättelsen spänner från tidigt 70-tal till i mitten av 80-talet, och ur ett barn och tonårings perspektiv får vi inblick i hur det är att växa upp i skuggan av en förälders psykiska ohälsa. Marias familj har det utåt sätt bra. De bor fint, mamma Birgitta är barnmorska och pappa Hans är bankdirektör. Men det som inte syns, och ingen pratar om, är hur Birgittas återkommande ångestattacker (som tar sig våldsamm... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner