Ingen skulle få veta (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
226
Utgivningsdatum
2020-08-06
Förlag
Vulkanisterna AB
Dimensioner
11 x 183 x 115 mm
Vikt
260 g
SAB
Do,Lz
ISBN
9789188703170
Ingen skulle få veta (häftad)

Ingen skulle få veta

(15 röster)  |  Läs 13 recensioner
Häftad,  Svenska, 2020-08-06
204
 • Skickas från oss inom 2-5 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Ångesten var ständigt närvarande i vårt hem. Ibland slumrande och osynlig, ibland uppblossande med full kraft. Den passade inga tider. Skoningslöst klampade den på, nästlade sig in i mammas huvud och tog ingen hänsyn. Inte till henne, inte till oss andra.
INGEN SKULLE FÅ VETA är en berättelse om skuld, skam och psykisk ohälsa, dolda under en välputsad yta i en svensk småstadsidyll.
Berättelsen skildrar en flickas uppväxt på 70- och 80-talet, med en psykiskt sjuk mamma i en, på ytan, lyckad familj. En sjukdom som alla tystar ner och döljer - både inom familjen och mot omgivningen. Och hur det är att leva i en dysfunktionell familj som låtsas vara fungerande, där yta och konvention betyder allt. Men när dörren till den fina villan har stängts, styr mammans ångest och utbrott familjen med järnhand.
Med inslag av dagboksanteckningar samt journalutdrag från mammans vistelser på psyket, skildras familjens liv utifrån flickans perspektiv, från treårsåldern och fram till den ödesdigra dagen, då alla till slut får veta.
Boken vill belysa vad psykisk ohälsa kan innebära - för den drabbade och för de närmast anhöriga. Händelserna är självupplevda och skildrar ingående och naket det mörker de drabbade lever i. Samtidigt som den också vill visa att det kan finnas ett parallellt, normalt liv som, trots allt, kan vara relativt bra.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ingen skulle få veta
 2. +
 3. 21 Day Challenge - Keto

De som köpt den här boken har ofta också köpt 21 Day Challenge - Keto av Ulrika Davidsson (inbunden).

Köp båda 2 för 293 kr

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Ingen skulle få veta. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Otroligt viktig bok
  @bettan_bokprataren (Örebro), 30 augusti 2021

  En mycket stark och gripande bok som belyser ett svårt ämne som är så oerhört viktigt att belysa om och om igen.
  Jag är fullständigt övertygad om att vi alla känner någon som lider av någon form av psykisk ohälsa. Så varför är det så oerhört svårt att tala om det.

  I den här boken "Ingen skulle få veta" berättar författaren om sin egen uppväxt med en mamma som led av psykisk ohälsa, en sjukdom som skulle döljas för omvärlden och självklart skulle det stanna inom familjens sfär. <... Läs hela recensionen

 2. En tung och känslosam bok!

  Jag tror att de flesta av oss känner någon som lider av någon form av psykisk ohälsa. Ändå är det ett ämne som man inte gärna pratar högt om.

  Ingen skulle få veta bygger på författarens egen uppväxt. En uppväxt med en mamma som led av psykisk ohälsa, en sjukdom som skulle döljas för omvärlden och som endast et fåtal visste om.

  I boken får vi följa Maria, hennes syster Sofia och deras föräldrar Birgitta och Hans. Vi får vara med i de mörkaste stunderna, som när mamma Birgitta... Läs hela recensionen

 3. En viktig bok som berör, stark debut!
  bokresan, 22 januari 2021

  Ingen skulle få veta är en verklighetsbaserad roman om hur det är att växa upp med en mamma med psykisk ohälsa på 70-/80-talet. Något som då var tabubelagt och skamligt och därför gör familjen allt de kan för att hålla mammans psykiska sjukdom hemlig.

  Det är en trovärdig och sorglig historia och jag lever mig in i huvudkaraktären Marias situation och hur hon, systern och pappan anpassar sig efter mammans mående. Vissa perioder lever de ett ganska normalt familjeliv men med ett mörkt... Läs hela recensionen

 4. Fin och utlämnande bok. Läs!

  Ingen skulle få veta är en självupplevd bok och det är naket skildrat om psykisk ohälsa och samtidigt som jag lider med alla inblandade och får lite ont i magen finns det hopp. Jag känner en tacksamhet att få läsa denna historia.

  Jag tänker att det måste varit jobbigt att försöka dölja allting utåt. Att sätta på en mask och låtsas att allt är bra fast det inte är det. Familjen måste gått som på nålar och även känt oro de dagarna som var bra. Så skört! En stark berättelse som jag tycker att du ska läsa!

 5. Ärligt och gripande
  Stinas_boksida, 18 oktober 2020

  Det är 70-80 talet. Maria lever med sin mamma, pappa och syster. De är en helt vanlig familj utåt sett, men innanför dörrarna lever de i ett helvete. Att mamman var psykiskt sjuk, och i perioder var inlagd på psyket, var något ingen skulle få veta.

  Under de perioder hon mådde bra jobbade hon först som sjuksköterska, och sen som barnmorska.

  Men de visste aldrig när ett utbrott kunde starta, för minsta lilla kunde sätta igång det eller ett självmordsförsök. Hela familjen påver... Läs hela recensionen

 6. En av årets viktigaste böcker
  -, 11 oktober 2020

  Anna Kansell har nog skrivit årets viktigaste bok. Jag är tagen, nära på mållös. Den här nakna och hudlösa barndomsskildringen går rakt in i mitt hjärta. Tårarna rinner och jag känner framför allt med Maria och hennes syster, men även med resten av familjen. Jag känner också en viss ilska mot dem som såg, men ändå inget gjorde. Reagerade på hur dagisfröken inte agerade utifrån det som Maria berättade. Idag hade det nog inte gått till så, med tanke på den anmälningsplikt som åligger personal i... Läs hela recensionen

 7. En bok som alla borde läsa
  Moa J, 10 oktober 2020

  Gripande beskrivning av hur det är att växa upp som anhörig till en person med psykisk ohälsa. Utan att försköna beskriver författaren sin tillvaro på ett väldigt övertygande sätt och fångar mig från första sidan. Jag skulle gärna vilja vet hur Marias upplevelser under barn- och ungdomsåren påverkade hennes vuxna liv. Hoppas verkligen att det kommer en fortsättning.

 8. En känslosam resa!
  -, 5 oktober 2020

  Ingen skulle få veta var omöjligt att sluta läsa. Trots att jag flera gånger kände att det behövdes en paus, att det var för känslosamt, så gick boken att lägga ner. Jag behövde veta hur Marias liv skulle utvecklas i denna kaotiska tillvaro. En trasig familj, var och en kämpandes för att hitta någon form av normalitet, var och en av dem med en längtan och strävan efter att må bra, trots allt.

  "Jag orkar inte,
  jag orkar inte längre,
  jag har sån ångest."

  Hur många... Läs hela recensionen

 9. Kärleksfull och fin berättelse

  Tycker mycket om den varma och kärleksfulla berättelsen om hur det är att växa upp med en mamma som lider av psykisk ohälsa.

  Birgitta är vacker och stilfull. Hon är mamman som arrangerar fina middagar, syr kläder och bakar. Men hon drabbas också av ångest och depressioner och kräver att familjen lyder hennes minsta vink. Det går nog inte att räkna hur många gånger hon hotar att ta sitt liv.
  Kan verkligen känna tidsandan i boken, jag är liksom författaren uppvuxen på 70- och 80-... Läs hela recensionen

 10. Ingen skulle få veta.
  Leif Rubensson , 23 september 2020

  Boken handlar om vad det innebär att växa upp med en mamma som lider av depression och ständigt brottas med självmordstankar. Perspektivet är den lilla flickans. Boken ger inblickar i hur ett barn påverkas av mammans psykiska ohälsa och utvecklar strategier för att hantera vardagen. En viktig bok. Läs den.

 11. Känslomässig bok
  -, 18 september 2020

  Boken handlar om författarens egna uppväxt. Där man får dotter Maria o hennes syster Sofia och föräldrarna . Under 70 - 80 talet. Berättelse om skuld ,skam och psykisk ohälsa. Man får följa familjens vardag , kring mammans psykiska ohälsa. Hur snabbt måendet kan skifta. Man får följa dotter Maria som har en klump i magen och oro för sin mamma under hennes uppväxt. Man vill inte att det skulle synas utåt.

 12. Ingen skulle få veta
  agnethas_boktips, 17 september 2020

  Wow, vilken bok! Är jag dum som tycker att den är bra? Läste den på två dagar, ville veta vad som hände. Boken ligger så rätt i tiden, för den psykiska ohälsan ökar. Denna bok tycker jag alla borde läsa, få mer förståelse för hur det kan vara. Den är lättläst, inga besvärliga ord! Den får 5 av 5

 13. Den här boken tar dig med på en känslomässig resa!
  -, 29 augusti 2020

  Den här boken tar dig med på en känslomässig resa, oavsett vad du har i bagaget!
  Berättelsen spänner från tidigt 70-tal till i mitten av 80-talet, och ur ett barn och tonårings perspektiv får vi inblick i hur det är att växa upp i skuggan av en förälders psykiska ohälsa. Marias familj har det utåt sätt bra. De bor fint, mamma Birgitta är barnmorska och pappa Hans är bankdirektör. Men det som inte syns, och ingen pratar om, är hur Birgittas återkommande ångestattacker (som tar sig våldsamm... Läs hela recensionen

Visa alla 13 recensioner