Vad händer med klimatet? : en klimatforskares syn på jordens klimat (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
244
Utgivningsdatum
2019-07-02
Förlag
Karneval förlag
Dimensioner
208 x 155 x 20 mm
Vikt
506 g
SAB
Ubaj,Uhd
ISBN
9789188729262
Vad händer med klimatet? : en klimatforskares syn på jordens klimat (inbunden)

Vad händer med klimatet? : en klimatforskares syn på jordens klimat

(88 röster)  |  Läs 28 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-07-02
207
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Vad är det som händer med jordens klimat?

Är en katastrof nära förestående med skenande uppvärmning och svällande hav? Eller är nuvarande förändringstrender hanterbara? Eller kan vi inte säkert veta vare sig det ena eller andra?

Många har bestämda åsikter om klimatet, men få har satt sig in i det komplicerade ämnet i lika hög grad som Lennart Bengtsson. I sextio år har han arbetat med och forskat om klimat och väder, bland annat som chef för European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, International Space Science Institute och Max Planck Institute for Meteo rology.

I Vad händer med klimatet? ger Lennart Bengtsson sin syn på några av de mest grundläggande frågorna kring vår planets klimat:

- Vad bestämmer jordens klimat?

- Vad är växthuseffekten?

- Är det möjligt att förutsäga klimatet?

- Hur skall jordens energiförsörjning lösas?

- Kan oönskade globala klimatförändringar motverkas?

- Vilken roll kan Sverige spela?

 

FRÅN MOTTAGANDET I SVENSKA MEDIER

"I dessa dagar då vi översvämmas av 'klimatexperter' säger inte detta mycket, inte heller får namnet Lennart Bengtsson några klockor att pingla igenkännande hos de flesta. Men då ska ni veta att Bengtsson är vårt lands främste klimatexpert och en av de mest framstående meteorologerna i världen. Han är också en av de få klimatexperter som meteorologer gärna lyssnar på ... Jag har, som ni kan förstå, som meteorolog läst många böcker om väder och klimat. Därför kan jag med gott samvete säga att Lennarts bok intar en topposition, både i vetenskaplig lödighet och pedagogisk tillgänglighet. Förlaget ska dessutom ges äran av att gjort en bok som väcker läslust med läckra bilder och lättillgängliga diagram." Meteorologen Anders Persson på Global Politics

"Meteorologen Lennart Bengtssons Vad händer med klimatet? är en riktig klokbok. Här finns bland annat allt det basala man inte vågat fråga om kring väder och klimat på vår planet. Klart och översiktligt så att även en kulturskribent kan förstå, förklaras inte bara växthusgasernas roll utan alla de olika faktorer som spelar in ... En av bokens stora förtjänster är att den inte bara slår fast viktiga saker och radar fakta, utan tar upp också hur mycket vi inte vet, och några saker vi sannolikt aldrig kan veta. Moln är exempelvis ett stort mysterium. Forskarna vet ännu inte om de på det hela taget bidrar till mer eller mindre uppvärmning. De både värmer och reflekterar solljus. Det är spännande. Så mycket i denna värld finns att vara nyfiken på, kliande gåtor som bara väntar på rätt hypotes och möjliga tester. Med Bengtssons varsamma pedagogik blir okunskapen aldrig något tillhygge för tvivel på allt, den ingår i en saklig redogörelse för var kunskapens gränser går och att de flyttas framåt." Mattias Svensson i Aftonbladet

"Det här är en måstebok för alla som undrar och oroas över vad som händer med klimatet och som funderar på vad människor kan göra för att förbättra läget. Den här boken är viktig också för alla förnekare och fanatiker av alla slags skolor och läggningar. Här bjuds motstånd mot alla former av förenklingar, skrönor, myter och ångestattacker ... Lennart Bengtssons bok har sådana kvaliteter att den borde kunna flytta den politiska klimatdebatten till en ny nivå. En nivå där erkända fakta, erkända osäkerheter och erkända rimlighetsanalyser ligger till grund för insatser och åtgärder ... Människans väldokumenterade förmågor anpassning och innovation är artens främsta framgångsfaktorer. Det är den kraften vi behöver mer av och vi behöver mindre av politiska stressbeslut. Inte minst behöver samhället mer insatta och öppensinnade medborgare. Med sin bok drar Lennart Bengtsson ett gäng strån till den stack där det byggs ett sådant vettigare, kunnigare och mer balanserat samhällsklimat." Widar Andersson i Folkbladet

"Vad händer med klimatet? förmedlar en överg
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vad händer med klimatet? : en klimatforskares syn på jordens klimat
 2. +
 3. Klimatkarusellen : vilka frågor kan besvaras?

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klimatkarusellen : vilka frågor kan besvaras? av Elsa Widding (häftad).

Köp båda 2 för 466 kr

Kundrecensioner

Det finns 28 recensioner av Vad händer med klimatet? : en klimatforskares syn på jordens klimat. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk
  Daniel L, 20 juli 2021

  Författaren beskriver komplexa samband som påverkar klimatet på ett så lätt sätt det går. Däremot behöver man inte förstå allt i detalj utan vad man behöver förstå beskrivs bra.

  Vill man förstå på ett djupare plan har man möjlighet med sambanden beskrivna i enkla formler vilket den som vill kan hoppa över och bara acceptera. Förståelsen går ej förlorad ändå.

 2. Icke "klimatförnekare"
  Benny Broqvist, 22 januari 2021

  Alla borde läsa denna bok för att få balans i rådande klimathysteri. En på vetenskaplig grund gjord analys i stället för sådant som veckotidningsskrivare och störda tonåringar fritt får påstå!

 3. Både och
  Hanna, 21 januari 2020

  Intressant och sakligt om klimat- och väderfenomen och vad som påverkar vad. Bra bilder och pedagogiska bilder om utsläppsförändringar. Lite mer svajigt när det kommer till rekommendationer och hur förändringarna ska stävjas. Mitt intryck är att forskaren uttalar sig om sådant har inte riktigt har full koll på.

 4. Informationsrikt och sakligt om klimatfrågan
  Jan Y Andersson, 6 januari 2020

  Klimat och global uppvärmning är en fråga som engagerar och vi är många som har behov att sätta oss in i frågan för att bilda oss en egen uppfattning. Det har saknats en bok som lugnt och sakligt går igenom relevanta vetenskapliga fakta inom området kombinerat med en saklig diskussion. Vad vet man och vad vet man inte? Bokens första halva handlar om detta. Lennart Bengtsson (LB) kan sitt ämne, vilket hans gedigna CV också visar på. Mät-problematiken är mycket utmanande och boken tar upp detta... Läs hela recensionen

 5. Mycket bra bok
  Svante, 26 november 2019

  Han visar att väder och klimat är lika komplicerat som allt annat. Ju mer människan lär sig desto mer inser hon hur lite hon vet. Vissa forskare utger sig för att veta allt och förutsäger jordens nära undergång. Lennart Bengtsson tycks ha en mer balanserad syn. Mycket läsvärd som motpol till allt som journalister skriver.

 6. En saklig, populärvetenskaplig rapport...
  Piotr Pons, 30 september 2019

  ...som konstaterar att det inte finns någon anledning till negativ framtidsvision. Detta i motsats vad 171 akademiker, dock inte klimatforskare eller naturvetare, skrev 25 september 2019 på Dagens Nyheters debatsida. Dessa idéhistoriker, genusvetare, socialantropologer och representanter för andra samhälsvetenskapliga och humanistiska ämnen skulle ha en stor nytta av att läsa denna bok.

  Mycket läsvärd!

 7. Realist
  Swempa, 19 september 2019

  Skönt med någon sansad person i all denna hysteri av okunniga, osakliga och verlighetsfrånvända pesoner. Äntligrn någon som kan ämnet och som kan belysa verkligheten. Synd att Lennart B inte får större plats i media, men han är ju inte så karismatisk och högljudd att det går hem kanske.

 8. Vetenskaplig bok om klimat
  Bo Brantmark, 19 september 2019

  Lennart Bengtsson demonstrerar ett omfattande och djupt kunnande men det är på gränsen att boken kan kallas populärvetenskaplig. Man måste läsa med skärpt uppmärksamhet, men om man gör det är boken mycket berikande

 9. Klok bok !
  LottaW, 19 september 2019

  Boken är lättläst,saklig och vetenskaplig (men jag har inte läst ut den än !) Trots det tunga ämnet inger den en del hopp inför framtiden.

 10. En av årets viktigaste böcker!
  Ingvar Ericson, 9 september 2019

  En utomordentligt bra och viktig bok. Pedagogisk, saklig och lärorik. Rekommenderas till alla som vill veta vad klimatfrågan egentligen handlar om. Boken skulle med fördel kunna användas som obligatorisk kurslitteratur i gymnasiets avgångsklass. Kompletteras gärna med Davis Hone's bok "Putting then genie back - Solving the climate and energy dilemma".

 11. Nyttig informativ läsning
  Sven Lennart Skinnar, 6 september 2019

  Välskriven - informativ - trovärdig i sina analyser. Saknar riskerna med avsmältningen av polarisarna. Särskilt då för länderna vid norra Atlanten, dit vi hör. Smältvattnet som kan försvaga Grönlandspumpen som i sin tur driver golfströmmen. Vid försvagad golfström närmar vi oss Sibiriskt klimat.

 12. Blandat intryck
  Leif Hultgren, 5 september 2019

  Bokens titel plus vissa tankeexperiment med utomjordingar och val av bästa klimatår(!) signalerar en mycket populärvetenskaplig framställning av jordens klimat. Boken är dock fylld med fakta och beräkningar, figurer och diagram, som kanske är lite svårsmälta för lekmän att tillgodogöra sig. Författaren anser att de mänskliga kopplingarna till klimatförändringar är otydliga. Det kanske mest givande kapitlet är kanske den om jordens energiförsörjning i framtiden.
  Författaren är för en utbyg... Läs hela recensionen

 13. En enastående saklig analys av klimatfrågorna
  Alex. Westin, 31 augusti 2019

  Denna bok borde läsas av alla som är intresserade av klimatet och vad som bör göras med anledning av förändringarna. Dels för att förhindra en oönskad utveckling, dels för att anpassa oss till de förändringar som oundvikligen kommer.
  Han pekar på vad som bör, och realistiskt kan göras globalt, och vad vi bör och kan göra i Sverige.
  Framför allt bör politiker och beslutsfattare ta del av kunskaperna, men även journalister och debattörer.
  Delar av den vetenskapliga analysen är för ... Läs hela recensionen

 14. Intressant om klimatets relationen till väder
  POW, 29 augusti 2019

  Upplysande och kloka reflektioner om klimatet och dess relation till det mer kaotiska vädret.
  Här finns fakta, grafer och diagram som är viktiga för att förstå vad vi vet och inte vet.

 15. Viktig bok som tar upp klimatfrågan
  Marianne, 24 augusti 2019

  En bok som alla borde läsa för att få en nyanserad bild av vad som händer med klimatet. Boken är lättläst och beskriver bland annat skillnaden mellan klimat och väder, vad som på verkar vårt klimat förutom människans påverkan. Man får också förklarat att förra årets sommar inte var så exceptionell som media vill få oss att tro.
  Kan varmt rekommendera boken för de som har ett intresse för miljöfrågor

 16. Odiskutabel vetenskaplig tyngd
  Göran Grimberger, 19 augusti 2019

  Lennart Bengtsson är som vanligt ganska försiktig att uttala sig kategoriskt, möjligen av hänsyn till kollegor som sitter fast i smeten och sitt tidigare engagemang i cirkusen. Hans viktigaste budskap är ändå att det inte är någon brådska att vidta drastiska åtgärder för att minska våra utsläpp, vi har tid på oss att finna lämpliga lösningar via utökad forskning inom hela problemkomplexet. Han framför kärnkraft som del av lösningen.

 17. Läsvärd och sansad bok
  mswidi, 19 augusti 2019

  Vad skönt att hitta den här boken. En mycket sansad beskrivning av dels det enormt komplexa i klimatet, och vad som kanske ändå är vettigast - att göra rätt saker i rätt ordning, och inte enbart ha panik. Klok man. Läsvärd bok!

 18. Klimatnytta
  Per-Åke Ekström, 19 augusti 2019

  Innan man tycker något i klimatdebatten bör man bli kunnigare då är det bra att läsa denna bok och minst 2st till, Tänk om det blir kallare och Klimatkarusellen

 19. Pedagogiskt om klimatvetenskap och framtid
  Joachim, 17 augusti 2019

  Jag rekommenderar varmt denna bok till alla som är intresserade av jordens klimat!

  I boken förklaras pedagogiskt det mesta som vi aldrig fått reda på om hur väder och klimat egentligen fungerar, och vi får en genomgång av jordens klimathistoria, klimatforskningens historia, aktuellt forskningsläge och möjliga åtgärder. Jag får känslan att Bengtsson bemödat sig om att göra varje kapitel oklanderligt neutralt och vetenskapligt.

  En liten beredskap behövs för den som tror sig... Läs hela recensionen

 20. Viktigt om klimatet och vädret
  Thomas Nydahl, 12 augusti 2019

  "För att studera klimatförändringar behövs långa, tillförlitliga och helst homogena mätdata." (Bengtsson, sidan 26)

  "Att tro att det skulle vara möjligt att ändra på klimatet, eller att återställa klimatet till ett som fanns tidigare, är futilt och orealistiskt." (sidan 211)

  Det första jag noterar i Lennart Bengtssons välkomna bok Vad händer med klimatet, är att det borde vara en självklarhet att skilja på väder och klimat. Det är nämligen två helt olika saker. I dagens åsik... Läs hela recensionen

 21. Gedigen&extremt kunnig genomgång av ALLA aspekter
  Rune Olofsson, 9 augusti 2019

  Gedigen och extremt allsidigt kunnig genomgång av ALLA aspekter vad gäller klimatet. Ger dessutom vetenskapligt underlag istf att bara säga sant eller falskt.
  Min viktigaste källa tillsammans med Klimatkarusellen av Elsa Widding.

 22. En experts bok
  Eva Backlund, 9 augusti 2019

  Det här är en bra bok väl värd att läsa. Men inte helt lättillgänglig. Ska jag rekommendera en aktuell bok om klimatet vill jag kanske i första hand nämna Elsa Widdings Klimatkarusellen (som jag också köpt på Bokus) som ger en oerhört pedagogisk och kunnig bild av forskningen i klimatfrågan och energipolitik. Boken visar att forskarna har kvar betydande osäkerhet både om vad som påverkar klimatet och framtidens klimat, men också att alarmisterna enligt alla seriösa forskare saknar grund för s... Läs hela recensionen

 23. En professionell behandling av klimatfrågan
  Bengt Otto Söderberg, 24 juli 2019

  Boken, utgiven av Karneval förlag, fyller ett uppdämt faktabehov som föreligger sedan floran av klimatinlägg i media vuxit sig allt vildare Den rekommenderas för alla som vill ha en bra utgångspunkt för att kritiskt kunna följa och möjligen delta i debatten.

  Bengtssons bok är pedagogiskt upplagd med en inledande beskrivning av de lagar från fysiken som är relevanta för förändringar av jordens klimat följt av resonemang omkring aktuell klimatforskning och vilka svar som den kan tänkas... Läs hela recensionen

 24. En av världens främsta klimatforskar
  Lars Bern, 23 juli 2019

  Jag har följt klimatdebatten i ett dussintal år med alla dess våldsamma överdrifter och skrämselpropaganda med Tipping Points och allt om att det är fruktansvärt bråttom att lösa problemen. Vi har alltid bara 10 år på oss och så har det låtit i snart 50 år. Men katastroferna som man larmat om har ju inte inträffat.
  Den här boken kommer att bli impopulär bland alarmister som bara tar del av skrämsel propaganda som matas ut från SVT och andra Main Stream Media.
  Bengtsson redogör i lugn... Läs hela recensionen

 25. En läsvärd och viktig bok
  SP, 22 juli 2019

  Boken går igenom det rådande forskningsläget om jordens klimatsystem. Författaren belyser de komplexa vetenskapliga faktorerna och sambanden på ett pedagogiskt vis, och tydliggör skillnaden mellan tillfälliga väderfenomen och långsiktiga klimattrender. Författaren har en sansad och optimistisk grundsyn på vetenskapen och beskriver vilka realistiska möjligheter människan har att anpassa sig till ett föränderligt klimat. En läsvärd och viktig bok, inte minst i dessa tider av sensationsjournalistik och klimatalarmism.

 26. Äntligen en balanserad syn på läget

  Bengtsson vet vad han pratar om! Synd bara att det ska vara så märkvärdigt svårt att få till en nyanserad diskussion om klimatfrågan och CO2 i synnerhet.

 27. Faktabaserad och intressant
  El Joh, 15 juli 2019

  Bra bok. Faktabaserad och vetenskaplig genomgång av klimatförändringen. Författaren är oerhört insatt och kunnig. Kul och viktigt att få en saklig och tydlig genomlysning av vad som är fakta, vad som är teorier och vad som är ren spekulation.

 28. Som gissat, fullt av propaganda och rena åsikter
  Ander Gustafson, 11 juli 2019

  Boken innehåller allehanda personliga uppfattningar om "vad som händer med klimatet", men man ska inte glömma att mannen varit kontroversiell i frågan i väl över 10 år nu.

  Den är nämligen "Alla forskare i världen har fel, *jag* har rätt, och det finns inget att oroa sig för över klimatet".

  I boken använder han ofta auktoritetsargument istället för att källhänvisa, vilket, om man tittar noga, han även gör i bokens beskrivning som innehåller väldigt mycket lovord från andra p... Läs hela recensionen

Visa alla 28 recensioner

Fler böcker av Lennart Bengtsson