I backspegeln : mitt liv med Scania, Volkswagen och Wallenberg (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2020-05-06
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
178 x 110 x 18 mm
Vikt
163 g
SAB
Lz Östling, Leif
ISBN
9789188849649

I backspegeln : mitt liv med Scania, Volkswagen och Wallenberg

(20 röster)  |  Läs 8 recensioner
Pocket,  Svenska, 2020-05-06
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Otaliga gånger har nyfikna själar ställt mig frågan om hur jag blivit den jag är. Vad är det som har drivit mig? Hur har jag tagit mig dit jag kommit? Mitt svar har varit: livet utvecklar sig, oförutsägbart och mångtydigt. Livet faktiskt bara blir; det finns ingen snitslad bana. Det är ett svar som sällan tillfredsställer, så den här boken måste till." Under nästan fyra decennier var Leif Östling verksam på buss- och lastbilsföretaget Scania. Mot bakgrund av såväl historiskt monumentala skiften som tekniska språng och konjunkturers svallvågor, utvecklades den person som för många idag är välkänd för sitt framgångsrika ledarskap och sina starka åsikter. Däremot är det få som känner till bakgrunden till de stora framgångarna, filosofin bakom företagandet och relationen till den långvarige ägaren Wallenberg.

I boken skildrar han öppenhjärtigt bland annat maktspelet och motsättningarna inom Wallenbergsfären när Volvo försökte ta över Scania, Volkswagens långvariga relation till företaget, och hur allt ställdes på sin spets, gång efter annan. Boken är lika mycket en biografi som det är en berättelse om förhållandena i svenskt näringslivs innersta kärna; om affärer, makt, spel och ansvar. Men det är också en skildring om hur medmänsklighet och värderingar alltid vinner i längden. Leif Östling berör också tiden som ordförande i Svenskt Näringsliv och utvecklar resonemanget kring uttrycket Vad fan får jag för pengarna? .
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. I backspegeln : mitt liv med Scania, Volkswagen och Wallenberg
 2. +
 3. Ingenting är sant och allting är möjligt : det nya Rysslands surrealistiska själ

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ingenting är sant och allting är möjligt : det ... av Peter Pomerantsev (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av I backspegeln : mitt liv med Scania, Volkswagen och Wallenberg. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En relevant beskrivning av företagsvärlden
  Bengt Johansson, 25 november 2020

  En bok som intresserade mig mycket eftersom den speglade på ett utmärkt sätt hur affärsvärlden fungerar. Likaså visar den på politikernas totala inkompetens på företagsvärlden. Boken är skriven med distans till författaren själv men avslöjar mycket av maktspelet både bland politiker men även bland företagsledare. Eftersom jag själv haft förmånen? att ha träffat en del av de personer som Leif beskriver så instämmer jag till fullo med den beskrivning av personernas egenskaper som han gör.
  V... Läs hela recensionen

 2. Läsvärd och berikande!
  Piotr Pons, 25 oktober 2020

  Vi, som är födda på fyrtio- och femtiotalen i förra seklet, känner igen kulisserna kring Leif Östlings berättelser. Nu får vi ett värdefullt insikt bakom kulisserna. Vi kanske ägde aktier i Investor, Providencia, även Scania när det begav sig och nu har vi Traton i portföljen. Här får vi förstahandsuppgifter om bakgrunden till det vi ser. Mycket läsvärd och berikande!

  Även samhällskritiken känner vi igen. Eller vad sägs om detta citat om dagens tillstånd i vår kära gamla Sverige frå... Läs hela recensionen

 3. Bra bok!
  Gert Johansson, 25 september 2020

  Ger insikt och kunskaper om maktspel och ledarskap. Mycket läsvärd, skriven på ett lättläst sätt.
  En intressant historiebeskrivning som går att dra mycket lärdomar från.

 4. Spelet bakom fordonstillverkningen
  Jan Christer Nilsson, 15 september 2020

  En intressant bok om ledningen i ett svenskt fordonsföretag i konkurrens med övriga världens fordonstillverkare.

  Boken visar på den tuffa konkurrensen i branschen där tillverkningen knappt når "Break even", utan måste lita på kundens lojalitet för tillverkaren. Intressant också diskrepansen i att "göra om - göra rätt" mellan de olika fordonstillverkarna, men boken ger inte det svaret. Kanske handlar det om kulturella skillnader av definitionen av lojalitet.

  Leif hade förmå... Läs hela recensionen

 5. Mycket läsvärd
  P Björnsson, 15 september 2020

  En väldigt bra beskrivning av en viktig del av svensk affärshistoria skriven av en av våra mest begåvade affärsmän. Rekommenderas starkt!

 6. En enastående företagsledare berättar!
  Alexis, 14 september 2020

  Mycket intressant bok som upplyser Scanias historia. Vilken ledare Leif Östling!
  Hade svårt att göra något annat innan sista sidan blev läst.

 7. Vad fan får man för pengarna?
  Hannu Grusbacka, 8 september 2020

  Man får en riktigt bra berättelse om svensk industri och ett spännande människoöde. Mycket lärorik och intressant fakta om hur olika högre instanser påverkar. Klart läsvärd!!

 8. Utomordentlig
  Lennart Anderson (Malmö), 8 september 2020

  En bok som verkar innehålla helt opartiskt grundade fakta.
  Som visar dels spelet ( lagligt och kanske på gränsen till lagligt i företagsvärlden.
  och som också belyser den enorma mängd av skeenden som behövs för att beslut skall kunna fattas.
  Rekommenderar att ALLA politiker i Sverige läser boken för att förstå det arbete som måste läggas ned i näringslivet.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Leif Östling