Dokumenterade mirakler : vetenskap, helande och Guds existens (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
312
Utgivningsdatum
2019-05-15
Förlag
Sjöbergs Förlag
Dimensioner
233 x 160 x 25 mm
Vikt
563 g
SAB
Cm.02
ISBN
9789188927125
Dokumenterade mirakler : vetenskap, helande och Guds existens (inbunden)

Dokumenterade mirakler : vetenskap, helande och Guds existens

(11 röster)  |  Läs 11 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2019-05-15
289
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Sker mirakler idag, och går de i så fall att dokumentera? Hur förhåller sig vetenskap och bön till varandra?
Dokumenterade mirakler ställer dessa frågor på sin spets i ett försök att belägga det övernaturligas existens.

I denna bok finner du över 50 exempel på vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön, baserat på läkarutlåtanden och journaler. Du får bland annat möta:

* Maria, som höll på att bli döv men plötsligt fick hörseln tillbaka under en gudstjänst.

* Jens, vars hjärnskada försvann i samma ögonblick som en vän bad för honom.

* Bengt, som gick en säker död till mötes men vars cancer försvann till läkarnas stora förvåning.

Författaren för en djuplodande diskussion om huruvida detta rör sig om genuina mirakler. Kanske handlar det istället om placeboeffekten, att läkarna har ställt fel diagnos eller att vi i framtiden kommer upptäcka naturliga orsaker? Dokumenterade mirakler är en bok som får både skeptiker och troende att tänka till.

Sagt om boken
Med skarpsinnighet, måttfullhet och gott humör krånglar Micael Grenholm till det för den som inte har utrymme för mirakler.
- Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus

Grenholm tar endast upp väldokumenterade fall där det finns sjukjournaler och läkarna har konstaterat att tillfrisknandet har varit vetenskapligt oförklarligt. Bokens förtjänstfulla dokumentering av dessa skulle i sig räcka för att rekommendera den.
- Bengt Malmgren, läkare

Jag skrattar rätt ut flera gånger när Grenholm med pedagogisk enkelhet bemöter de mest etablerade invändningarna mot miraklers existens, och jag uppskattar hur han behandlar oförklarliga helanden inom andra andligheter än kristendomen. Man behöver inte ha samsyn med Grenholm i allt för att den här boken ska vara nyttig - både för den som tvivlar på mirakler och den som redan är övertygad.
- Sonja Alriksson, bloggare

Den här boken behövs verkligen. Grenholm dokumenterar och argumenterar på ett sådant sätt att det inte längre blir lätt att avfärda och vifta bort att mirakler existerar.
- Simon Ådahl, artist och författare

Grenholm argumenterar på ett personligt, humoristiskt och spännande sätt för miraklers existens. Jag vill varmt rekommendera denna bok till var och en som längtat efter att ta del av konkreta helanden som granskats av den medicinska vetenskapen.
- Joakim Stiernspetz, läkare

Om författarenMicael Grenholm är författare, föreläsare och pastor för församlingen Mosaik i Uppsala tillsammans med sin fru Sarah. Han studerar teologi på masternivå och sitter med i ledningen för Svenska apologetiksällskapet. Micael har tidigare skrivit boken Jesus var också flykting tillsammans med Stefan Swärd.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Dokumenterade mirakler : vetenskap, helande och Guds existens
 2. +
 3. Guldkorn

De som köpt den här boken har ofta också köpt Guldkorn av Bodil Jönsson (inbunden).

Köp båda 2 för 358 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Dokumenterade mirakler : vetenskap, helande och Guds existens. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Utmanande
  Ola Henriksson, 13 december 2019

  En behövd bok där Micael Grenholm på ett lättläst sätt runt en mängd läkarunderstödda exempel på tillfrisknanden efter eller i direkt samband med bön bygger upp ett intressant filosofiskt argument för Guds existens. Det gör han med hjälp av historia, vetenskap och en hel del resonemang om varför dom vanliga argumenten mot mirakler inte håller.
  Ser du påståendet "Det vet vi ju alla att det övernaturliga och mirakler inte egentligen finns, i alla fall inte idag" som sanning och dessutom int... Läs hela recensionen

 2. Intressant läsning om mirakler!
  Anders Larsson, 13 december 2019

  Den här boken är helt klart annorlunda. Lättsamt, ledigt språk där författaren har valt att undersöka gudomliga mirakel kan ske och speciellt då om det kan ske efter någon kristen har bett för någon annan. Micael har intervjuat ett flertal personer som upplevt ett mirakel och blivit just mirakulöst helad. Bra att han visar på olika möjliga förklaringar men argumenterar att det inte kan vara placebo utan att det handlar om sanna riktiga mirakler som inte läkarna kan förklara. Den visar på djup... Läs hela recensionen

 3. Välgjord och trovärdig
  Maria, 12 december 2019

  Grenholms bok bygger på en gedigen undersökning av helanden som dokumenterats av läkare. Han skriver också lättfattligt och insiktsfullt om hur filosofer och andra resonerat och resonerar kring mirakler, det ondas problem mm. Rekommenderas varmt!

 4. Tar avstamp i vetenskapen som gör avtryck i tron!
  Simon, 12 december 2019

  Väldigt bra bok, lättförståelig, roliga liknelser med flera populärkulturella analogier, intressanta uppföljningar och verkligen vetenskapligt belagda mirakler, oerhört fascinerande bok!

 5. Bland demoner, djävlar, och änglar.
  Annie Svensson, 3 december 2019

  I sin bok Dokumenterade mirakler driver Micael Grenholm tesen att sjukdom och helande beror på Gud och andra andliga väsen. Det kan inte nog poängteras att denna syn på orsakssamband kan vara farlig. Och även om Grenholm inte förespråkar att vi ska undvika att söka vård, så finns det skräckexempel på att detta faktiskt skett. Det är därför jag anser att alla försök att förklara sjukdom i religiösa termer måste uppmärksammas och problematiseras.

  Rubrikens väsen verkar vara hämtade frå... Läs hela recensionen

 6. Noggrant, roligt och högintressant
  Roger Bengtsson, 30 november 2019

  Denna bok var mycket läsvärd. Författaren har varit noggrann i sin research, argumenterar väl för sina teser enligt logikens grunder och kommer till många slutsatser som är spännande att fundera kring oavsett man delar författarens kristna tro eller inte.
  Dessutom har Micael en stor dos humor så det är verkligen inte svårt att rekommendera Dokumenterade Mirakler.

 7. Mycket läsvärd!
  Johan Walfridsson, 30 november 2019

  Mycket läsvärd både för troende och skeptiker. Klockrent språk med mycket humor som lättar upp det annars rätt tunga ämnet. Den utmanar Naturalismen som världsbild och visar att ideen att mirakler bara är sagor inte håller!

 8. En fantastisk bok för analytiker!
  Robin Edin, 22 november 2019

  Jag har varit kristen hela mitt liv och har haft många tankar och funderingar genom åren. Ett specifikt område inom kristendomen som jag haft svårt att förstå och tro på är mirakler/helanden.
  När jag fick syn på denna bok blev jag genast glad, eftersom jag inte har sett någon liknande bok som tar upp mirakler och helande på ett så noggrannt sätt. Boken är välskriven och tar upp saker som jag verkligen har funderat kring. Jag fick svar på mycket och har fått mer kött på benen kring hur ma... Läs hela recensionen

 9. Mirakel för de redan troende
  Johan Franzon, 29 maj 2019

  Huvudtesen i denna bok är att vissa tillfrisknanden som vetenskapen inte kan förklara sannolikt beror på övernaturliga bönesvar. Ordet "sannolikt" betyder inte att läsaren erbjuds ett robust statistiskt underlag att ta ställning till. Boken anger inga siffror för de olika sannolikheter som Grenholm väger mot varandra.

  I stället för en matematisk uträkning försöker Grenholm resonera sig fram till sin slutsats. Frågan han ställer är om det verkligen är sannolikt att alla oförklarade ti... Läs hela recensionen

 10. Provocerande noggrann
  itpastorn, 27 maj 2019

  Den här boken får många att reagera innan de ens läst den. För den som redan bestämt sig och aldrig någonsin kan ens överväga möjligheten att det finns saker som talar mot den egna uppfattningen är boken meningslös. Men det gäller ju alla böcker som driver en tes, oavsett vilken.

  I den här boken visar författaren med utförliga resonemang och noga dokumenterade exempel att det finns mycket goda skäl att tro att vår värld inte är ett slutet system där naturlagarna aldrig kan kompletter... Läs hela recensionen

 11. Fantastisk bok om en kärleksfull Gud.
  Leena, 24 maj 2019

  Den bästa boken jag läst om mirakel efter bön till Gud. Efter att ha läst de många vittnesbörden, som är dokumenterrade av den medicinska vetenskapen är det svårt att tvivla.

  Att författaren dessutom beskriver och resonerar kring övernaturliga händelser som har andra orsaker än mirakler av Gud är dessutom är en verklig ögon öppnare.

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Micael Grenholm