Jag vill inte tjäna (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
2022-03-22
Förlag
Kaunitz-Olsson
Dimensioner
216 x 143 x 25 mm
Vikt
496 g
SAB
Hc
ISBN
9789189015401

Jag vill inte tjäna

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2022-03-22
229
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Är det herrn som är doktor?

Uppsala på 1880-talet. Han har nyss blivit extra ordinarie assisterande stadsläkare och det åligger honom att ha uppsikt över stadens offentliga kvinnor. En gång i veckan under söker han dem och ibland patrullerar han nattetid gatorna tillsammans med en poliskonstapel för att se till att de inte stör ordningen. Allt ska skötas med största möjliga diskretion. Men när en av de unga kvinnorna vädjar till honom om hjälp förmår han inte neka henne den. Han går över en gräns, och en tystnad börjar breda ut sig kring honom vart han går i staden och mellan honom och hans hustru.

Ola Larsmos roman levandegör en brytningstid i vår historia genom att på nära håll följa en människa som inte är hemma vare sig i det gamla eller det nya men är tvungen att följa sitt samvete. Och parallellt med berättelsen om den unge stadsläkaren löper den unga kvinnans historia.

"Jag vill inte tjäna" är en lågmäld men intensiv berättelse där Larsmos intresse för historien och samhällsutvecklingen på ett lyckligt vis samspelar med hans förmåga att skapa levande gestalter som dröjer sig kvar i läsarens med vetande.

Jag vill inte tjäna är en mycket fin roman, kanske den bästa Larsmo har skrivit, med en grundton av energisk melankoli och sträv empati. Expressen om Jag vill inte tjäna

En fascinerande roman som med total närvaro i varje ögonblick framkallar ett häpnads väckande levnadsöde. Borås Tidning om Översten

Ola Larsmo har skrivit en lysande och gripande roman. Dagens Nyheter om Swede Hollow
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jag vill inte tjäna
  2. +
  3. Översten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Översten av Ola Larsmo (pocket).

Köp båda 2 för 308 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ola Larsmo