Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
402
Utgivningsdatum
2021-08-17
Förlag
Volante
Översättare
Jim Jakobsson
Originaltitel
Entangled life
Dimensioner
225 x 145 x 33 mm
Vikt
660 g
SAB
Ufhe
ISBN
9789189043596
Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid (inbunden)

Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid

(27 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-08-17
219
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Anrika vetenskapsakademin Royal Societys pris för bästa populärvetenskapliga bok 2021.

En livsform så märklig och förunderlig att den får dig att se livet på ett helt nytt sätt.

Hur kommer det sig att en japansk forskare kan påstå att en slemsvamp är smartare än människor? Och vad har det med IKEA att göra? Kan det verkligen stämma att den största kända svampen på jorden täcker en yta större än 10 kvadratkilometer? Och vad har bläcksvampar egentligen att göra med produktionen av den här boken?

Varken växt eller djur, svampar finns överallt på jorden, i luften och i våra kroppar. De kan vara mikroskopiska och samtidigt är några av världens största organismer svampar 10 kvadratkilometer stora, 35 000 ton tunga och över 2 000 år gamla. Svampars förmåga att äta sten lade grunden för det första livet på land, och under 40 miljoner år var det väldiga formationer av svampar som dominerade världens yta. Svampar kan överleva i rymden och frodas i radioaktiv strålning. Svampar kan lösa problem utan någon hjärna och vidgar alla definitioner av intelligens. De kan manipulera djur på sätt som är så imponerande att vi ännu inte förstått fullt ut hur det går till. Upptäckten av hur svampar förenar växtlivet på planeten i ett massivt nätverk Wood Wide Web håller på att omforma hela vår syn på hur icke-animaliskt liv fungerar. Genom att ha gett människan bröd, alkohol och livräddande mediciner har svamparna omformat vår arts historia. Dess förmåga att förtära plast, sprängmedel, gifter och råolja har börjat användas i teknikens absoluta framkant. Svamparnas psykedeliska egenskaper, som påverkat kulturer sedan antiken, har nyligen visat sig bära på tänkbara lösningar på några av våra svåraste mentala sjukdomar.

Och ändå har vi knappt kartlagt en bråkdel av de miljoner arter av svampar som lever på jorden. I sin omvälvande upptäcktsfärd tar Merlin Sheldrake oss med in i den spektakulära och okända värld som är svamparnas. Följ med och lär dig om organismerna som skapat vår värld och som är i fullt fart med att forma vår framtid.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid
 2. +
 3. Tyst vår

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tyst vår av Rachel Carson (häftad).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mittemellan
  BJ, 19 augusti 2022

  Intressant innehåll men tyvärr arbetsam bok att läsa som populärvetenskap då den är för faktaspäckad för att vara populär och för mångordig för att vara fakta.

 2. Allt om svamp
  Kaj DAVIDSSON, 23 januari 2022

  Under de senaste åren har minst tre böcker om svamparnas liv utgivits. Denna är en av topp två, lite mer krävande än de båda andra.

 3. Filosofi och vetenskapsom vidgar horisonten
  Markus Naef, 17 december 2021

  Skulle, för att rensa min hjärna, ge mig ut på okänd mark. Och hamnade mitt i vår tids filosofi, vetenskap och okänd forskning - miljrder års av historia - evolutionens symbioser och samtidigt genomi jordnära berättelser från hela vår glob. Ett absolut lyft - inte minst för det var så oanad.

 4. Man får kanske revidera ens gamla världsuppfattnin
  Nils Simonsson, 12 november 2021

  Jag fick så många nya insikter om hur alltet kan vara uppbyggt. Man bara hissnar. Jag ger mycket gärna boken till min bäste vän.

 5. Fantastisk bok - inte bara om svampar i skogen
  Björn Nilsson, 19 oktober 2021

  Inte märkligt att det här blivit en internationell bästsäljare. Det är fantastiskt när en bok inte bara handlar om något intressant, utan när det också är mycket bra skriven. Merlin Sheldrake skriver underhållande, intressant och medryckande. Han tar med en som läsare från skogen till psykadelika, men också till livet och världens mysterium och mönster.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Merlin Sheldrake