Kemin var hans ädla ögonsten : roman om Carl Wilhelm Scheele (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
265
Utgivningsdatum
2020-06-29
Upplaga
1
Förlag
Ekström & Garay
Dimensioner
232 x 156 x 25 mm
Vikt
575 g
SAB
Hc
ISBN
9789189047655
Kemin var hans ädla ögonsten : roman om Carl Wilhelm Scheele (inbunden)

Kemin var hans ädla ögonsten : roman om Carl Wilhelm Scheele

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-06-29
214
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Vem var egentligen Carl Wilhelm Scheele, 1700-talskemisten och apotekaren som skulle komma att bli en av Europas mest framstående?

Denna berättelse kretsar kring människan Carl Wilhelm Scheele, i och utanför laboratoriet, hans sociala liv och vännerna han omgav sig med. Scheeles bildningskomplex och sociala hämningar löper som en röd tråd genom romanen, vars intrig bygger på historiska källor och verkliga händelser i dåtidens Sverige. Citat ur samtida brevväxlingar har fått bidra till dialogen och karaktärerna är, med något undantag, baserade på historiska personer.

Ulf Ivarssons debutroman belyser den kanske viktigaste perioden i Scheeles liv, från det att han stiger iland på Skeppsbron i Stockholm en aprildag 1768, tills han avlider i Köping den 21 maj 1786. Det är en ung man utan examen och kontakter som hoppas kunna få utlopp för sitt verkligt stora intresse, den kemiska analysen. På några få år förvandlas han från apotekargesäll till internationellt erkänd kemist.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kemin var hans ädla ögonsten : roman om Carl Wilhelm Scheele
 2. +
 3. Offer 2117

De som köpt den här boken har ofta också köpt Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen (pocket).

Köp båda 2 för 293 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Kemin var hans ädla ögonsten : roman om Carl Wilhelm Scheele. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. 1700-talsskildring med fin tidskänsla
  Karin Niklasson Gråd, 19 januari 2022

  1700-talet har varit ett hett område i den svenska litteraturen de senaste åren, och med denna publicering har den kände 1700-talskemisten Carl Wilhelm Scheele fått sin gärning skildrad i dokumentärromanens form.

  Med utgångspunkt i gedigen och imponerande research i historiska källor bygger Ivarsson upp en fascinerande berättelse om den enkle apotekargesällen som blev en internationellt ryktbar vetenskapsman. Med fin tidskänsla och stor autenticitet beskrivs hur Scheele genom hängiv... Läs hela recensionen

 2. En bok som överraskar
  Gunilla Garoff , 25 september 2020

  Boken är som helhet en fascinerande beskrivning av Scheele och hans starka engagemang i kemin. För dem som tror att kemi är tråkigt rekommenderas boken som en intressant presentation av forna dagars kemiska forskning. Den öppnar vyer för dem som vill få en uppfattning om vem Scheele var och vilka forskare han hade kontakt med. Ulf Ivarsson engagerar läsaren med ett ovanligt tema.

 3. Gestaltning av människan Scheele
  Elisabeth Kylberg Lundström, 19 september 2020

  Författaren drar från första sidan in läsaren i en tid för 250 år sedan som genast känns som en samtid. Livet, drömmarna, tankarna, samhället växer fram samtidigt som människan Scheele tar gestalt. Språket tar sats utifrån Scheeles tidevarv. Detta bidrar till att behålla en tidsanda som ramar in Scheeles person, hans forskning och hans funderingar.
  Ivarsson har en enastående förmåga att förmedla en stark förankring i samtiden vad gäller samhällsbygget, vardagsliv, forskning och kemi. Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner