Kemin var hans ädla ögonsten : roman om Carl Wilhelm Scheele (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
265
Utgivningsdatum
2020-06-29
Upplaga
1
Förlag
Ekström & Garay
Dimensioner
232 x 156 x 25 mm
Vikt
575 g
SAB
Hc
ISBN
9789189047655
Kemin var hans ädla ögonsten : roman om Carl Wilhelm Scheele (inbunden)

Kemin var hans ädla ögonsten : roman om Carl Wilhelm Scheele

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-06-29
206
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Vem var egentligen Carl Wilhelm Scheele, 1700-talskemisten och apotekaren som skulle komma att bli en av Europas mest framstående?

Denna berättelse kretsar kring människan Carl Wilhelm Scheele, i och utanför laboratoriet, hans sociala liv och vännerna han omgav sig med. Scheeles bildningskomplex och sociala hämningar löper som en röd tråd genom romanen, vars intrig bygger på historiska källor och verkliga händelser i dåtidens Sverige. Citat ur samtida brevväxlingar har fått bidra till dialogen och karaktärerna är, med något undantag, baserade på historiska personer.

Ulf Ivarssons debutroman belyser den kanske viktigaste perioden i Scheeles liv, från det att han stiger iland på Skeppsbron i Stockholm en aprildag 1768, tills han avlider i Köping den 21 maj 1786. Det är en ung man utan examen och kontakter som hoppas kunna få utlopp för sitt verkligt stora intresse, den kemiska analysen. På några få år förvandlas han från apotekargesäll till internationellt erkänd kemist.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kemin var hans ädla ögonsten : roman om Carl Wilhelm Scheele
 2. +
 3. Långt bortom havet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Långt bortom havet av Isabel Allende (inbunden).

Köp båda 2 för 399 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kemin var hans ädla ögonsten : roman om Carl Wilhelm Scheele. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En bok som överraskar
  Gunilla Garoff , 25 september 2020

  Boken är som helhet en fascinerande beskrivning av Scheele och hans starka engagemang i kemin. För dem som tror att kemi är tråkigt rekommenderas boken som en intressant presentation av forna dagars kemiska forskning. Den öppnar vyer för dem som vill få en uppfattning om vem Scheele var och vilka forskare han hade kontakt med. Ulf Ivarsson engagerar läsaren med ett ovanligt tema.

 2. Gestaltning av människan Scheele
  Elisabeth Kylberg Lundström, 19 september 2020

  Författaren drar från första sidan in läsaren i en tid för 250 år sedan som genast känns som en samtid. Livet, drömmarna, tankarna, samhället växer fram samtidigt som människan Scheele tar gestalt. Språket tar sats utifrån Scheeles tidevarv. Detta bidrar till att behålla en tidsanda som ramar in Scheeles person, hans forskning och hans funderingar.
  Ivarsson har en enastående förmåga att förmedla en stark förankring i samtiden vad gäller samhällsbygget, vardagsliv, forskning och kemi. Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner