Tryckt till jul (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
169
Utgivningsdatum
2020-11-18
Upplaga
2
Förlag
Carlsson
Dimensioner
272 x 217 x 20 mm
Vikt
938 g
SAB
Pjba.09
ISBN
9789189063419
Tryckt till jul (inbunden)

Tryckt till jul

(7 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-11-18
369
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Tryckt till jul Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin Måltidsutensilier 2021!
Motivering: Julen är den tryckta dukens högtid och bonadens. Traditionen är bara hundraårig, men genom sin spridning har den skapat mängder av julminnen. Vem blir inte tårögd av Kajsa Nordströms Julköping eller Jerry Roupes Tomteparaden? Här finns alla.

----------------------------------------

Barndomens jular med dess traditioner och mönstervärld sätter avtryck och präglar oss på många sätt. Julmönstren från textilformgivningens glansdagar, främst 1950- och 60-talen, har kommit att bli självklara samlarobjekt för nya generationer. Julen har nog aldrig varit så modern som den var då.

I boken Tryckt till jul lyfter kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark fram denna förbisedda formskatt. I denna andra och utvidgade upplaga presenteras 125 formgivare i text och framför allt i bild. Boken sätter också in tryckens mönstervärld i ett kulturhistoriskt sammanhang och här bjuds på en mönsterkavalkad genom julens motivvärld. Här berättas om vilka formgivarna var, vilka textiltryckerier som svarade för mångfaldigandet. Boken är generöst illustrerad med de välkända motiven av lucior, tomtar, tomtenissar, brinnande ljus, julgranar, julbord och allt det andra som hör jultiden till.

Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark är båda museierfarna personer och kulturvetare, forskare och chefspersoner från länsmuseer. Senast 2019 utkom de med "systerboken" Tryckta tyger för alla tillfällen, också det en väl emottagen praktvolym.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tryckt till jul
 2. +
 3. Tryckta tyger för alla tillfällen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tryckta tyger för alla tillfällen av Anna Lindqvist, Marie Odenbring Widmark (inbunden).

Köp båda 2 för 758 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Tryckt till jul. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra och informationsrik!
  Marie Pettersson, 3 mars 2021

  Många bilder på vackra textilier och bra information om designers! Helt oumbärlig
  om man är intresserad av retrotextilier! Kul att leta upp det man har och få reda på
  vem som är designern.

 2. Vacker bok!
  Anne Andersson, 13 januari 2021

  Väldigt vackra och informativa bilder. Dessutom var det väldigt bra information om personerna bakom mönsterdesignerna. En bok som ger mycket om man är lite nördig på dukar.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna