Ouvertyr till Folkhemmet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2002-01-01
Förlag
Nordic Academic Press
Illustratör/Fotograf
Albin Olsson Wendel
Illustrationer
ill.
Dimensioner
230 x 155 x 25 mm
Vikt
510 g
SAB
Kc.5
ISBN
9789189116306
Ouvertyr till Folkhemmet (inbunden)

Ouvertyr till Folkhemmet

wagnerska tongångar i förra sekelskiftets Sverige

Inbunden Svenska, 2002-01-01
209
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I debatten om den svenska modellen och folkhemmet framträder ett antal historiska rötter. en sådan rot är den tyska katedersocialismen, Bismarcks socialpolitik och i förlängningen den radikalare varaianten av tysk "borgerlig socialism", statssocialismen. Sällan har dock denna påverkan på svensk politik verkligen blivit belyst och diskuterad. De tyska socialkonservativa inspirationskällorna förlorade sin strålglans efter första världskriget och solkades ytterligare när de kom att förknippas med nationalsocialismen, och i den efterföljare historieskrivningen har de tilldelats undanskymda roller.

I Ouvertyrer till folkhemmet renodlar Benny Carlson perspektiven och studerar inflytandet från tysk statssocialism på ett antal svenska samhällsvetare och debattörer årtiondena runt sekelskiftet 1900. Nationalekonomen Adolph Wagner, mannen bakom "lagen" om den offentliga sektorns expansion, tjänar som författarens representant för statssocialismen; och Carlson granskar 15 aktörer hemmahörande i olika politiska läger - unghögermän, radikala liberaler och högersocialister: Hur varierar dessa i förhållande till Wagners idéer?

De wagnerska tongångar som strömmade in i landet runt förra sekelskiftet kan betraktas som en ouvertyr bland flera till det svenska folkhemmet och författaren spekulerar lekfullt om några av aktörerna som "vägvisare mot folkhemmet".
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ouvertyr till Folkhemmet
 2. +
 3. Krig, kriser och tillväxt 1914-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Krig, kriser och tillväxt 1914-1945 av Mats Larsson (häftad).

Köp båda 2 för 416 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Benny Carlsson

 • New haven round trip

  Benny Carlsson

  This is the true story of two young people who grew up in their respective home districts of the agrarian Sweden of the earlytwentieth century. They each made the independent decision to trytheir luck in America. It was there - in New Haven,Connec...

 • Från Värmland till Washington- episoder ur IUI:s historia

  Benny Carlsson, Mats Lundahl

  I två volymer - Ett forskningsinstitut växer fram (2014) och Ett forskningsinstitut expanderar (2019) - har historien om IUI tidigare skildrats från starten 1939 och fram till ett chefsbyte 1966. Man kan tycka att en organisationshistorik som på m...