Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin (inbunden)
Ingår i kampanjer:
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
340
Utgivningsdatum
2022-03-23
Förlag
Fri Tanke
Dimensioner
220 x 150 x 30 mm
Vikt
609 g
SAB
Kma.59
ISBN
9789189139039
Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin (inbunden)

Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

(172 röster)  |  Läs 32 recensioner
Inbunden, Svenska, 2022-03-23
225
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Den 24 februari 2022 markerar en ny ordning för Europa. Vladimir Putin introducerade sin linje under en säkerhetskonferens i München 2007 och etablerade den med kriget i Georgien 2008 och annekteringen av Krimhalvön 2014. Med invasionen i Ukraina har han korsat Rubicon.

Martin Kragh tar i sin bok ett helhetsgrepp om Vladimir Putin och den ryska historien, från Tsarrysslands fall till Sovjetunionens upplösning och det postsovjetiska Ryssland. Han berättar sakligt och effektivt om Putins vägval: med ett ojämförligt rikt material av kommunikéer och uttalanden i statlig och oberoende press kan läsaren följa de retoriska manövrarna som skulle leda Europa till krig.

Det fallna imperiet är omistlig läsning för den som vill förstå Vladimir Putins drivkrafter och hans dröm om en rysk stormakt baserad på auktoritär politisk grund.

Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet. Han skriver återkommande för Svenska Dagbladets kultursida om östeuropeisk politik och historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin
 2. +
 3. Hotet från Ryssland

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hotet från Ryssland av Oscar Jonsson (inbunden).

Köp båda 2 för 454 kr

Kundrecensioner

Det finns 32 recensioner av Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Förståelse för rysk nutidshistoria
  Johan, 5 maj 2023

  Givande läsning om hur historien och skeenden, sedan särskilt Sovjetunionens fall, har påverkat den ryska politiken. Boken har gett insikt i vad som bidragit till den nuvarande situationen. Ibland lite onödigt högtravande språk men inte något som påverkar läsandet nämnvärt.

 2. Två tummar upp
  Homer, 28 april 2023

  Otroligt vad man glömmer! Jag var med när allt hände, dvs Sovjets fall och alla komplikationer kring detta. En mycket bra uppdatering med andra ord. Och mer än så. Kragh är en stor tillgång i vår nutid.

 3. Bra men svårläst
  Lennart Elborgh (Huddinge), 17 april 2023

  Har just läst ut Maritn Kraghs bok om Putin -"Det fallna imperiet"
  Intressant men gud vad karln krånglar till det med konstiga ord
  och uttryck. Språk och ordval är inget den mannen bemödar sig om.
  Ofta måste man stanna upp och fundera på vad karln menar även
  om det i många fall, men inte alltid, av sammanhanget går att
  förstå vad han menar.
  Boken skulle kunna skrivas om och reduceras tilll en tredjedel
  utan en massa konstiga ord och uttryck.
  Den innehåller ... Läs hela recensionen

 4. Fantastisk exposé.
  Kalle, 6 april 2023

  Spännande nutidshistoria kring aktuella skeenden i vår närhet. Saker som virvlar förbi i nyhetsflödena men som man kanske inte stannar upp och reflekterar vid och kring.

 5. En nödvändig bok
  Christer Öhman, 3 april 2023

  Kragh påminner oss om att historien inte är rätlinjig och förutsägbar. Despoter må nå kortsiktiga framgång ar men det högsta priset betalas av det ryska folket självt. Rysslands historia under de senaste 300 åren är bevis nog.

 6. En lysande analys och sammanfattning
  Per Olof Hallqvist, 3 april 2023

  Välskriven bok från en mycket kunnig och ambitiös god forskare och historiker, som med stor grundlighet har plöjt igenom mängder av bakgrundsmaterial och intervjuer med kolleger och andra förstå-sig-på-are. Ingen kan undgå att imponeras av hans lärdom, hans analytiska förmåga och hans eleganta sätt att uttrycka sig.

  För den som verkligen vill försöka att förstå det som händer i vår nutida skräckhistoria, är Martin Kraghs bidrag ett veritabelt måste.
  P, O Hallqvist
  Överste, FN-Director mm

 7. Det fallna imperiet
  Birgitta DAGSTAM, 27 mars 2023

  Boken är systematisk och mycket informativ. Genom hänvisningar kan man fördjupa sig ytterligare. Boken är både fängslande och lättillgänglig och jag har redan rekommenderat den.

 8. En förträfflig bok om ett viktigt ämne!
  Leif Gustavsson, 7 mars 2023

  Martin Kragh sätter in Putin i ett historiskt sammanhang både i rysk historia och i vad som har hänt med den liberala världsordningen från 1990-talet de senaste åren. Boken är väl värd att läsas.

 9. Bra analys
  Irina Karlström, 6 mars 2023

  Exakt återgivande av utvecklingen, mycket bra och rikt språk. Värdefulla insikter och åsikter avseende den komplexa situationen vid flera svåra tider i Rysslands nutida historia.

 10. Viktig läsning
  Björn Fogelmark, 6 mars 2023

  Oerhört initierad bok som ger en överblick över Ryssland förr och idag. Inte minst för att "förstå" Putin.
  Stundtals lite väl akademisk med ord som kräver uppslagsbok för att förstå.

 11. Putins rike
  Per-Ove Nelstrand, 18 juli 2022

  Oerhört viktig bok! Jag har fått mycket mer kunskap om Ryssland. Boken är välskriven och författaren kan sitt ämne. Jag har fått mycket ny kunskap.

 12. Värdefullt innehåll, dåligt språk
  L-E Palm, 7 juli 2022

  Liksom de flesta andra recensenter tycker jag att framställningens innehåll är mycket intressant och värdefullt. Men det svenska språket i boken är svårt skadat av akademisk engelska.

 13. Intressant och klargörande
  Clas-Göran Classon, 28 juni 2022

  En mycket bra sammanställning över bakgrunden och utvecklingen i Ryssland fram till anfallet på Ukraina. Förklarar på ett faktaunderbyggt sätt varför det kunnat bli som det blivit.

 14. Förstå Rysslands aggression

  Otäckt klar beskrivning av vad som sker i Ryssland och som leder fram till Rysslands överfall på Ukraina och Rysslands aggressiva hållning gentemot Europa.

 15. Ryssland av idag och historiskt
  Janne E, 20 juni 2022

  Här är en bok som man verkligen kan lära sig något av både historiskt och språkligt. Boken är en kompakt berättelse där man bör läsa varje mening. Skriven på korrekt svenska utan några nya låneord. En djupdykning i Rysslands mångskiftande historia och nuvarande samhällsstruktur.

 16. Om du bara ska läsa en bok i år, här är den.
  Michael.78888, 9 juni 2022

  En bok som beskriver Ryssland på en nytt intressant vis. Tänk om historier böcker skrevs på detta sätt. Vi tas med från det äldre Ryssland till det nya, från olika presidenter tills nutid. Hur olika maktkamper blossar upp och nya ledare träder fram. För att förstå tankegångarna från landet öster ut.

 17. Saknar Zelenskyj
  Magnus , 2 juni 2022

  Mycket bra bok, dock inte ord om dagens president Zelenskyj. Något märkligt tycker jag. Valet av honom var ju en en stor anledning till Putins krig.

 18. En gedigen framställning

  Det fallna imperiet beskriver hur dagens Ryssland, och de olika grannstaterna, utvecklats till dagens samhällen. Jag läser den med ett ca 55-årigt tidsperspektiv. Skeenden från 60-talet fram till Putin och Kremls krig mot Ukraina idag, tecknas i en sammanhängande framställning, sakligt och med bredd och djup. Mycket välgörande. Det går att begripa varför. Kan Ryssland utvecklas till ett annat samhälle utan dagens förtryck? Händelseutvecklingen känns i alla fall otroligt läskig. Förödmjukad l... Läs hela recensionen

 19. Rysslandkunskap
  Analytikern, 20 maj 2022

  En mycket bra bok som rekommenderas för dig som vill förstå Ryssland med dess historia och vad som lett fram till dagens katastrofala anfallskrig mot Ukraina under ledning av president Putin.

 20. Kan Ryssland aldrig förändras?
  Jan-Olof Hedström, 16 maj 2022

  Det verkar vara en åkomma under flera hundra år som leder till att Ryssland genom historien alltid tycker sig behöva agera mot grannarna med våld och imperialistiska tag. Ligger det i den ryska kulturen/mentaliteten att utgå från ett upplevt underläge? Att då odla konspirationsteorier- lögner -inbillningar om omvärlden som medel att nå målet verkar gå i ett kretslopp som bara fortsätter, det ena onda ger det andra och ryssarna kommer inte ur detta hjul utan släpper fram diktatorer undan för u... Läs hela recensionen

 21. Fylld av fakta
  Åke Eriksson, 16 maj 2022

  Intressant historieskrivning. Märks att det är en kunnig författare, som tyvärr använder en del svårförståeliga fackord. Men det är bara en detalj.

 22. En fördjupning av en stat och ett förfall
  Rasputin, 16 maj 2022

  Det är svårt att tänka sig en mer geopolitiskt aktuell bok än Martin Kraghs "Det fallna imperiet".
  Läs och lär. En vägledning genom Rysslands historik och samtidigt en tydlig illustrering av den nuvarande totalitära situationen och förutsättningarna som råder i det stora landet i öst.
  Skrämmande och obehaglig ibland men alltid intressant och tankeväckande - köp genast!

 23. Intressant
  Eva-Britt Stolt, 16 maj 2022

  Mycket viktigt att förstå sin omgivning, förstå varför det blir som det blir och hur historien skapat vår nutid.
  Väl värd att läsa.

 24. Svårläst men bra
  Oktogonnärstående, 16 maj 2022

  Den bok som gett mig bättre insyn i vad för sorts land Ryssland är. Jag håller med den som sa att om Du bara ska läsa en bok i år - läs denna

 25. Ung författare
  Leif Önell , 4 maj 2022

  Roligt att läsa historia, skrivet av en ung författare. Även, hur han tänker hur det ska bli i framtiden.
  Våra unga borde läsa boken.

 26. Mycket läsvärd
  Annica, 3 maj 2022

  Jag gav den som present till min son när han fyllde år och han är jättenöjd. Jag ska låna den när han läst färdigt.

 27. En nödvändig bok
  jan-Ivar askelin, 3 maj 2022

  Rysslandsexperten Martin Kragh skrev förordet till denna bok i februari när kriget i Ukraina hade brutit ut. I efterordet skriver han att historien inte följer en bestämd väg utan tar sig fram via en massa vägskäl. Den Putin som tog makten i Ryssland är inte den vi ser i dag. Stegvis har han hamnat där. Han kunde flera gånger ha tagit en annan väg, gjort ett annat val. Ryssland har rest sig förr från kriser och den nuvarande regimen är en sådan kris. Ett nytt och bättre Ryssland väntar runt h... Läs hela recensionen

 28. Inträngande analys av Putins tankevärld
  Christer Bartholdi, 3 maj 2022

  Den ryske Vladimir Putin har ett perspektiv om tusen år för att upprätta ett nytt imperium med en utsträckning långt västerut i Europa. Slutmålet är att inte bara ockupera Ukraina utan även en rad andra stater som gränsar till Ryssland och tidigare var en del av Sovjetunionen eller tillhörde Östblocket.

 29. Läs Martin Kraghs bok!
  Rune Liljenrud, 3 maj 2022

  Ger nödvändiga fakta om vad som nu sker i Ukraina. En helt oumbärlig bok.
  Lyssna på Martin Kragh i massmedia!

 30. Putin/Putout
  Bosse , 28 april 2022

  Mycket fakta och svårläst för gemene man men värd sitt intresse.
  Hoppas att allt inte går Putins väg.När man läser förstår inte riktigt hur en man kan styra 140 milj.
  ryssar så att de total blockeras från eget omdöme.

 31. Välskriven bok i högaktuellt ämne
  Hans Karlsson , 20 april 2022

  Martin Kragh skriver utmärkt och initierat om Ryssland och Putin. Måste bara läsas. Får läsaren att förstå relationen Ryssland Ukraina och Ryssland och väst.

 32. Suverän analys av Putin och hans bakgrund
  Håkan Ericson, 12 april 2022

  Krages förmåga att plocka ut det väsentliga och klart och koncist presentera det på ett fåtal sidor är beundransvärt. Rekommenderas!

Visa alla 32 recensioner

Fler böcker av Martin Kragh