Månen är solens syster (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
397
Utgivningsdatum
2021-10-09
Förlag
Blue Publishing
Dimensioner
210 x 150 x 29 mm
Vikt
620 g
SAB
Hc
ISBN
9789189205277

Månen är solens syster

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-10-09
199
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Året är 30 före vår tideräknings början, då katastrofen drabbar tvillingparet Selene och Helios. De är tio år gamla när de mister båda sina föräldrar Kleopatra VII och Marcus Antonius. Hellre än att låta sig visas upp i motståndarsidans triumftåg ändar förlorarna sina liv, men segraren Octavianus tar i stället barnen med sig som gisslan. Syftet är att uppfostra dem till lojala undersåtar vid hovet i Rom.

Selene blir så småningom drottning i Mauretanien vid Nordafrikas kust medan Helios försvinner ut ur offentligheten för att söka sina rötter och försöka förstå sin egen framtid utifrån profetiornas förväntningar. Minnet av föräldrarnas nederlag och deras svärtade rykte driver båda barnen vidare i sina ambitioner att rentvå dem och inta sina förlorade roller som härskare över Egypten.

Månen är solens syster är en historisk roman skildrad ur förlorarnas synvinkel, samtidigt som romanen har ett existentiellt perspektiv. Utifrån spridda historiska ledtrådar bygger författaren upp tvillingarnas karaktärer så att de till sist står som fullblodiga människor och alternativa vinnare i askan av föräldrarnas förlust.

Lotta Persdotter bor och arbetar i nordöstra Skåne. I skattelängden står det Charlotta Lundberg, men när hon författar är hon Lotta Persdotter. Hon har trettio år av yrkeserfarenhet med sig, både som ingenjör och som utvecklare inom offentlig sektor. I flera sammanhang har hon arbetat med frågor om jämställdhet - ett perspektiv som Lotta gärna också lägger på sina skildringar av historiska händelser. I en önskan att mejsla fram även kvinnorna vid sidan av historiens alla män, bygger hon vidare på kända fakta och blåser liv i gestalterna från förr. Liksom ett mynt har två sidor, kan historien skildras ur två perspektiv - vinnarnas och förlorarnas. Lotta utforskar gärna den andra sidans verklighet, där kvinnorna också oftast befi nner sig.

Lotta debuterade 2019 med Magdalena - Yeshuas ljus, en historisk roman som skildrar kvinnan vid sidan av Jesus.

»Historiskt påläst och med äkta berättarglädje! Lotta Persdotter målar fram den tid då Kleopatras barn växte upp. I dialogerna mellan huvudpersonerna blir antiken levande i stort som i smått och som läsare känner jag antikens olika dofter. Ungdomarnas omskakande erfarenheter leder till de eviga frågorna - vem är jag, och vilken är min roll i historien?«

Allan Klynne, arkeolog, författare och översättare med antiken som specialområde
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Månen är solens syster
 2. +
 3. De sju morden på Evelyn Hardcastle

De som köpt den här boken har ofta också köpt De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton (inbunden).

Köp båda 2 för 347 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Månen är solens syster. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Dåtid, nutid och framtid
  Kent Gunnarsson, 14 november 2021

  Fascinerande historisk roman som belyser gamla tiders kulturer som lyfter fram eviga influenser som alla brottas med eller blundar för.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lotta Persdotter

 • Magdalena : Yeshuas ljus

  Lotta Persdotter

  Magdalena - Yeshuas ljus är en historisk kärleksroman, men också en bok om illusioner, blodig kamp och förföljelse. Historiens figurer får liv och resultatet är Magdalenas egen berättelse. Läsaren släpps in under Magdalenas hud och det är ur henne...

 • Någon kallar ditt namn

  Lotta Persdotter

  Huvudpersonen i Någon kallar ditt namn är ingen mindre än du själv, i din roll som läsare. Ditt liv är ganska vanligt fram till den dag då du träffar på en mystisk främling, som får dig att inse att tillvaron rymmer mycket mer än du någonsin kunna...