Du tysta, du glädjelika sköra (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2020-05-18
Upplaga
1
Förlag
Ekström & Garay
Dimensioner
232 x 155 x 21 mm
Vikt
466 g
SAB
Hc
ISBN
9789189217034
Du tysta, du glädjelika sköra (inbunden)

Du tysta, du glädjelika sköra

(8 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-05-18
199
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Ända sedan skilsmässan har Lars-Ove bott ensam kvar på den lilla gården i skärningspunkten mellan stad och land. Där tvingas han med bitterhet bevittna det urbana överflödet och landsbygdens utarmning. Missnöjet över samhällsutvecklingen radikaliserar honom, sakta men säkert.
Men så en dag ringer dottern Tuva-Li som vill hälsa på. Tillsammans återupplever de platser och minnen. Hennes närvaro betyder mycket men han undrar varför hon egentligen har kommit. Och varför stannar hon så länge? Med sig har hon tagit ett synsätt som kolliderar med Lars-Oves cyniska världsbild.

Du tysta, du glädjelika sköra är en gripande berättelse om en förlorad far-dotter-relation. Men också en samhällskritisk skildring av vårt gemensamma samhällsbygge. Tonen är lågmäld men berättelsen öppnas överraskande mot en själslig avgrund av saknad, ensamhet och mörker - som att trampa igenom ett murket lock till en bortglömd brunn.

David Östlund bor i Hudiksvall men är född och uppvuxen i Timrå, där han också arbetar med kommunala markförsäljningar. Författarens samhällsengagemang manifesterar sig i debutromanen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Du tysta, du glädjelika sköra
 2. +
 3. Tystnader : och andra röster

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tystnader : och andra röster av Ulrika Tornberg (häftad).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Du tysta, du glädjelika sköra. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Läser sällan böcker!
  ML, 10 mars 2021

  Inspirerad av andra recensioner, köpte jag Davids bok, du tysta du glädjerika sköra. Vilken underbar bok, rörde om i mina tankar, startade en invärtes diskussion med mina egna känslor. Klart läsvärd om du vill ha en bok som är underhållande på sitt sätt men ändå avgrundsdjup i sin smärta.

 2. Träffsäker och gripande samhällsskildring
  Martin, 8 mars 2021

  En hejdundrandes debutroman! David Östlund lyckas hitta en perfekt balans i den samhällsdebatt som genomgående förs i boken. Den är trovärdig och engengerande. Språket har ett härligt och lekfullt flyt och berättelsen är fängslande genom hela boken. Huvudpersonen Lars-Ove får sina känslor blottade och utelämnade på sida efter sida vilket gör detta till en mycket stark personbeskrivning. Berättelsen är mångfacetterad, men ingenting kan förbereda läsaren på vad som komma skall.

 3. Oerhört stark debut!!
  Rebecka Nyman @_enbokiveckan_ (Mariefred), 1 februari 2021

  En helt lysande debut!! Efter att jag hade öppnat den ville och kunde jag inte lägga den ifrån mig. David Östlund menar att berättelsen är 𝑙𝑎̈𝑡𝑡𝑙𝑎̈𝑠𝑡 𝑚𝑒𝑛 𝑠𝑣𝑎̊𝑟𝑠𝑚𝑎̈𝑙𝑡 och det kan jag hålla med om. Jag gillade allt med denna bok. Språket är naturligt och boken blir aldrig tråkig även om det i grund och botten inte ege... Läs hela recensionen

 4. Högst aktuell och tänkvärd.
  Magnus Hamré , 28 september 2020

  Du tysta du glädjerika sköra är en högst aktuell bok om Lars-Ove, mannen vid det moderna samhällets absoluta ytterkant och som hela tiden hamnar längre och lägre bort. Boken speglar landsbyggdsproblematiken och irritationen på samhället som gror i husen och på gårdarna där bussen slutat gå, affären bommat igen och polis är någon man bara ser på nyheterna.

  Allt vänds upp och ner när dottern Tuva Li kommer från storstaden och ifrågasätter Lars Oves gnäll och värderingar. En tänkvärd b... Läs hela recensionen

 5. En mycket angelägen bok med många bottnar
  Carina Lador Persson, 31 juli 2020

  Beskrivningen av vårt samhälles dilemman och analysen av orsaker och konsekvenser är klockren. Allt förpackat i en mycket engagerande och spännande berättelse vilket gör att vi hela tiden vill veta vad som kommer att hända härnäst.
  Att så tydligt kunna sätta fingret på och genom personporträtten och handlingen lyfta fram olika aspekter av vår tids problem och dessutom göra det till en bladvändare är helt enkelt mästerligt!
  Romanen kan säkert även fungera som diskussionsunderlag i undervisningssammanhang på gymnasiet i flera ämnen.

 6. En bok som har allt
  Ulrika, 30 juli 2020

  En välskriven bok som man vill streckläsa, från första till sista sidan. En bok som berör på alla plan. Den innehåller allt man kan önska, eftertanke, skratt, gråt och fina relationer. En oväntad vändning som gör att man absolut inte kan lägga ifrån sig boken.
  En stark debutbok, väntar och längtar tills nästa bok av författaren kommer. Kan starkt rekommendera denna bok.

 7. En roman med flera bottnar
  Andreas, 5 juli 2020

  Boken är dels en gripande berättelse om en norrländsk familjs öde, med ett oväntat slut. Dels ger den en träffsäker bakgrundsbeskrivning till ett land som dragits isär genom urbanisering och till en samhällsutveckling som berett vägen för de högerpopulistiska krafternas stora utrymme i dagens politiska landskap.

  Mycket läsvärd!

 8. När samtiden skaver
  Ulrica , 15 juni 2020

  I den här romanen möter vi Lars-Ove, en frånskild man i medelåldern och kvarbliven i dubbla utanförskap, utanför stan och utanför samhällsutvecklingen. Sjukskriven med ryggbesvär, problem med att kommunicera med Försäkringskassan, invecklade rutiner och kötider när han försöker nå dem via telefon. Lars-Ove upplever att allt har försämrats till det sämre, i samhället i allmänhet och vad gäller synen på invandring i synnerhet. Han ser och han hör, men det är som att stångas mot en osynlig vägg ... Läs hela recensionen

Visa alla 8 recensioner