Den politiska rättegången : kampen om yttrandefriheten (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
147
Utgivningsdatum
2021-08-26
Förlag
Vulkan
Dimensioner
12 x 192 x 130 mm
Vikt
235 g
SAB
Oeb-c,Oet-cz Göteborg
ISBN
9789189286948

Den politiska rättegången : kampen om yttrandefriheten

(6 röster)
Häftad,  Svenska, 2021-08-26
219
  • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Jag var skakad efter att, som åhörare och journalist, bevittnat den första politiska rättegången i modern tid i Sverige, januari 2020. En brottmålsrättegång där åsikter och inte handlingar nagelfors. En rättegång som inte alls borde ha ägt rum i demokratin Sverige. Åsikter ska debatteras på en annan arena än domstolen i ett land med stolta traditioner av yttrandefrihet.

Det före detta S-kommunalrådet i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, hade enskilt åtalats av aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil från cellen Muslimska Mänskliga Rättighetskommittèn, MMRK, för grovt förtal med hatbrottsmotiv.

För första gången i Sverige användes nu, det som i engelskspråkiga länder kallas "Lawfare". Det vill säga att kriga med juridiska medel. Att med hjälp av domstolen tysta och krossa meningsmotståndare.

Stämningen i sal 29 i Göteborgs Tingsrätt var förtätad under de två rättegångsdagarna. Varenda åskådarplats var upptagen. I boken "Den politiska rättegången - Kampen om yttrandefriheten" skildras upprinnelsen till rättegången. Vilka politiska krafter som var i rörelse och som samverkade, krafter som i grunden vill stöpa om samhället som vi idag känner det. Den göteborgska kulturvärlden och media hade stor betydelse för förloppet - varför? Sist men inte minst Ann-Sofie "Soffan" Hermanssons envisa kamp mot extremismen och för själva fundamentet för vår demokrati - yttrandefriheten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den politiska rättegången : kampen om yttrandefriheten
  2. +
  3. Skyddet för visselblåsare i arbetslivet - en konstitutionell och arbetsrättslig studie

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skyddet för visselblåsare i arbetslivet - en ko... av Per Larsson (häftad).

Köp båda 2 för 812 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »