Den politiska rättegången : kampen om yttrandefriheten (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
147
Utgivningsdatum
2021-08-26
Förlag
Vulkan
SAB
Oeb-c,Oet-cz Göteborg
ISBN
9789189286948
Den politiska rättegången : kampen om yttrandefriheten (häftad)

Den politiska rättegången : kampen om yttrandefriheten

(5 röster)
Häftad Svenska, 2021-08-26
198
 • Skickas inom 5-8 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Jag var skakad efter att, som åhörare och journalist, bevittnat den första politiska rättegången i modern tid i Sverige, januari 2020. En brottmålsrättegång där åsikter och inte handlingar nagelfors. En rättegång som inte alls borde ha ägt rum i demokratin Sverige. Åsikter ska debatteras på en annan arena än domstolen i ett land med stolta traditioner av yttrandefrihet.

Det före detta S-kommunalrådet i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, hade enskilt åtalats av aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil från cellen Muslimska Mänskliga Rättighetskommittèn, MMRK, för grovt förtal med hatbrottsmotiv.

För första gången i Sverige användes nu, det som i engelskspråkiga länder kallas "Lawfare". Det vill säga att kriga med juridiska medel. Att med hjälp av domstolen tysta och krossa meningsmotståndare.

Stämningen i sal 29 i Göteborgs Tingsrätt var förtätad under de två rättegångsdagarna. Varenda åskådarplats var upptagen. I boken "Den politiska rättegången - Kampen om yttrandefriheten" skildras upprinnelsen till rättegången. Vilka politiska krafter som var i rörelse och som samverkade, krafter som i grunden vill stöpa om samhället som vi idag känner det. Den göteborgska kulturvärlden och media hade stor betydelse för förloppet - varför? Sist men inte minst Ann-Sofie "Soffan" Hermanssons envisa kamp mot extremismen och för själva fundamentet för vår demokrati - yttrandefriheten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den politiska rättegången : kampen om yttrandefriheten
 2. +
 3. Tyst! : om hoten mot yttrandefriheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tyst! : om hoten mot yttrandefriheten av Rebecca Weidmo Uvell (häftad).

Köp båda 2 för 324 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Helene Bergman

 • Med svärtad ögonskugga : en feministisk memoar

  Helene Bergman

  Orgasmens vågor sköljde igenom mig för att långsamt stillna vid den strand som var mitt kvinnliga jag. Det var år 1968 och vi var unga och galna i sex. Det var inte längre farligt, inte längre förbjudet. Med utgångspunkt från sitt eget liv med sex...

 • Förortens grupp 8 : 2000-talets kvinnokamp

  Helene Bergman

  Åtta kvinnor som sökte det svenska systerskapet, men fann bortvända ryggar. De sökte förståelse för sina liv, men fann förakt. De höjde sina röster, men mötte tystnad. De blev besvikna. Åtta kvinnor som var och en och ibland tillsammans kämpar för...