Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2022-06-14
Förlag
Karneval förlag
Dimensioner
177 x 130 x 22 mm
Vikt
306 g
SAB
Fc.02(x)
ISBN
9789189494114
Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel (kartonnage)

Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel

(12 röster)  |  Läs 4 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2022-06-14
219
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
FLOSKEL - ord eller uttryck, i allmänhet av välklingande form, som saknar djupare innehåll. Oftast använt i plural form: t.ex. förlegade floskler, benägen för flosk ler eller granna floskler. Synonymer: banalitet, harang, plattityd, tom fras, klyscha, snömos.

SVENSK FLOSKELORDBOK - lista i bokform över moderna floskler, populära inom svenskt samhälleligt, ekonomiskt och kulturellt liv, sammanställd av Fredrik Kullberg i syfte att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över landet och i någon mån få den att lätta.

»Syftet med föreliggande verk är att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över Sverige. Svällande informationsavdelningar, makthavare som slutat läsa böcker, ett allt ängsligare samhällsklimat och digitaliseringens oändliga möjligheter till förytligande och försköning är bidragande faktorer till den enorma mängd floskler som vällt fram över medborgarna de senaste 30 åren eller så. Alltså högtravande men in tet sä gande ord och fraser som ter sig löjliga genom sin kon trast mellan innehåll och form, och som inte har något an nat syfte än att skyla över konflikter, dölja maktanspråk, kamouflera okunskap, öka konsumtionen och få budskapet att framstå som märkvärdigare än det oftast är.

Ställd inför det språkliga vanvett som präglar vårt så kal lade informationssamhälle - det heter inte längre per so nal chef, utan Chief Human Resources Officer (CHRO) - har jag valt att tillämpa ironins och satirens form. I tider som dessa återstår bara att skratta åt eländet, vilket möjligtvis kan vara ett sätt att slå tillbaka mot maktspråk, desinformation och tvi velaktig jargong. Framställningen är kryddad med begrepp som inte ome delbart är att beteckna som floskler, men som präglar tids andan och genom sin tillämpning hotar att undergräva mot tagarens förstånd.« Fredrik Kullberg i förordet

Fredrik Kullberg är journalist och författare till sju böcker. Den förra, Kriget mot skönheten, nominerades till Stora fackbokspriset 2020.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel
 2. +
 3. Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svensk floskelordbok : managementjargong, polit... av Fredrik Kullberg (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Inte så kul som den låter
  Henrik Sandell, 4 juni 2023

  Det är egentligen en ordbok och de flesta av oss kan tyvärr orden... Skulle kunna ha varit roligt men den var inte så rolig... Man blir mest deppig av att få tillståndet i världen bekräftat.

 2. Underbart tidsdokument
  Peter Ohlsson, 6 februari 2023

  Helt underbart tidsdokument över vår tids behov av att förklä sanningar i vackra, intetsägande formuleringar som så många villigt tar till sig. Köp, läs och begrunda!

 3. Mitt i prick
  Knase, 10 juli 2022

  Träffsäker satir av vår korkade tidsanda. Skrattade högt flera gånger vid läsningen. En given present till alla inom PR, HR, kommunikationsavdelningar m fl.

 4. Tråkig
  Hoppsan , 6 juli 2022

  Inte mycket floskler, mest vänsterinriktad utfyllnad.
  En massa vanliga ord som med ansträngning kan tolkas som tendentiösa. Gav upp efter att ha läst halva boken.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Fredrik Kullberg