Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Serie
Trasten
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2023-10-10
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Helena Hansson
Dimensioner
185 x 125 x 18 mm
Vikt
250 g
SAB
Hce,u
ISBN
9789189751040
Pet (häftad)

Pet

Häftad,  Svenska, 2023-10-10
189
  • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    109
Visa alla 1 format & utgåvor
»Emezi har en fantastisk förmåga att med små medel skapa en känsla av sinnlig närvaro. Hens bildspråk är sensuellt och levandegör allt från monstrets fjäderdräkt till mer vardagliga ting som mat och beröring. Romanens moraliska dilemma blir därför aldrig abstrakt utan förankras på ett skickligt sätt i kroppar, smaker och lukter.« Lydia Wistisen, DN»Emezi är en skicklig berättare och mejslar fram karaktärer och situationer som berör och fångar läsaren. Jam råkar vara en transtjej och hon råkar använda teckenspråk, men det är bara delar av hennes person och hon tillåts vara mycket mer. Det är en viktig och välskriven roman som vrider och vänder på svåra frågor kring lojalitet och vad som är en ängel och vad som är ett monster. Det är skrämmande, men aldrig för obehagligt.«
Siska Humlesjö, BTJ»Utopin är hotad. Akwaeke Emezi visar tydligt att människorna ständigt måste skapa en bättre värld om vi vill ha en. Och sedan måste vi fortsätta försvara och upprätthålla den. I Lucille har befolkningen slagits för att komma dit de är. Efter revolutionen lär de ut den mörka historien. Men samtidigt har de glömt. Det är genom glömskan som monstren kommer tillbaka, påpekar Emezi. Det är lätt att dra paralleller till samtiden. Emezi skriver fram en trygg plats.«
Bella Stenberg, Borås tidning


Revolutionen är över och folket har segrat. Monstren är borta från staden Lucilles gator det är i alla fall vad alla säger och tror. Men en dag kliver en varelse ut ur en av Jams mammas tavlor. Den säger att den heter Pet och har kommit för att jaga ett monster hemma hos Jams bästa vän. Medan alla andra lever i förnekelse måste Jam bestämma sig för om hon ska tro på Pet och vara med i jakten. Inte bara för att skydda sin vän, utan också för att ta reda på sanningen, hur smärtsam den än är.

Men hur räddar du världen från monster, om ingen vill erkänna att de existerar?Pet är en dystopisk ungdomsroman som hyllats för sitt queerperspektiv. Med nära 25.000 betyg på Goodreads har den ett snittbetyg på över 4 av 5. Det är en roman för unga vuxna som kan liknas vid en blandning av Suzanne Collins dystopiska världar och Angie Thomas samhällskritiska röst.

AKWAEKE EMEZI (f. 1987) växte upp i Aba i Nigeria med en nigeriansk far och en mor från Malaysia, men bor numera i USA. Pet a r hens fo rsta bok fo r unga vuxna. Den har blivit utna mnd till en av de 100 ba sta bo ckerna fo r unga vuxna na gonsin av Time Magazine och var finalist till National Book Awards i USA. Debutromanen Sötvatten innebar ett stort genombrott i den engelskspråkiga världen, nominerades till ett flertal litteraturpriser bland annat till Women's Prize for Fiction som första bok skriven av en icke-binär författare och hyllades av såväl kritiker och läsare som av otaliga författarkollegor. Emezi har genom sitt författarskap blivit en ikon i queer- och transkretsar och har förekommit på omslaget till stora magasin som Time och Vogue. Pet är hens första ungdomsroman.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Pet
  2. +
  3. Frågornas bok : urval

De som köpt den här boken har ofta också köpt Frågornas bok : urval av Pablo Neruda (inbunden).

Köp båda 2 för 407 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Akwaeke Emezi