Suveränitet eller underkastelse (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
456
Utgivningsdatum
2023-06-16
Förlag
Oikos
SAB
O
ISBN
9789189792166
Suveränitet eller underkastelse (häftad)

Suveränitet eller underkastelse

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2023-06-16
303
  • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den internationella brottmålsdomstolen hävdar att den har rätt att åtala amerikaner för handlingar som Förenta staterna inte betraktar som brott. Kort sagt står det tjugoförsta århundrandet inför en episk kamp mellan å ena sidan de krafter som verkar för global styrning, och å andra sidan amerikansk konstitutionell demokrati. Transnationella progressiva och transnationella pragmatiker, i FN, EU, Europas postmoderna stater, ickestatliga organisationer, i företag, prominenta stiftelser, och viktigast av allt, i Amerikas ledande eliter, försöker etablera "global styrning". De inser att för att uppnå global styrning måste Amerikas suveränitet underordnas ett "globalt lagstyre". Förenta staternas konstitution måste inkorporera "den internationella rättens framväxande normer". I Suveränitet eller underkastelse granskas denna process, och den amerikanska allmänheten varnas för den fara som ligger framför oss.

Global styrning får sin legitimitet inte från demokratin, utan från en politiserad tolkning av mänskliga rättigheter. Den flyttar makten från demokratier (som Förenta staterna, Israel och Indien), till postdemokratiska institutioner, som domarna i den Internationella brottmålsdomstolen. Global styrning är en ny politisk gestalt (och en rival till den liberala demokratin), och den är redan en betydande aktör i världspolitiken.

Amerika står inför allvarliga utmaningar från radikal islam och ett allt mäktigare Kina. Samtidigt står Amerika inför en tredje utmaning, global styrning, en utmaning som kommer inifrån den demokratiska världen. Det är inte ett hot som bygger på våldsmakt, men det hotar ändå den fria världens konstitutionella självstyre. Även om det framstår som osannolikt att de utopiska globalisternas mål kan uppnås fullt ut, riskerar deras påverkan på opinionsbildningen i elitkretsar att underminera demokratin, såväl i Förenta staterna som i andra länder. Konsekvensen av detta skulle i så fall bli den amerikanska liberala demokratins långsamma självmord. Oavsett vilken sida som segrar, kommer den existentiella konflikten mellan amerikansk suveränitet (och demokratiskt självstyre i allmänhet) att utgöra kärnan i världspolitiken under överskådlig tid.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Suveränitet eller underkastelse
  2. +
  3. När ingen lyssnar

De som köpt den här boken har ofta också köpt När ingen lyssnar av Diamant Salihu (inbunden).

Köp båda 2 för 392 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Suveränitet eller underkastelse. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Viktigt inlägg i den demokratiska diskursen
    Laban Labansson, 20 juli 2023

    Boken pekar på nackdelarna med de transnationella institutioner som reglerar relationen mellan länder. En risk är att dessa institutioner undergräver staters demokratiska rätt att bestämma över centrala frågor som rör dess befolkning. Boken bidrar därmed till en mer nyanserad diskusson om det framtida globala styret.

Visa alla 1 recensioner