Kvalstret i granen och andra julberättelser (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2009-10-06
Upplaga
1
Förlag
Fonem Förlag
Medarbetare
Blackwell, Tintin (form)
Illustratör/Fotograf
Tintin Blackwell
Dimensioner
65 x 142 x 14 mm
Vikt
240 g
SAB
Hc.017
ISBN
9789197822015
Kvalstret i granen och andra julberättelser (inbunden)

Kvalstret i granen och andra julberättelser

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2009-10-06
75
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Roande julbetraktelser

KVALSTRET I GRANEN OCH ANDRA JULBERÄTTELSER speglar fenomenet JUL ur många komiska infallsvinklar. I dessa 24 berättelser blandas slagkraftiga skrönor, kåserier och krönikor, funderingar i monologform med uppdaterade sånger och en och annan känd dikt som en tomte som fått ny klädnad.

Hur var det egentligen med renen Rudolf, han med den röda mulen. Henrik Valentin reder ut begreppet i en drastisk och komisk analys av denna förfrusna och mobbade ren som utnyttjas av tomten som dragdjur. Vem vill inte sjunka in i drömmens värld med en ny julbok en deckare där liken travas och blodet flyter, för då somnar man så fridfullt och sött när något plötsligt har dött, som Henrik Valentin skaldar. Om detta fenomen finns en ny, humoristisk text till en välkänd stämningsfull Mozart-melodi.

Kring julmaten cirkulerar flera texter, om julbordet som "gallstenarnas glada pariserhjul". För det är inte många julföreteelser som går fria i KVALSTRET I GRANEN. Hur är det med det religiösa egentligen? Någon uttrycker sin mening om att det är ett ämne som julen borde befrias ifrån så det kommersiella fick blomma ut i full frihet, medan någon annan längtar efter den stämningsfulla stunden vid julbönen på julafton.

Bokens 24 texter pendlar mellan olika ytterligheter. "Granen står så grön och grann" har närmast formen av en novell om den fina upplevelsen av att hugga sin egen gran. Far och dotter pulsar ut i snön, de upplever en fin gemenskap i den strapatsrika jakten på den optimala granen. "Kusinen fick mest" är en drastisk berättelse om en mardrömslik julafton för en liten flicka vars julklapp inte blev som hon tänkt sig. Texten ingick ursprungligen i Henrik Valentins pjäs "Hustrur vid havet" där Beatrice Järås framförde verklighetsbaserade texter som på något sätt var kopplade till sjömanshustrur och barn.

Många av texterna kan med fördel läsas högt, gärna för nära och kära runt granen, eller på tu man hand. Kanske en om dagen med start första december. Vissa kan framföras som dialoger som den skruvade "Det religiösa" om två tonårskillar med noll koll på julens innebörd. Den som har sångröst kan stämma upp några komiska varianter och garanterat få omgivningens uppskattning. KVALSTRET I GRANEN är en idealisk julklappsbok för rimlig peng till nära och kära, arbetskamrater och till sig själv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kvalstret i granen och andra julberättelser
  2. +
  3. Den riktiga jultomten - och andra julberättelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den riktiga jultomten - och andra julberättelser av Vilhelm Moberg (inbunden).

Köp båda 2 för 254 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Kvalstret i granen och andra julberättelser