Israel och hennes fiender (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
344
Utgivningsdatum
2020-03-23
Upplaga
1
Förlag
Ethno Press
Medarbetare
Hellsten, Elvira (form) / Sandström, Susanne (foto)
ISBN
9789198259186
Israel och hennes fiender (inbunden)

Israel och hennes fiender

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-03-23
269
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
"Israel och hennes fiender" är min berättelse om konflikten mellan Israel och palestinierna. Boken är också en uppgörelse med min egen analys av denna stora tvist som jag har följt ända sedan 1972 då jag första gången besökte regionen.

Situationen har förändrats under de snart 50 år som har passerat, och det har även jag. Som journalist var jag verksam i Mellanöstern från början av 1980-talet till mitten av 1990-talet, jag skrev för tidningar och arbetade också som utrikesreporter på Sveriges Television. Jag träffade flera av de framträdande politiska personligheterna under den perioden, bland andra Yassir Arafat, Olof Palme och Sten Andersson, och senare även andra som deltog i de förberedande samtalen och förhandlingarna inför fredsavtalet i Oslo 1993. Jag umgicks också med kända svenska Palestinasympatisörer och deltog i möten och resor till Israel och de ockuperade områdena. Jag fick en mycket god inblick i den politiska miljö där Israel och Palestinafrågan diskuterades.

Från att ha sympatiserat starkt med de palestinska nationalistiska kraven blev jag efterhand alltmer skeptisk till dessa. Jag började ifrågasätta palestiniernas vilja och förmåga att bygga en egen demokratisk rättsstat, vilket fredsavtalet i Oslo 1993 syftade till. Det blev också allt tydligare att det ofta var ren antisemitism som låg bakom kraven på att Israel skulle underordna sig de palestinska kraven.

Det var en insikt som fick mig att helt ompröva konfliktens kärna och min egen syn på densamma. Jag har bytt ståndpunkt och anser i dag att det är en plikt för var och en som tror på betydelsen av demokratiska rättsstater att stödja Israel i hennes kamp för överlevnad.

Läs mer om mig på: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bengt_Nilsson_(1951)
Pressbilder: http://www.ethnopress.se/?page_id=114

Bengt G Nilsson
Journalist & författare
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Israel och hennes fiender
 2. +
 3. Sverigedemokraterna och nazismen : en faktagenomgång

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sverigedemokraterna och nazismen : en faktageno... av Maria Robsahm (häftad).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Israel och hennes fiender. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bengt G. Nilsson
  Olle, 21 april 2020

  Mycket bra bok! Alltid berömvärt när någon som varit intensivt engagerad i en stor fråga vågar ompröva sina tidigare ståndpunkter - det är ju inte bara det: Nilsson avslöjar ju ett omfattande hyckleri i Sverige i denna fråga.
  Det tog litet tid att läsa boken innan den blev verkligt intressant. Men minnesbilderna från samtal med de olyckliga människor som drabbats av den här konflikten är utmärkta. Kanske skulle en karta över Israel/Palestina ha underlättat läsningen. Har själv varit i båd... Läs hela recensionen

 2. En intressant och läsvärd bok
  albert, 10 april 2020

  Författaren har gjort en helomvändning i sin tidigare syn på Israel-Palestina konflikten. Det är sällsynt. Men han har haft modet att reflektera över sin inställning, släppa all personlig prestige det innebär att erkänna han haft fel samt på ett klarsynt sätt omprövat sina tidigare slutsatser.

  Resultatet har blivit denna lättlästa bok som borde intressera alla fördomsfria läsare med intresse för denna Mellanösternkonflikt.

  Den enda svagheten med boken är att författaren, i ... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Israel och hennes fiender