Demonerna på internet : en introduktion till TCP/IP-protokoll, internet och säkerhet (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
118
Utgivningsdatum
2023-06-02
Upplaga
1
Förlag
CyberInfo Sverige
Dimensioner
230 x 155 x 8 mm
Vikt
210 g
SAB
Pubds
ISBN
9789198330083
Demonerna på internet : en introduktion till TCP/IP-protokoll, internet och säkerhet (häftad)

Demonerna på internet : en introduktion till TCP/IP-protokoll, internet och säkerhet

Häftad,  Svenska, 2023-06-02
216
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Internet är fullt av demoner som vi kan leka med. Mejldemoner, webbdemoner, namndemoner och många andra typer av demoner. I Demonerna på internet lär vi oss vad dessa demoner är för något och hur vi kan prata med dem med hjälp av vanliga textkommandon. Det gör att vi får en djupare förståelse för hur internet fungerar och hur allt hänger samman.

När vi utforskar demonerna upptäcker vi också några intressanta saker om internet. Bland annat att många av de protokoll och demoner vi använder idag är riktigt gamla. Vi lär oss också att Unixsystem i olika former har spelat en viktig roll för internets utveckling och gör så fortfarande.

Laborationerna i boken utförs därför på Unix- eller Linuxsystem. Men även om man använder ett annat operativsystem på sin dator kan man genomföra bokens laborationer. I början går vi igenom hur man kan installera Linux inuti Windows med hjälp av WSL. De som använder macOS har redan ett komplett Unixsystem och kan börja laborera direkt.

I boken utforskar vi också ämnen som säkerhet och hacking. Vi gör en egen trojan som startar en bakdörr på datorn. Vi avlyssnar nätverkstrafik med tcpdump och förfalskar mejl genom att prata direkt med mejlservrar på internet.

Vi lär oss hur HTTP-protokollet fungerar, hur man kan göra manuella förfrågningar och modifiera de headers som skickas med i HTTP-anropen. Vi testar också att göra en egen liten webbdemon, eller webbserver, som visar en enkel hemsida.

Boken är en kort introduktion till TCP/IP och några av de vanligaste protokollen, så som HTTP, SMTP, POP3, NTP och DNS. Den är skriven för att vara lättläst, och man behöver inte genomföra bokens alla laborationer om man inte vill - den går lika bra att läsa i sängen eller i soffan.

Jack-Benny Persson har många års erfarenhet av främst Linux- och FreeBSD-system, men också av programmering. Han har tidigare skrivit flera böcker om bland annat Python, C, Ansible och Linux. Han har studerat elektronik, nätverk, Linux, säkerhet och senast journalistiskt skrivande. Han driver idag bokförlaget CyberInfo Sverige och konsultföretaget CyberInfo Consulting Sweden AB.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Demonerna på internet : en introduktion till TCP/IP-protokoll, internet och säkerhet
  2. +
  3. Linux systemadministration från grunden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Linux systemadministration från grunden av Jack-Benny Persson (häftad).

Köp båda 2 för 510 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jack-Benny Persson