Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
232
Utgivningsdatum
2023-11-05
Upplaga
1
Förlag
Uggleskytten
Medarbetare
Gustavsson, Annika (form)
Dimensioner
305 x 215 x 20 mm
Vikt
1 g
SAB
Ld
ISBN
9789198361827

Provåker från bakland till jordbruksby

(3 röster)
Kartonnage,  Svenska, 2023-11-05
459
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Bakland kallades förr i tiden sådan mark som ansågs omöjlig att odla på. Men det hindrade inte att den driftige bonden och nybyggaren Mikael Jakobsson, född 1781, satte några potatisar i en sådan backe på prov. Det blev början till vad som sedan skulle utvecklas till den blomstrande jordbruksbyn Provåker väster om Öre älv, någon mil från Bjurholm i Västerbotten.

Bokens författare, Börje Karlsson, är född 1938 och uppvuxen i Provåker. Som 12-åring byggde han en egen kolugn. Han har kört timmer med häst i skogen, något som han berättar om i boken. Vi får också veta mer om tekniker för kolning, tjärdalar, timmerhuggning, pottaskebränning och den arbetskrävande linberedningen. Börje berättar även om hur olika världshändelser påverkar livet byn. I ett appendix redovisas offentlig statistik som belyser Provåkers utveckling, samt familjeakter för de familjer som bott i byn fram till andra världskriget.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Provåker från bakland till jordbruksby
  2. +
  3. Arthur : gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arthur : gatuhunden som lämnade djungeln och hi... av Mikael Lindnord, Val Hudson (pocket).

Köp båda 2 för 548 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Börje Karlsson

  • Från almstrid till trängselskatt : de stora slagen om Stockholm

    Börje Karlsson, Torbjörn Tenfält

    Det politiska skeendet i Stockholms stad har under de senaste fyrtio åren varit händelserikt, spännande och dramatiskt. Makten i Stadshuset har växlat mellan blocken, finansborgarråd har hoppat av under pågående mandatperiod och jättelika tvärpoli...