Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2018-03-09
Förlag
XP Media
Dimensioner
220 x 145 x 20 mm
Vikt
441 g
SAB
Cjz Mattsson, Hans,Cksq
ISBN
9789198412574
Sökte sanning fann tvivel (inbunden)

Sökte sanning fann tvivel

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-03-09
249
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Berättelsen om en internationell mormonledares omskakande sökande efter sanningen.

"Sökte sanning - fann tvivel" är boken om Hans Mattsson, en betrodd ledare i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, Mormonkyrkan, som var förvissad om att tillhöra den enda sanna kyrkan. Som ledare för Mormonkyrkan i Europa i början av 2000-talet möttes han av utmanande frågor. Han var övertygad om att kyrkan hade alla svar. När svaren uteblev började han själv att på allvar undersöka fakta. Livet skulle aldrig bli detsamma igen.

Boken följer Hans från barndomen i 1950-talets Göteborg, via tiden som mormonmissionär i England under 1970-talet, genom åren med en växande mormonfamilj och fram till en ledande internationell position i kyrkan när det nya seklet började. Men när frågorna, de uteblivna svaren och tvivlen hopade sig var det inte bara världsbilden som gungade. Hans tvingades ifrågasätta hela sin identitet, sitt äktenskap och sina relationer, sin Gud, sin självbild och hela sin existens.

"Sökte sanning - fann tvivel" ger läsaren inblick i Mormonkyrkans lära och livsstil. Mormonkyrkan utger sig för att vara den enda sanna kyrkan på jorden, den enda organisation som har auktoritet att tala för Gud. Den grundades 1830 av Joseph Smith, då verksam i nordöstra USA. Inom kyrkan tror man på Bibeln men också på andra heliga skrifter. Man tror att frälsning är ett resultat såväl av egna prestationer och lydnad som genom Jesus. Joseph Smith lärde att meningen med livet är en evig utveckling till fullkomlighet.

Men läsaren får också inblick i den utmaning Mormonkyrkan nu står inför. Besvärande frågor om den tillrättalagda historieskrivningen har blivit allt mer offentliga tack vare nätets okontrollerbara informationsflöden. Genom Hans ögon möter läsaren den stora konflikt ny information innebär för en människa vars hela liv har byggt på en enda sanning - som inte får ifrågasättas.

Boken är skriven av Hans Mattsson och Christina Hanke, båda födda 1950. De känner varandra sedan ungdomstiden i Göteborg. Christina blev medlem i Mormonkyrkan som tonåring och lämnade organisationen några år före Hans. Ramen för berättelsen är Hans livsresa, men Christina delar många av de erfarenheter, den kamp och sorg det inneburit att bryta sig loss från en styrd, reglerad livsstil med givna svar till ett nytt autentiskt liv.

När boken nu publiceras hoppas författarna att erfarenheterna ska vara av värde för dem som studerar religionspsykologi och religionssociologi och för andra intresserade. Förhoppningen är att människor som gör liknande resor ska finna inspiration och igenkännande. Boken kan då vara ett redskap att nå djupare förståelse för denna typ av livskris, vare sig man kommer från Mormonkyrkan och andra liknande organisationer eller om man möter människor i motsvarande situation.
......................................................................................................
"Det kändes som om jorden skakade under mina fötter, säger Hans Mattsson, före detta ledare i mormonkyrkan. Allt jag hade fått lära mig, allt jag så stolt hade undervisat, predikat och vittnat om smulades sönder. Det var en psykologisk och nästan fysisk smärta."

Från en artikel i New York Times den 21 juli 2013.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sökte sanning fann tvivel
  2. +
  3. Jag sökte Allah och fann Jesus

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag sökte Allah och fann Jesus av Nabeel Qureshi (häftad).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sökte sanning fann tvivel. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Genuint!
    Z8, 19 mars 2018

    En genuin och ärlig bok, full av respekt för individen. Jag önskar den hade funnits när jag själv lämnade mormonkyrkan, det hade gjort resan mycket mindre ensam. Boken är saklig och visar på den mycket smärtsamma process det är upptäcka brister i något man tror är sanning, något man vill ska vara sant, men som visar sig inte vara det. Den visar också svårigheten i att betvivla något som är kopplat till hela ens liv, inte bara den existentiella biten; social tillhörighet, andlig trygghet, relationer, själva livsmeningen.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna