Isvaken : händelser och människor i en svår tid (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2018-11-20
Upplaga
1
Förlag
Öraholma bok & skrivstudio
Dimensioner
202 x 145 x 17 mm
Vikt
342 g
SAB
Hc
ISBN
9789198438963

Isvaken : händelser och människor i en svår tid

Häftad,  Svenska, 2018-11-20
142
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Nationalstaternas gränsdragning har varit en plågsam process. Krig, tortyr, våldtäkter, svält och avrättningar har ingått i makthavarnas strategi.
De som drabbats hårdast har, som alltid i krig, varit civilbefolkningen.

I sin nya bok Isvaken uppmärksammar Gay Glans oss på att inte heller Göingeborna under skånska kriget på 1600 talet, när gränsdragningen mellan Danmark och Sverige avgjordes, slapp detta helvete.
I boken får den tidens människor från bland annat Röke, Hörja, Tyringe, Matteröd, Finja, Sjörröd, Stoby, Tormestorp, Vittsjö och Markaryd en röst som dundrar in i vår tid.

En röst som inte bara är männens utan också kvinnornas som har en framskjuten position i bysamvaron och i motståndet mot den svenska ockupationsmakten.

Utan att skönmåla någon part i kriget ger Gay Glans en brutal version av vad som utspelades på Finjasjöns is i februari 1677 och den efterföljande svenska hämnden i Finja, Matteröd och Mjölkalånga. Boken avslutas när den svenska belägringen av Kristianstad upphörde sommaren 1678.

Isvaken är en spännande och stundtals otäck läsning av förtrycket som den svenske kungen av guds nåde ansåg nödvändigt för att införliva Skåne i den svenska
maktsfären.

Men boken innehåller också mycket värme, vänskap, kärlek och motstånd.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Isvaken : händelser och människor i en svår tid
 2. +
 3. Jag har alltid längtat

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag har alltid längtat av Sigrid Nyberg (häftad).

Köp båda 2 för 342 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gay Glans

 • Isvaken

  Gay Glans

  Sjuttonåriga Margrete skulle ha gift sig i sommar. Nu blir det dock inget med den saken. Byarna i området svälter - och hennes familj är inget undantag. Under en period går det att lindra hungern med en sked ljummet vatten. Men sen då? Att byborna...

 • Jag rörde henne inte!

  Gay Glans

  År 2008 händer det ofattbara på ett behandlingshem för unga sexualförbrytare i Malmö. En kvinnlig behandlingsassistent mördas - och förövaren är en ung intagen. Det tragiska mordet är resultatet av en lång rad allvarliga missförhållanden som uppst...