Amalias bästa reatips

Älgkungen - Del ett i serien om Älgkungen - ett magiskt äventyr om Klara som spenderar sommaren i sina föräldrars hembygd. En perfekt högläsningsbok för er som tycker om att läsa tillsammans!

Allt som händer inuti - En fantastisk bok om att det är okej att känna känslor, men som också tar upp vikten i att våga ta hjälp av andra om känslorna blir för stora. 

Dracula checkar in - Skruvad berättelse om Familjen Rysberg från den omtyckta TV-serien. Full av humor och mystiska karaktärer - en bok som kan få hela familjen att skratta!

 • Älgkungen

  Maria Hellbom

  Klara längtar efter att det ska bli sommar, så att hon kan åka till den by som hennes föräldrar kommer ifrån. Där ska hon träffa Reynir, den magiska älg som blivit hennes vän. En vän som visat henne en förtrollad värld i skogen, men också med väsen och varelser som bara Klara tycks se.Men den här sommaren visar sig vara full av ännu större äventyr: Hemliga tecken, övernaturliga varelser i skogen, en faster som ska öppna restaurang och har en mystisk finansiär som har förmåga att stanna tiden. Och Aron, vars familj hyr en sommarstuga i närheten, som visar sig vara någon helt annan än Klara trott. Som dessutom blir världens bästa kompis. En kompis som Klara behöver.För mitt i allt händer det som alla fasat för. Det som inte får hända. Och det är Klara som måste rädda alla.

 • Allt som händer inuti : om tankar och känslor från A till Ö

  Reyhaneh Ahangaran

  Fler och yngre barn än någonsin söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige. Både barn och föräldrar vågar be om hjälp. Det är bra. Men innebär psykisk ohälsa att man "bara" mår dåligt eller att man faktiskt är sjuk?Barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran har länge saknat en bok som handlar om hur man mår, med ett direkt tilltal till barnet. Nu har hon skrivit en: "Barn ska kunna få svar på frågor om sina känslor men boken ska också vara en hjälp för föräldrar som vill prata om känslor och psykisk hälsa med sitt barn. Ett stöd i vardagen. Om både barn och föräldrar lär sig lite mer om vad som är helt rimliga upp- och nedgångar i måendet, så förstår man också när det är dags att söka hjälp. Boken peppar och ger enkla 'nycklar' till vad man kan göra själv när något svårt eller när det är dags att våga be om hjälp."Boken är faktagranskad av en barn- och ungdomspsykiater.

 • Dracula checkar in

  Fredde Granberg

  Familjen Rysberg är inte som andra familjer. De är vampyrer! Familjen har lämnat Transsylvanien för att bo bland människorna och nu driver pappa Drak-Olle och mamma Bettan ett hotell där de också bor tillsammans med dottern Vampyrella och adoptivsonen Uffe som är varulv.Men det är inte alltid så lätt att vara en skräckvarelse i den vanliga världen. En dag kommer självaste greve Dracula till hotellet för att ha konferens med vampyrrådet. Drak-Olle, som är ett stort fan, vill gärna imponera på sin berömda gäst, men det dröjer inte länge innan han har trasslat in sig i en härva av lögner...Dracula checkar in är första delen i den nya serien om familjen Rysberg, känd från SVT. Med skruvad humor, roliga illustrationer och välbekanta karaktärer bjuder den på rysligt rolig läsning för hela familjen - en kapitelbok att läsa själv eller högt tillsammans.

Magnus bästa reatips

Landet utanför - Att denna boksvit har blivit en sådan succé är ingen tillfällighet. Berggren levandegör verkligen de här åren och vi följer politiken, kulturen och personliga livsöden i ett Sverige som påverkas mycket av kriget utan att vara direkt del av det. Väldigt lärorikt och även underhållande.  

Februari 33 - Här får vi följa ett antal människor, främst kulturpersonligheter, under den månad som leder fram till Hitlers maktövertagande och därmed till att Tyskland blir en stenhård diktatur. Man läser boken med andan i halsen trots att vi vet hur det slutar.  Mycket tänkvärt även i en nutida kontext.

Detaljerna - Fina, ömsinta och detaljrika (!) personporträtt, och en bok man gärna slukar i ett nafs. Historierna utspelar sig på 90-talet innan mobilerna hade slagit igenom, vilket ibland ger upphov till märkliga situationer som är svåra att tänka sig i dag. Har du missat denna pärla så passa på nu!

Lisas bästa reatips

Blacksad samlade äventyr - I Bokus rea finns det många barn- och vuxenserier att upptäcka och nu till såklart oslagbara priser. Varför inte testa Blacksad, en fransk katt som försöker göra rätt i en grym värld. Böckerna om Blacksad har översatt till närmare 30 språk och är en fransk klassiker.

Som vi lekte - Förväntningarna var höga när Ninni Schulman skulle komma med en ny spänningsserie. Och som denna bok blivit läst och hyllad! Det handlar om f.d polisen Ingrid Wolt som slår sig ner i Dalarna och startar en detektivbyrå. Det är en spännande intrig och karaktärer som man gärna följer i fler böcker. Allt i ett nostalgiskt skimmer av 80-tal. Nästa bok i serien kommer april.

Döda kvinnor förlåter inte - Jättekul att Katarina Wennstam slagit sig in på historiska deckare. Och med vilken bravur! Boken utspelar sig i slutet på 1800-talet och kretsar kring fyra kvinnor från olika samhällsklasser som tillsammans försöker lösa gåtan kring ett mystiskt dödfall på en ung kvinna. Det är mycket underhållande, initierat och spännande. Detta är del ett i en ny serie av tre.

 • Blacksad Samlade äventyr

  Juan Díaz Canales

  Privatdetektiven John Blacksad är en bra katt som försöker göra det rätta i en ond värld, vare sig fallet gäller en mördad filmstjärna, en kidnappad liten flicka eller stulna atomhemligheter. Inte konstigt om många tycker att han sticker nosen i saker han borde haft vett att hålla sig undan. En sak är säker: Blacksad kommer att behöva alla sina nio liv i jakten på sanningen. Blacksads värld är efterkrigstidens USA, befolkat av människor i djurskepnad, där arten avspeglar såväl personligheten som figurens roll i berättelsen. En plats och en tid där rasism, poliskorruption och politiska skumraskaffärer hör till vardagen. Seriens bildberättande, dialoger och intriger bär många gemensamma drag med 1940-talets hårdkokta amerikanska kriminalfilmer. Blacksad har vunnit en lång rad priser och serien har översatts till närmare 30 språk. I denna samlingsvolym ingår de fem första albumen ursprungligen utgivna från 2000-2013, samt ett par korta historier och ett kapitel med ett urval av Juanjo Guarnidos skisser.

 • Som vi lekte

  Ninni Schulman

  Sommaren 1983 släpps f. d. polisen Ingrid Wolt ut från kvinnofängelset Hinseberg. För att starta ett nytt liv slår hon sig ner i Dalarna. Hennes högsta önskan är att få tillbaka dottern Anna som bor i fosterfamilj, men då måste hon ha ett arbete. Eftersom ingen vill anställa en fängelsekund startar hon Siljans Spaningsbyrå och får snart sitt första uppdrag. Ett år tidigare försvann den 12-årige Mattias spårlöst. Enligt polisutredningen omkom han i en drunkningsolycka, men Mattias mamma vägrar acceptera förklaringen och ber Ingrid att ta reda på vad som hänt. Tillsammans med Benny, en bekant från Polishögskolan, börjar Ingrid nysta i fallet som kastar en mörk skugga över hela byn.Första delen i ny deckarserie av populära och kritikerhyllade Ninni Schulman.

 • Döda kvinnor förlåter inte

  Katarina Wennstam

  Första delen av SekelskiftesmordenFyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm. De förs samman av ett fruktansvärt dödsfall på den gemensamma gården, under den kylslagna nyårsnatten mellan 1895 och 1896. Det står snart klart att den avlidna kvinnan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning. Boken är en ödesmättad skildring av kvinnors hårda villkor under slutet av 1800-talet. Med ett oemotståndligt språk och rasande driv skildrar Katarina Wennstam en värld som myllrar av tjänsteflickor, sedeslösa kvinnor, utnyttjande män och målande beskrivningar av såväl staden som utsökta klädedräkter. En gedigen research ligger bakom Katarina Wennstams mest passionerade bokprojekt någonsin.

Lottens bästa reatips

Pizza Wizard - Den perfekta pizzaboken som hemmapizzakocken verkligen borde ha.

Odla kallt - Förläng odlingssäsongen med Farbror Grön som inspirerar och tipsar om hur du kan enkelt, effektivt och i samklang med naturen kan odla under längre tid.

För gott - Astrid Nordin har skapat enkla men ack så goda recept, perfekt för både sista minuten-middagen och bjudningen. Mums!


 • Pizza wizard : så gör du magisk pizza i hemmaugn

  Oskar Montano

  ¿en generös, opretentiös och rättfram guide¿Göteborgs-Posten¿årets pizzabibel¿SvD Perfect GuideDet här är det nya standardverket för dig som vill laga pizza i hemmaugn. Oskar Montano från pizzaställena 800 grader och 800 grader slice i Stockholm har i den här boken anpassat internationella pizzaklassiker så att det ska funka perfekt i hemmaugn. Recepten är från platser där pizza är det viktigaste som finns. Allt från pizzameckat Neapel, där pizzabagare betraktas som rockstjärnor, till Roms tunna, krispiga pizzor och New Yorks färgstarka slicekultur.Du får veta hur du gör perfekt fluffig grandma pie i ugnspanna med krispig nästan friterad botten, hur riktig pizza in teglia och pizza bianca görs bäst hemma och vad en crispy New York-pizza egentligen är. Och dessutom ¿ allt du måste tänka på för att få en så mjuk och fluffig pizza som möjligt när du inte har en ugn på 500 grader.¿I hans [Oskar Montanos] nya kokbok lär du dig hur du bakar den perfekta pizzan hemma.¿King Magazine¿Vackra bilder blandas med personliga betraktelser. Boken är lättillgänglig och inspirerande. Man blir sugen på att äta pizza ¿ och att ta sig an projektet att göra egna pizzor känns plötsligt lite enklare.¿BTJOskar Montano är pizzabagare och uppvuxen i Stockholm. Med starka band till Rom och Neapel är han uppfödd på italiensk mat. För boken Pizza wizard har han under de senaste åren anpassat restaurangernas degrecept så att de funkar i hemmaugn.

 • Odla kallt : så och skörda året runt - grönsaker, sommarblommor, perenner

  Theres Lundén, Johannes Wätterbäck

  Vinnare av "¿ets k¿kstr¿¿slitteratur" 2023 av Svenska M¿idsakademien.Juryns motivering: "Farbror Gr¿n-f¿rfattarna l¿oss att kall odling faktiskt h¿ar naturen. Det g¿att s¿¿r att sedan sk¿rda under den kalla ¿tiden. Boken v¿er d¿ed p¿tt sp¿ande s¿ upp och ner p¿¿a av v¿ f¿rutfattade ¿kter om hur vi ska odla v¿tr¿¿."N¿vi odlar kallt h¿ar vi naturen. Vi l¿r fr¿n ligga i kall jord och gro n¿de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en s¿ng - gr¿nsaker, sommarblommor, tv¿iga blommor och perenner - s¿vi under vintern eller kallv¿n. F¿rdelarna ¿m¿a: vi sparar tid men ocks¿lats och energi, d¿i inte beh¿ver f¿rkultivera plantor inomhus p¿¿n. Kalls¿a v¿er v¿er sig vid utomhusklimatet redan fr¿start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. Vi l¿r ¿n fullvuxna, frostt¿ga gr¿dor och blommor st¿var p¿in v¿plats p¿¿sten, s¿tt de kan ge sk¿rd n¿annat d¿tt av kyla.Att odla kallt f¿rl¿er odlingss¿ngen s¿tt b¿rjan och slutet m¿ts n¿nstans mitt i vintern. I st¿et f¿r att s¿ch sk¿rda under n¿a f¿¿der, s¿och sk¿rdar vi ¿t om.

 • För gott!

  Astrid Nordin

  I sin första kokbok har Astrid Nordin valt ut sina absolut bästa recept för att inspirera till roligare vardagsrätter. Det ska vara lättlagat men gott. I den här kokboken trängs efterrätter, varmrätter, förrätter och allt däremellan. Det är matglädje och inspiration på hög nivå, sött, salt, kryddigt och nästan FÖR gott!

Esbjörns bästa reatips

Sakerna jag inte slängde - Fascinerande korta essäer om hur livet som jude tedde sig i Polen bakom järnridån och efter murens fall. Författarens mamma står i fokus. Otroligt välskrivet och intressant om en miljö och en vardag som är så oerhört avlägsen från min, men samtidigt så nära.

Rödgula väggar - Söderholm var för mig bara ett namn som fladdrat förbi i en och annan antologi, men med denna diktsamling från 1928 som här publiceras i sin helhet har hon skrivit in sig i min bok som en av de stora finlandssvenska modernisterna.

Tour de chambre - En sträckläsningsbok om kärlek, vänskap och skapande av en av Danmarks mest lysande unga författare.

 • Sakerna jag inte slängde

  Marcin Wicha

  Det här en berättelse om saker. Och om samtal. Alltså om ord och föremål. Så inleder Marcin Wicha sin bok Sakerna jag inte slängde. Vad blir kvar när någon närstående dör - Föremål, minnen, fragmentariska meningar... Wicha går igenom sin mammas dödsbo, samtidigt återskapar han bilden av henne genom sakerna och böckerna hon lämnat efter sig likt dammiga barrikader. Det var en stark kvinna som som visste hur man lever på sina egna villkor. Hon hade ett speciellt förhållande till ord, hon hade ord för alla tillfällen och var känslig för hur andra använde dem. Hon lät sig inte manipuleras och gav sig aldrig i sin dagliga kamp för respekt. Hon var svår. Och modig. I den här boken finns ingen sentimentalitet, istället finns där ömhet, skratt, rädsla och kärlek i ett försök att förstå ett levnadsöde. Wichas mamma tillhörde efterkrigsgenerationen i Polen, de som blev lovade ett vackert och lyckligt liv, men hennes judiska föräldrars trauman från kriget levde vidare i henne. På så vis blir Wichas berättelser även ett titthål in i den polska folksjälen vilket gör boken till någonting så mycket större än ett personporträtt. Efterkrigstidens Polen porträtteras naket och ärligt, dess allra fulaste sidor framträder jämsides det fina, det sorgliga med det komiska. Ett land som behöver erkänna sina misstag för att gå vidare men har väldigt svårt för att säga förlåt. Skarpsynt och med en stundvis nattsvart humor närmar sig Wicha de obekväma frågorna, de som hans mamma aldrig var rädd för att ställa. Högt och utan pardon. Dessutom får läsaren ta del av den svåra konsten att ställa till med en scen på posten, kulspetspennans historia, ett teoretiskt mål och Stalins kokbok. Marcin Wicha (1972, Warszawa) är formgivare för omslag, affischer och grafiska logotyper. Han är även skribent och har författat både artiklar, böcker och barnlitteratur. Hans texter publiceras bland annat i den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza. Sakerna jag inte slängde (Rzeczy, których nie wyrzuci em) gavs ut på förlaget Karakter 2016 och har vunnit flera prestigefyllda priser i hemlandet, så som Paszport Polityki 2017, Nagroda Literacka im.Witolda Gombrowicza 2018 och Nagroda Literacka Nike 2018. Sakerna jag inte slängde är översatt till svenska av Patricia Cukrowska.

 • Rödgula vägar

  Kerstin Söderholm

  Rödgula vägar från 1928 är en dold höjdpunkt i den svenska och finlandssvenska modernismen, tämligen okänd även i Finland. Kerstin Söderholms författarskap lyfts nu ur glömskan, inte bara genom denna utgivning, utan också i samband med att hennes märkliga dagböcker publiceras på annat håll. Tatjana Brandt skriver ett upprymt och uppskattande förord för utgåvan i N/L:s poesibibliotek: "I Rödgula vägar möter läsaren ett diktjag med ett genomsläppligt och tunt membran mellan sitt själsliv och världen utanför. Naturen flyter in i jaget och jaget placerar sina djupast egna känslor i naturen. Eller långt ute i rymden, bland moln och stjärnor (... ) Rödgula vägar är inte en omfångsrik samling med sina tre sviter och 29 dikter. Men den är ett äventyr! Vild, originell och bångstyrig. Och med en sinnlighet som gäckar läsaren genom att ständigt dyka upp där man minst förväntar sig att finna den."Kerstin Söderholm föddes 1897 i Helsingfors och dog för egen hand 1943.N/L:s poesibibliotek är en serie för återutgivning av diktsamlingar på svenska från alla tider, alltså inte urvals- eller samlingsvolymer utan originaldiktverk i deras helhet. Tiotalet böcker om året planeras, i vacker formgivning av Nina Ulmaja.

 • Tour de chambre

  Tine Høeg

  Hur länge kan man bära på en hemlighet? När Asta får en inbjudan till en återträff till minne av August har det gått 10 år sedan han dog. Då var han tillsammans med Astas bästa vän Mai och de bodde alla på samma studentboende. Nu är Asta 33 år gammal och skriver på sin andra roman, men det förflutna ger henne ingen ro. Tour de chambre är en oemotståndlig, vemodig och skarpsynt roman om vänskap, begär och skrivandets villkor.

Ellinors bästa reatips

Jan Lööf sagosamling - Missa inte tillfället att lägga väntarna på den här barnboksskatten till ett galet bra pris! Jan Lööf fortsätter att trollbinda med sina detaljrika illustrationer och finurliga berättelser. Lika mycket läsnjutning för stor som liten.

Sill och fräs bygger en snögubbe - Vissa böcker blir lästa betydligt oftare än andra hemma hos oss, däribland de fina och roliga böckerna om kattkompisarna Sill och Fräs. Min tvååriga dotter skrattar lika gott varje gång den klumpiga hunden kommer och ställer till det.

Den bästa veckan - Jag älskar upplägget i drottningen av goda grejers senaste bok – att med hjälp av mat, dryck och umgänge skapa den bästa veckan. Frida Lunds avslappnade och bjussiga sätt inspirerar i allt från texter till bilder och recept.

 • Jan Lööf sagosamling

  Jan Lööf

  Med denna påkostade och fantastiska samlingsvolym vill vi fira en av Sveriges största barnboksskapare. Själv bidrar han genom att restaurera alla gamla böckers illustrationer till en nivå som motsvarar hur de en gång såg ut i original.I drygt 50 år har Jan Lööf skrivit och illustrerat barnböcker. Många har blivit moderna klassiker, lästa och älskade om och om igen. De slår an en alldeles säregen ton som många läsare fastnat för. Och bildernas otroliga detaljrikedom bygger en värld man gärna besöker många gånger med glädje och nyfikenhet.I den här samlingsvolymen ingår några av Jan Lööfs mest kända bilderböcker: Sagan om det röda äpplet, Morfar är sjörövare, ABC-boken, Ta fast fabian, Matildas katter, Pixiböckerna Viktor bygger en bro, Födelsedagspresenten och Pelles ficklampa och många fler.Journalisten Ika Johannesson, känd från Kobra, P3 Pop, Dagens Nyheter, Studio Pop i SvT mm, skrev en intervjubok med Jan Lööf som hette 75 år av dumheter. Hon skriver förordet till denna sagosamling.

 • Sill och Fräs bygger en snögubbe

  Moa Graaf

  Rolig småbarnsserie om två små stadiga kattkompisar och en hund.Sill och Fräs bygger en snögubbe. Då kommer hunden. Hunden är glad och vill leka. Den leker så ivrigt att snögubben går sönder. Hunden äter upp morotsnäsan! Mums!Då blir Fräs ledsen...I böckerna om Sill och Fräs blir det lite tokigt ibland, men allt blir bra till slut.Det här är den första boken i serien om Sill och Fräs.

 • Den bästa veckan: recept från tidig morgon till sen kväll

  Frida Lund

  Kliv in i den bästa veckan, här är allt gott och härligt.Nu ska vi spendera en drömvecka ihop. Det blir frukost, lunch och middag varje dag såklart, men också vinprovning, mellis och snacks. Ingen är ledsen och ingen gnäller. Vi har stor kompislunch på tisdag, romantisk torsdagsdejt och går på picknick på söndag. Drömvecka som sagt, du orkar såklart med allt och någon annan tar disken.Låt oss bemästra konsten att njuta fullständigt. Min drömvecka är en dekadent kärlekshandling till allt jag gillar mest. D.v.s. mat, vin och umgänge.Matprofilen Frida Lund gillar goda grejer. Det fick också bli namnet på hennes första bok. Bok nummer två, Vin från A till Ö, är den mest opretentiösa guide till vinets värld du kan tänka dig. Bok nummer tre håller du i handen, den fortsätter på samma spår: gott, vackert, enkelt.

Kristins bästa reatips

Studie i mänskligt beteende – I en rad noveller som stiligt vävs samman får vi möta femton olika kvinnor och ta del av fragment ur deras liv. Andersson skriver som vanligt underfundigt, snyggt och intressant, och jag frustar stundtals till högt på tunnelbanan med boken i handen av både igenkänning och Anderssons förmåga att skapa språklig magi.

Vitt slödder – Jag fascinerades stort av Carina Rydberg och hennes författarskap efter att ha läst Den högsta kasten och såg därför mycket fram emot ytterligare en självbiografisk bok från henne - denna gång en rå, ärlig och utelämnande uppväxtskildring med tydliga teman som klass och rasism. Missa inte denna kultförklarade författares böcker om du gillar litteratur som sätter spår hos läsaren.

Wok, ris, nudlar – När sidorna krusar sig och det uppstår fläckar i en kokbok hemma vet man att det är en bra sådan. Jennie Waldéns recept gör det enkelt att laga riktigt god asiatisk mat. Bläddra fram till sidan 136 för mitt bästa recept!


 • Studie i mänskligt beteende

  Lena Andersson

  Nominerad till Augustpriset 2023. I Studie i mänskligt beteende, en samling sammanhängande berättelser, skildras kvinnor som försöker stå ut i sina kroppar och begripa hur man ska leva. De heter Amanda, Annie, Ellinor, Eva, Jenny, Liselotte, Malin, Matilda, Märta, Olga, Rawia, Ruta, Simone, Caroline och Karolina. De betraktar varandra och betraktas, längtar och hoppas. De lyssnar noga av det som inte sägs medan de försöker förstå det som sägs. De är människor som vill ha kontakt till varje pris men aldrig riktigt orkar med den. Ur boken: "Matilda hörde dem tala om sin skam, skammen i att inte ha sagt nej. Om den djupgående skammen i att aldrig ha fått säga ja visste de ingenting." "Hon ser fram emot att dottern ska bli större, och sedan stor, men om hon sade det högt skulle Liselotte rätta till felaktigheten med en fras om underbara småbarnsår och en unik tid som man måste ta vara på.""'Jag behöver dig, Annie. Jag har det inte bra i mitt äktenskap. Du väcker mig på alla sätt.'""Inte långt därefter fick Olga Zavjalova avsked från skolan. Hon fick det inte på grått papper, men väl på oblekt."Lena Andersson romandebuterade 1999. 2013 tilldelades hon Augustpriset för romanen Egenmäktigt förfarande som redan betraktas som en modern klassiker. Röster om boken: "Lena Anderssons nya är njutningsfull. [Hennes] figurer är privata, den offentliga debatten når dem som ett eko. De är ofta ensamma - men viljestarka och djärva, diskreta amazoner beredda att strida för sin avskildhet." Fokus "Utöver det pedagogiska syftet är berättelserna nämligen spännande och roligt skrivna. Här finns också lyriska passager som lyfter i sig. Mycket välskrivet, intressant och med glimten i ögat." BTJ-häftet nr 16, 2023

 • Vitt slödder

  Carina Rydberg

  Carina Rydberg debuterade år 1987 och slog igenom stort med den självutlämnande och provocerande romanen Den högsta kasten, 1997. Nu återkommer hon till den självbiografiska formen med Vitt slödder som på ett brutalt ärligt sätt skildrar en barndom och en uppväxt, men också händelser från senare år. Det är bok om familj och klass, om rasism och om en katastrof så stor att den förändrar allt.2023 tilldelades Carina Samfundet De Nios Vinterpris samt Stig Dagermanpriset.Vitt slödder är en brutalt stark bok i all sin enkelhet. /..../ Och alltsammans kokar ner till en klass och tidsskildring, träffsäker som få." - Fokus" "Vitt slödder" är ett strålande motgift mot all falsk normalitet." - Göteborgs-Posten"Avslöja vilka vi är. Ja. Är det något Rydberg gör så är det just detta." Svenska Dagbladet" Vitt slödder är en provocerande uppriktig berättelse om vardagsrasism, ekonomisk ojämlikhet, dagdrömmar om sex, utseendehierarki, konstant svettlukt och skolan som en plats för förvaring av barn. Det är en fröjd att läsa en författare som verkligen kan skriva och som älskar språk. Carina Rydberg är ofta som roligast när det är som mörkast." · DI Weekend" Carina Rydberg är tillbaka - och lär inte lämna någon oberörd" -Femina

 • Wok, ris, nudlar

  Jennie Walldén

  I "Wok, ris, nudlar" finns asiatiska favoriter som vardagsbibimbap och teriyakikyckling men du får också lära dig att göra egna handdragna nudlar och hur du gör kimchi på bästa sätt.Jennie Walldén har rötter i Korea, hon driver restaurangen Namu i Malmö och är en van och smaksäker matlagare i tv-program såväl som för sin familj och vänner. Hon vet vilka rätter som är genuint asiatiska och hur man kan anpassa dem till våra svenska kök. Vad sägs till exempel om pad thai med räkor, koreansk sashimisallad, kålwok med biff och basilika eller sobasallad med miso och wakame?

Heddas bästa reatips

Adjö, herr Muffin - Barnboksklassiker som håller år efter år. Adjö, herr Muffin, är en gripande skildring av ett marsvins sista tid i livet, som är lika läsvärd för barn som vuxna. Det är en kärleksfull berättelse om döden som berör och stannar kvar. Med andra ord, en fantastisk barnbok!

Gottigheter - Det är en läsfest som matkreatören Jennifer Eriksson bjuder på! Här finns härliga recept för alla tillfällen och smaker. Gottigheter passar såväl nybörjaren som den mer erfarna hemmakocken. Missa inte denna kokbok — som garanterat kommer att ge mersmak!

 • Gottigheter : en kokbok

  Jennifer Eriksson

  Hur skriver man en kokbok då? Du måste skriva en matsked smör. Så man vet exakt. Jag tittar på min bästis.Det blir en klick , säger jag och ler.För mig är det inte så himla noga. Det är måttenheter som en klick, en näve och en nypa.Recepten i boken innehåller givetvis ordentliga mått, men jag tycker om att låta rätterna få bli lite som det blir. Att tillsätta lite mer citron, låta en vardagsmiddag bli till en festlig helgmåltid, byta ut ris till nudlar, fritera fetaost i stället för kyckling, veva ihop en egen majo ibland samtidigt som Hellmans färdiga är toppen. Lägg till, ta bort, byt ut. Du fattar grejen! Jag hoppas kunna ge dig en stor dos inspiration och vägleda dig i matlagningen, men jag vägrar uppmuntra till att recept är den enda rätta vägen.Bara gottigheter! Här är kokboken för dig som älskar allt som är gött, enkelt va? Vad sägs om kanderade jalapeños, öppen kantarellasagne med bränd grädde eller chili cheese-churros? I Gottigheter har matkreatören Jennifer Eriksson samlat sina allra godaste recept, allt från smått till stort, salt till sött, mat till dryck. Hon bjuder in till att testa lite av allt, dela eller inte dela, låta maträtterna komma in lite pö om pö eller sätta ihop en riktigt go, hederlig trerättersmeny.Man kan så lätt få för sig att god mat måste vara svår att laga, men här motbevisas det. Under helgen äter du kanske grillad tonfisktacos och skålar i egengjord fläderchampagne tillsammans med dina vänner, och på tisdagenskvällen vill du i stället ro ihop en snabb bearnaisepasta och slänga dig på soffan. Recepten passar för alla tillfällen, för såväl nybörjaren som gourmanden, vardag som fest, vegetarianen som köttätaren. I Gottigheter finns något för alla. Här ligger fokus på att mat är mat. Och mat är gött!Jennifer Eriksson och hennes Instagramkonto @gottigheter inspirerar tiotusentals människor dagligen med matglädje, kul recept, upplägg med steg för steg-bilder och spännande smakkombinationer.

 • Adjö, herr Muffin

  Ulf Nilsson, Anna-Clara Tidholm

  En underbar jubileumsutgåva av Ulf Nilssons och Anna-Clara Tidholms Augustprisbelönade och älskade bilderboksklassiker, om hur det kan vara när ett kärt marsvin blir sjukt och dör.Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor, men nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista: 1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. Och post då och då i brevlådan. Jag har haft det bra, bättre än de flesta, tänker herr Muffin. Men en onsdag får han plötsligt ont i magen...Ulf Nilssons text är varm och inkännande och Anna-Clara Tidholms bilder vackert vemodiga. Här skapas bilderbokskonst och högläsning för alla åldrar. En bedårande bok om livet, kärleken och döden av två bilderboksgiganter.ULF NILSSON (1948-2021) är en av Sveriges främsta och mest älskade barnboksförfattare. Han har skrivit över etthundrafyrtio barn- och ungdomsböcker och tilldelats litterära priser av alla de slag. Han samarbetade med flera av Sveriges mest framstående illustratörer, ofta med illustratören Eva Eriksson som har skapat bilderna till några av hans mest kända verk, till exempel böckerna om "Lilla syster Kanin", "Alla döda små djur" och "Ensam mullvad på en scen".ANNA-CLARA TIDHOLM är en av Sveriges mest ansedda barnboksförfattare och illustratörer och är banbrytande när det gäller böcker för små barn. Inte minst hennes böcker "Knacka på" och "Ture-böckerna" har rönt stora framgångar världen över. Hon har tilldelats en mängd priser och utmärkelser och även gjort animerad film.