Användarprofil Villivonkansbooks / Betyg & recensioner / Främlingen

Recension av Villivonkansbooks

Recenserad produkt

Levde inte upp till förväntningarna 2 +

26 januari 2020

Jag har läst alla böcker som översatts till svenska av Elly. Hennes härliga serie om rättsarkeologen Ruth Galloway tillhör mina favoriter inom deckargenren.
Med Främlingen lämnar Elly den inslagna banan med Ruth och har skrivit en fristående thriller istället. Med tanke på att jag tycker så bra om Ruth-serien var det med stor spänning och höga förväntningar jag gav mig på Främlingen.

I Främlingen är det Clare Cassidy, en ensamstående mamma som undervisar i litteratur som står i fokus. En dag hittas en av Claras kollegor mördad och när det ligger en lapp bredvid med citat av R.M Holland, kommer allt nära Clare. Clares specialintresse är just R.M. Holland och hon håller på och skriver en bok om honom.

Liksom serien om Ruth är det lantlivet och småstaden som är kuliss till berättelsen. Elly är fenomenal på att skildra miljöerna och det lantliga livet i England. Hon får det att låta mysigt trots att det egentligen inte alls är särskilt mysigt när flera dör.
Till en början får vi följa Clare och hennes version av det hela, sen en bit in i boken byter historien fokus till polisen Hartbinder. När jag lagom vant mig vid att det är Hartbinders röst och tankar vi hör, byter författaren fokus igen till Clares dotter Georgia. Jag förstår tanken med tre olika röster i berättelsen, dock tycker jag att det blir lite rörigt och det är svårt att hålla isär vems röst man hör. Jag får gå tillbaka flera gånger för att dubbelkolla det.
Berättelsen känns välskriven och som att stort jobb lagts ner på hela berättelsen. Men det går inte att komma ifrån att den är oändligt seg. Jag saknar driv och en spänning som gör att jag bara vill fortsätta läsa vidare. Nu läste jag vidare för jag hoppades att det skulle bli mer spännande snart, men det blev det inte förrän jag kom in på sista sluttampen i boken. Bokens slut överraskar och jag blir helt tagen på sängen när det framgår vem mördaren är, det stämde inte alls med vad jag trodde. Boken levde inte upp till mina skyhöga förväntningar, men är ändå en helt okej deckare som utspelar sig i mysig miljö.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej