Swede Hollow (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
413
Utgivningsdatum
2016-08-22
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
222 x 140 x 33 mm
Vikt
700 g
SAB
Hc
ISBN
9789100139681
Swede Hollow (inbunden)

Swede Hollow

(59 röster)  |  Läs 11 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-08-22
189
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"Swede Hollow" är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde. Men vid sekelskiftet 1800--1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer.

Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild.

Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedda.

I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som endast har det gemensamt att de fallit ur ett Sverige i stark förändring. Familjen Björn från Örebro flyr från en katastrof. David Lundgren jagar en förlorad och hopplös kärlek. Den föräldralösa Inga från Dalsland söker större frihet och kontroll över sitt eget liv. De möter en verklighet präglad av hårda arbetsvillkor, sjukdom och plötsliga utbrott av naket våld - men de kom att tillsammans bygga sig ett liv i utkanten av den framväxande industristaden St Paul, illa sedda och utsatta för omvärldens förakt, men med drömmar om att "ta sig upp på gatan". Deras drömmar tar sig olika uttryck, men lever och verkar ända in i vår tid.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Swede Hollow. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Swede Hollow
  Karl-Erik Johansson, 1 januari 2019

  Jag tycker mycket om boken och dess språk. Gillar också Ola Larsmos sätt att gripa sig an "flykten från Sverige" dvs emigrationen till USA strax före sekelskiftet 1800/1900 tal. Han förmår visa och skildra alla de motiv och följder flytten hade. Boken blir lite snabbt avslutad genom att ganska långa tidsperioder skildras knapphändigt. Trots allt en klart läsvärd bok som också ger oss ett nyttigt perspektiv på flyktingens situation och villkor idag.

 2. Bra om de svenska amerikaresenärerna
  Ariadne, 12 december 2018

  En bok alla migrantkramare borde läsa. Larsmo redovisar svart på vitt hur illa det var för de flesta svenska migranterna i USA. Inga förläggningar, inga pengar, absolut ingenting om man inte redan hade släkt däröver. De svenska migranterna slet och svalt, sjuka fick ingen sjukvård, många barn och även vuxna gick under av svält och sjukdom. De som överlevde gjorde det endast tack vare eget slit och sammanhållning inom gruppen. Med eget hårt arbete kunde man ta sig fram och upp i samhället. Läs hela recensionen

 3. En annan "utvandrarna"
  Niels Jamber (Danderyd), 11 mars 2018

  Larsmo är träig ibland men när han träffar rätt blir resultatet fängslande, som här.Referensen Moberg känns självklar, inledningen är som en parafras. Det artar sig dock inte lika väl; nyamerikanernas öde känns snarare som romernas i Europa. En historia jag aldrig tidigare läst eller hört.
  Larsmos specialitet är ju den dolda och glömda historien. Som allid är faktaunderlaget grundligt beforskat. Och jo, det är en bladvändare.Allt är inte gravallvarligt; dråpligheter förekommer och det går inte illa för alla.

 4. Swede Hollow
  Agneta Arpi, 21 februari 2017

  Respektfull skildring av utvandrade svenskar i Swede Hollow. Bra komplement till Mobergs Utvandrarna. Lärorikt. Detaljrika miljöbeskrivningar som jag INTE blev uttråkad av. Blev klokare av denna bok!

 5. Swede Hollow
  Ann-Christine Falck, 14 februari 2017

  Intressant och lättläst. En bok i tiden när vi nu själva får många invandrare som inte är så väl sedda i många fall och som har det tufft precis som de invandrade svenskarna i slutet av 1800 - talet i USA. Något att reflektera över.

 6. Tänkvärd skildring av utvandrarna!
  Eva S J, 14 december 2016

  Trodde att boken skulle vara skriven mer som en faktabok och blev därför glatt överraskad när man fick följa en familjs öden i Amerika. Jag slukade boken. Ett bra val för en bokcirkel.

 7. Välskriven
  Cecilia Ekholm, 3 december 2016

  Boken är välskriven och man förstår att Ola Larsmo varit noggrann i sitt arbete med den. Intressanta beskrivningar av personer och boplatser.

 8. Bra komplement
  Pontus kopparberg, 27 oktober 2016

  Min 14 åriga son läser denna som ett modernt och utmärkt komplement till skolans undervisning kring utvandringen och Mobergs böcker

 9. Jag var där
  Ulf (Sollentuna), 24 oktober 2016

  Boken är så verklighetstrogen och engagerande, därför kände jag min närvaro i handlingen, bland de absolut bästa romaner jag läst på länge i ämnet svenska utvandrare. Det har gått en tid sedan jag läste boken och fortfarande är jag där. Faktiskt ett strå vassare än Utvandrarna (det var också en gripande bra roman).

 10. Intressant om svenskt slum-område
  Undis, 20 oktober 2016

  Det hårda livet för utvandade svenskar som försöker hanka sig fram bäst de kan i en amerikansk storstad.
  Man kommer lätt in i berättelsen och lär känna personerna väl, man håller tummarna för dem.
  En del har kriminell bakgrund, men försöker göra rätt för sig i det nya landet.
  Välskrivet och absolut läsvärt!

 11. En ny upplevelse

  I Swede Hollow kommer man i kontakt med en annat sorts migranter än de i Wilhelm Mobergs romaner, nämligen arbetare som reste p g a konflikter och arbetslöshet. Personerna och deras liv berättas detaljrikt och levande. Jag tyckte det var lätt att känna för dessa människor och deras livsöden i det nya landet. Något som kan liknas vid de problem som dagens migranter har att kämpa med. Swede Hollow är en bok som varmt rekommenderas.

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Ola Larsmo