Den underjordiska järnvägen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
316
Utgivningsdatum
2017-07-31
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Niclas Nilsson
Originaltitel
The Underground Railroad
Medarbetare
form, Jojo (form)
Dimensioner
221 x 145 x 25 mm
Vikt
493 g
SAB
Hce
ISBN
9789100171100
Den underjordiska järnvägen (inbunden)

Den underjordiska järnvägen

(42 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-07-31
194
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Sextonåriga Cora lever som slav på en bomullsplantage i Georgia. Hon är utstött och utsatt efter att modern försvunnit, och till slut flyr hon tillsammans med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr. Snart får den skoningslöse slavjägaren Ridgeway upp spåret efter dem. Han kommer att jaga Cora från stat till stat och drömmer om att förgöra henne och den hemliga rörelse som gjort flykten möjlig.Den underjordiska järnvägen har hyllats som en historisk roman som äger sällsynt relevans för vår tid. I verkligheten blev "den underjordiska järnvägen" benämningen på det nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till norr, men i Colson Whiteheads roman är järnvägen en konkret underjordisk flyktväg som tar Cora till olika delar av USA i jakten på ett värdigt liv. Det är en gastkramande berättelse om en ung kvinnas kamp för överlevnad och frihet, samtidigt som den på ett banbrytande sätt också gestaltar och omtolkar slaveriets historia och till synes eviga efterverkningar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den underjordiska järnvägen
 2. +
 3. Bränn alla mina brev

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bränn alla mina brev av Alex Schulman (inbunden).

Köp båda 2 för 293 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Den underjordiska järnvägen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Grymt var ordet....
  Åsa Schafer, 1 april 2019

  Berättelsen är ur historiskt slavperspektiv absolut grym! Så, så otroligt grymt gjort av oss, vi människor! Boken saknar däremot den känslomässiga oförklarliga nerven som får en att gråta floder? M a o är handlingen bättre än själva det känslomässiga ackordet. Trots detta tycker jag att ALLA borde läsa denna bok så hemskheterna inte glöms bort....Shame on us!

 2. Sydstaternas onda verkligheter
  Frank Grenehed, 21 februari 2018

  En berörande berättelse om de grymheter som skadade människor i amerikanska sydstaterna under lång tid.
  Dessvärre kan man ana att kampen delvis fortfarande pågår på sina håll i USA. Berättelsen ger en viktig bakgrund till dagens situation.

 3. Spännande historisk roman

  Jag tycker om berättelser som har en historisk bakgrund.
  Texten berör genom hela läsningen.
  En grym och spännande roman, och man får en påminnelse om hur mycket en människas frihet är värd.

 4. En bladvändare..
  Kerryd, 30 juli 2017

  Boken handlar om Cora som växer upp som slav på en plantage där hon blir lämnad av sin mor som lyckas rymma. Livsvillkoren för en slav i sydstaterna är nästan obeskrivligt tuffa och när hon får en chans rymmer hon.

  Titeln Den underjordiska järnvägen syftar på det nätverk som hjälpte slavar att komma till Nordstaterna eller Kanada och man får i boken både följa Coras öde och några av de personer som hon möter under sin flykt.

  Det jag tycker slår en när man läser boken är att ... Läs hela recensionen

 5. Fantastisk bok, ett läs-måste!
  Nadine (Göteborg), 22 juli 2017

  Cora växer upp som tredje generationens slav i den amerikanska södern på 1800-talet. Trots de faror som finns med att fly så bestämmer hon sig, efter övertalning från sin vän Caesar, för att lämna plantagen, sina vänner och sin våldsamma ägare.

  "Den underjordiska järnvägen" var i verkligheten det nätverk som hjälpte förrymda slavar att fly till norra USA och Kanada. I boken beskrivs den som en faktisk underjordisk järnväg som tar Cora genom landet, jagad av en hänsynslös slavjägare ... Läs hela recensionen

 6. Recension: Den underjordiska järnvägen.
  Britt-Marie Karlsson, 21 juli 2017

  Denna bok som är skriven av Colson Whitehead har belönats med både National Book Award 2016 och Pulitzerpriset 2017, kommer att utges på svenska augusti 2017.
  Det är en fängslande historia med Cora i huvudrollen vars både mor och mormor arbetade som slavar på samma bomullsplantage i Georgia.
  Man får följa Coras försök till flykt till nordstaterna/Kanada med hjälp av "den underjordiska järnvägen" som var ett kodat nätverk av personer, organiserat av abolitionister under 1800-talet. Läs hela recensionen

 7. Höstens bästa bok?
  mammeida, 12 juli 2017

  En alldeles underbar bok med ett fantastiskt språk. Så spännande och intagande att jag satt fast efter halva sidan två. Rekommenderas till alla!

 8. En lärorik, tänkvärd och riktigt riktigt bra bok.
  Emeli Backström, 8 juli 2017

  Den underjordiska järnvägen var i slaveriets USA ett nätverk som hjälpte slavar till frihet. I den här boken så är järnvägen en riktig järnväg, något jag som barn också trodde det var. Att slavarna flydde på en järnväg, dragna av riktiga lok. Nu vet jag inte riktigt vad Whitehead vill säga med den här symboliken, kanske tydliggöra nätverket, kanske var det för svårt att skriva om det som skedde på riktigt.
  Det är en bitvis otäck bok även ifall hoppet finns där. Slavarna behandlades omäns... Läs hela recensionen

Visa alla 8 recensioner

Bloggat om Den underjordiska järnvägen