Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
153
Utgivningsdatum
2014-04-16
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
210 x 135 x 10 mm
Vikt
245 g
SAB
Hc
ISBN
9789113062167
Tysk höst (häftad)

Tysk höst

(23 röster)  |  Läs 6 recensioner
Häftad,  Svenska, 2014-04-16
239
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Stig Dagermans mest unika uppdrag som journalist var när Expressen föreslog att han skulle åka till Tyskland hösten 1946. Landet låg i spillror efter kriget och rapporterna därifrån var få och motstridiga.

De artiklar han skrev under sin resa samlades sedan i boken Tysk höst, som kommit att framstå som ett unikt verk i genren. På många sätt grundmurade Stig Dagerman med Tysk höst ryktet om sig som en av Europas främsta litterära röster. Hans sätt att skriva journalistisk prosa har varit stilbildande, och hans rapport från ett krossat Tyskland har genom åren blivit en viktig studie av krigets brutala efterverkningar.

Med ett nyskrivet förord av Elfriede Jelinek. Utgåvan är kommenterad av Dagermanspecialisten Hans Sandberg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tysk höst
 2. +
 3. Bränt barn

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bränt barn av Stig Dagerman (häftad).

Köp båda 2 för 522 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Tysk höst. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Besviken
  Sara , 1 februari 2022

  Hade fått denna varmt rekommenderad - men tyckte att den var lite för omständig. Vackert språk, men fragmentarisk och inte särskilt generös.

 2. Skakande berättelse
  T Johansson, 29 mars 2021

  Bostäder i vattenfyllda källare, svält och allmänt elände ger en skakande och osminkad bild av efterkrigsårets Tyskland. Stig Dagermans berättarteknik är osentimental, opartisk och känns modern.

 3. Intressant
  Mikael Lindskoug, 30 december 2019

  Mycket fokus har legat på själva kriget och några polletter som trillade in tack vare den här boken:
  1. Nazisterna satt vid makten i 12 år. En otroligt kort tid om man tänker på vad som hände och där kan vi lära os en hel del.
  2. Förhören där man utredde folks nazistiska förehavanden. Mycket likheter finns med dagens processer med migration. Redan då fuskade och ljög man för fulla segel. Men hur många var nazister, medlemmar i partiet? Enligt Dagerman var det 69 miljoner tyskar och ca... Läs hela recensionen

 4. Välskriven och intressant bok
  TM, 12 september 2018

  Mycket välskriven och intressant bok. Kanske hade jag önskat mer beskrivningar om förhållandena i det sargade Tyskland efter kriget och mindre politik.

 5. En bok alla borde läs
  jacquelyn penney, 21 oktober 2015

  Denna bok är återigen mycket aktuel på grund av flyktingkrisen. När flyktingar skickas tillbaka eller självmant åker hem ska vi kunna föreställa oss vad som väntar dem vid ankomst och hur mycket hjälp de kommer att behöva för att bygga upp landet igen. Då var det Tyskland som låg i ruiner. Nu är det Syria och Afghanistan som håller på att bli totalt förstörda. Läsning av Tysk Höst är inte enbart hogt intressant, utan det är ett också ett nöja att läsa Stig Dagermans prosa.

 6. En mycket insiktsfull bok om nederlag och nöd
  Arild Lövestad, 5 mars 2015

  En bok av en diktare som sätter människan i centrum - dock utan att förtiga de avigsidor och stämningar som fanns och som måste få finnas i efterkrigstidens Tyskland.
  En uppräkning av statistiska uppgifter skulle endast verka störande på bokens helhetsintryck.
  Elfriede Jelineks förord bör läsas som efterord för att bättre kunna förstås.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Stig Dagerman