Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
639
Utgivningsdatum
2010-09-06
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
178 x 110 x 38 mm
Vikt
351 g
SAB
Ohdfb-c,Vle
ISBN
9789127129610
De apatiska : om makt, myter och manipulation (pocket)

De apatiska : om makt, myter och manipulation

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2010-09-06

Slutsåld

Maj 2003. En elvaårig flicka ligger svårt sjuk på ett sjukhus i Jönköping. Hon reagerar inte på beröring, äter inte, dricker inte och måste ständigt bära blöja.

Om några minuter kommer poliser att koppla bort droppet, bära henne till en väntande bil, köra henne till Migrationsverkets förvar i Malmö och låsa in henne bakom galler och taggtråd.

Nästa morgon klockan 8.15 ska hon transporteras till Köpenhamns flygplats, Kastrup. För de svenska myndigheterna kommer fallet därmed att vara avslutat. Men det är här en berättelse om landet Sverige tar sin början. Steg för steg blottlägger Gellert Tamas hur tjänstvilliga politiker, aningslösa journalister, organiserade högerextremister och högt uppsatta läkare och psykiatrer gemensamt skapar en bild av de så kallade apatiska barnen, en bild byggd på fördomar och vandringssägner, som till slut uppfattas som en sanning.

I De apatiska uppföljaren till succén Lasermannen tar Tamas än en gång med oss på en obehaglig och närgången resa i maktens och manipulationens landskap.

Gellert Tamas är författare, journalist och dokumentärfilmare. Hans prisbelönta bok Lasermannen har sålts i mer än 200 000 exemplar, översatts till ett dussin språk och blivit både en rosad tv-serie och en teaterpjäs.

Efterkrigstidens viktigaste reportage

Maciej Zaremba, DN

De apatiska är inget mindre än ett storverk.

Rakel Chukri, Sydsvenskan

Obligatorisk läsning för alla
Gellert Tamas har skrivit en bok som borde vara obligatorisk läsning för politiker, tjänstemän, journalister eller ja, för alla som på något sätt är intresserade av tillståndet i nationen.

Gabriel Byström, G-P

Jag läser och läser och detta är utan tvekan den mest upprörande bok jag läst på år och dag.

Stig Hansén, Helsingborgs Dagblad

Väckarklocka!

Jesper Högström, Expressen

omskakande reportagebok

Ann Charlott Altstadt, Aftonbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av De apatiska : om makt, myter och manipulation. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Spännande "deckare" om en avskyvärd verklighet
  Pehr Lindström, 28 februari 2018

  Gellert Tamas lämnar inte ifrån sig några halvmessyrer. Den lilla tegelsten var svår att lägga ifrån sig när en väl börjat läsa. Så otroligt avslöjande om den livsfarliga mentalitet som frodas inom (vissa) partier och svenska myndigheter, liksom hos de tongivande individer som arbetar där. Bristen på civilkurage och omsorgen om den egna karriären och lönen verkar kunna sätta all empati ur spel. Brrr, en ryser när en läser och undrar hur långt det kan gå. En del av personerna är ju fortfarande... Läs hela recensionen

 2. Imponerad, tacksam.
  Gun Dahlberg, 9 februari 2017

  Fantastiskt genomförd undersökning om makt och hur man kan påverkas av vad olika människor uttalar sig om. Hur några står upp för rättvisa och respekt för i situationen svagare människor.
  Det känns tacksamt och hoppfullt att få läsa en sådan redovisning. Förstår inte hur han orkade kontrollera så mycket och sammanfatta det för oss läsare.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Gellert Tamas