Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
222
Utgivningsdatum
2013-03-25
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Kimbell, Katy (form) / Kimbell, Katy (foto)
Dimensioner
250 x 190 x 30 mm
Vikt
860 g
SAB
Qedk,633.83
ISBN
9789127134638
Runåbergs fröer : grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar (inbunden)

Runåbergs fröer : grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar

(80 röster)  |  Läs 14 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-03-25
259
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Oumbärlig för den som sår mycket.

P4 Extra

En bibel om fröodling på ekologiskt vis.

PRO Pensionären
På Runåbergs Fröer är man övertygad om att ekologisk odling i olika former är en förutsättning för jordens överlevnad. Här får du läsa om hur du odlar grönsaker och blommor från frö på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Det finns tips på gamla inhemska sorter som är värda att bevara och utländska alternativ som passar extra bra i vårt klimat.

Varje år testar Johnny och Barbro på Runåbergs Fröer åtskilliga nya och gamla frösorter, mer eller mindre okända och odlingsvärda. Allt görs också för att hitta fröproducenter runt om i världen med samma ekologiska inställning.

Boken tar upp ca 250 frösorter. För varje sort finns information om förkultivering, tid för sådd, odlingstid, ursprung, latinskt namn, beskrivning, smak, användningsområde och skörderesultat.
En sån här bok släpps bara var 50:e år. En blivande klassiker.

Bosse Rappne, TV4 Malou efter tio

I boken får man bland annat tips på gamla sorter värda att bevara och vad som passar bäst i vårt klimat.

Gunnel Carlsson, Arbetarbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Runåbergs fröer : grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar
 2. +
 3. Beskärningsboken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht (häftad).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 14 recensioner av Runåbergs fröer : grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En riktigt bra bok!
  Mis (Det finns ingen planet B), 11 juli 2017

  En riktigt bra och informativ bok om grönsaker, kryddor och blommor lämpliga att odla i vårt avlånga land. Därtill är den skriven med mycken värme och känsla för det växande. Ett måste för en som gillar odling helt enkelt!

 2. Odling
  Heidi Krebs, 2 maj 2017

  Innehåller allt man behöver veta som hobbyodlare. Frösådd, stratifiering, hur lång tid det tar från sådd till skörd, sorter även gammeldags etc.

 3. Odlingsboken som har allt!
  Catarina Röjder, 8 mars 2017

  Det här är en bok som förklarar och beskriver allt man behöver veta! Den har också en bra tabell som visar vid vilken temperatur varje frösort helst gror, hur lång tid det kan förväntas ta, hur många år olika frön brukar vara grobara etc. Visserligen finns det mesta på Runåbergs hemsida men där får man klicka sig fram och det tar lite tid att hitta olika saker. Det gjorde jag under några år och har rekommenderat sidan till många av mina vänner. Men nu är jag lycklig ägare till denna vackra och utmärkta bok!

 4. Bästa fröboken
  Brudberget, 7 februari 2017

  Älskar denna bok, ska odla mycket utifrån den i sommar. Ingående beskrivningar och sortbeskrivningar. Boken i helhet är så fin att den får ligga framme även när jag inte läser i den.

 5. Bibel för trädgårdsnördar och glada amatörer
  @Ime, 16 mars 2016

  Bra och övergripande för odlingsintresserade. Grundläggande kunskaper i grönsaksodling. Grundläggande kunskap om fröer och kultivering. Intresserad av ekologisk odling - detta är boken för dig.

 6. Helt klart en bok för både nya och erfarna odlare
  Bosse, 15 oktober 2014

  Fin bok när man skall planera nästa odlingssäsong. Massor med praktiska råd och tips, förmodligen slipper man göra en massa egna misstag om man följer råden. Även en van odlare finner boken läsvärd.

 7. Bra beskrivning av hur man själv kan torka fröer mm....
  Edel H Nilsson, 14 januari 2014

  Bra beskrivning av hur man själv kan torka fröer mm. Jag håller på med fröinsamling och torkar i pannrummet. I övrigt en mycket informativ bok

 8. En riktig "bibel" för odlaren! Lätt och överskådlig...
  E:s mamma, 23 augusti 2013

  En riktig "bibel" för odlaren! Lätt och överskådlig samt detaljerad och vacker i sitt utförande. Dessutom är Runåbergs fröer en av landets klara favoriter när det gäller ekologiska fröer!

 9. Fick så många bra tips från boken som ska praktiseras!...
  Annika Tossavainen, 30 juli 2013

  Fick så många bra tips från boken som ska praktiseras! T ex hur man bekämpar kålangrepp med växter som plockas i naturen eller från egen odling. Har handlat fröer från Runåbergs i många år så att boken var bra var förväntat. Alla som odlar ekologiskt har stor nytta av boken !

 10. Sjukt snygg och innehållsrik bok. Väldigt lärorik och...
  Mikael Andersson, 12 juni 2013

  Sjukt snygg och innehållsrik bok. Väldigt lärorik och sammansatt fakta om hur olika växter odlas. Detta blir min nya bibel!

 11. Suveränt bra bok med mycket värdefulla fakta om odling...

  Suveränt bra bok med mycket värdefulla fakta om odling i allmänhet och hur man framställer sitt eget frö. Författarens odlingserfarenhet täcker också in stora delar av landets klimatzoner.

 12. Det mesta man behöver veta för att välja olika sorter...
  Kent Pettersson, 7 maj 2013

  Det mesta man behöver veta för att välja olika sorter av grönsaker, skötselråd, råd om frösamling mm. Ett måste om man vill odla ekologiskt och välja ursprungliga sorter och inte patenterade hybrider. Intressant och läsvärd!

 13. Ett måste för oss som odlar nyttoväxter. En toppenbok...

  Ett måste för oss som odlar nyttoväxter. En toppenbok som förmedlar intressant historik och bakgrund till växterna. Det är tydligt att författaren har en gedigen kunskap. Ett plus är att boken behandlar och ger bra tips om giftfri odling.

 14. Toppenbok - ren och skär njutning. Stimulerande,...
  Kerstin Olofsson, 30 april 2013

  Toppenbok - ren och skär njutning. Stimulerande, kunskapshöjande, skönt att det inte var någon bildporr. Hisoria, och allt man kan behöva veta om Runåberg, deras arbete och resultat. Uppslsagsbok för fröodling och all annan odling av ätbart och snyggt!

Visa alla 14 recensioner