Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
267
Utgivningsdatum
2016-09-09
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form) / Svedberg, Maria (form)
Illustratör/Fotograf
John Persson, Bitte Granlund
Dimensioner
250 x 180 x 20 mm
Vikt
580 g
SAB
Eabf
ISBN
9789127146648

Att undervisa nyanlända : metoder, reflektioner och erfarenheter

(3 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2016-09-09
447
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Den här boken kan komma att utgöra en referenspunkt för samtalet om nyanländas skolgång under lång tid framåt och är ett måste för alla berörda och intresserade."
Karin Alvehus, BTJ-häftet nr 23, 2016. Läs hela recensionen här.

Som nyexaminerad lärare ställdes Anna Kaya inför utmaningen att undervisa nyanlända elever. I boken Att undervisa nyanlända får vi följa den utvecklingsresa hon då påbörjade och ta del av många års reflektioner, erfarenheter och lärande samt hur hon konkret anpassat undervisningen till de nyanlända elevernas behov.

Att undervisa nyanlända elever är en utmaning. De nyanlända eleverna ska utveckla samma förmågor som alla andra elever i den svenska skolan med den skillnaden att de till stor del ska göra detta på ett, för dem, nytt språk. Det ställer höga krav på eleverna och ännu högre krav på den undervisande läraren. Speciellt med tanke på att man inte alltid har ett gemensamt språk att kommunicera på.

Att undervisa nyanlända tar sin utgångspunkt i flera av de frågeställningar som lärare för nyanlända elever ofta ställs inför:

* Hur kan jag anpassa undervisningen i en elevgrupp där det är stor spridning i språk- och kunskapsutveckling?
* Hur kan jag planera och genomföra undervisningen så den utgår ifrån elevernas bakgrund och tidigare kunskaper?
* Hur kan jag lära någon att läsa och skriva på ett nytt språk?
* Hur kan jag undervisa så eleverna få utveckla sitt svenska språk och sina ämneskunskaper parallellt?

I Att undervisa nyanlända beskriver Anna Kaya hur frågeställningarna tvingade henne att reflektera över om hennes undervisningsmetoder verkligen var effektiva och vad hon kunde göra för att utveckla undervisningen utifrån just de nyanlända elevernas behov. Utifrån de framgångsfaktorer som forskning visat vara gynnsamma för flerspråkiga elevers lärande beskriver Anna Kaya de teorier hon grundar sin undervisning på, vilka lärare och forskare hon har inspirerats av och hur hon gjort rent konkret för att omsätta det hon läst och tagit del av i praktiken.

Att undervisa nyanlända vänder sig till alla grundskollärare som undervisar nyanlända, oavsett ämne och åldersgrupp.

Anna Kaya berättar om sitt eget lärande när det gäller undervisning av nyanlända elever. Med en teoretisk förankring ger hon rikligt med konkreta exempel från sina egna klassrum. Boken fungerar lika utmärkt att läsa och resonera kring i arbetslaget, på skolan eller i kommunen som att läsa på egen hand för att utveckla undervisningen.

Josefin Nilsson, lärare samt språk-, läs- och skrivutvecklare i Örebro kommun och medarbetare på Nationellt centrum för svenska som andraspråk
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Att undervisa nyanlända : metoder, reflektioner och erfarenheter
 2. +
 3. Drömvist

De som köpt den här boken har ofta också köpt Drömvist av Magnus Green (häftad).

Köp båda 2 för 676 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Att undervisa nyanlända : metoder, reflektioner och erfarenheter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. för dyr och inget nytt
  sva, 8 februari 2021

  Hon kommer liksom inte med något nytt. Boken innehåller mest referenser och små korta reflektioner till dessa. Fattar inte heller varför den kostar 450:-. Det är överpris.

 2. inte klar
  Kerstin Jansson, 28 oktober 2016

  Håller just nu på och läser är ännu inte riktigt klar men det jag läst hitintills är toppen och jag rekommenderar den varmt till alla som arbetar med nyanlända.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Anna Kaya