Modet att köra : En saudisk kvinnas protest (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
367
Utgivningsdatum
2018-05-12
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Andreas Vesterlund
Originaltitel
Daring to Drive: a Saudi woman's awakening
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
215 x 145 x 20 mm
Vikt
552 g
SAB
Ohj,Lz al-Sharif, Manal
ISBN
9789127151970

Modet att köra : En saudisk kvinnas protest

(2 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-05-12
219
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En saudisk kvinnan protest.

Vad är priset för en kvinnas frihet?
När Manal al-Sharif till slut bestämmer sig för att sätta sig bakom ratten är hon väl medveten om vilka risker hon tar. Kvinnor i Saudiarabien fängslas om de kör bil. Men tiden är kommen - snart följer en våg av kvinnor i hennes spår.

Manal al-Sharif är numera en av världens främsta feministiska röster. Hennes bilkörningskampanj har satt ljuset på kvinnors situation i Saudiarabien - kvinnor är tvungna att ha en närstående mans godkännande för att bland annat studera, arbeta och resa. I Modet att köra skildrar hon sin uppväxt i ett arbetarkvarter i Mecka, sin mammas kamp för att ge sina barn en utbildning och de extrema regler som tidigt begränsar flickors liv. Boken är en drabbande berättelse om en kvinnas kamp för frihet och en unik skildring inifrån ett av världens mest slutna samhällen.

Manal al-Sharif är dataingenjör, författare och kvinnorättsaktivist. Hon utsågs 2011 till en av världens viktigaste tänkare av tidskriften Foreign Policy och har tilldelats Václav Havel-priset av Oslo Freedom Forum. Hon är bosatt i Australien och medverkar frekvent i bland annat CNN, BBC och New York Times. Hennes bok, som utkom i USA 2017, har översatts till ett flertal språk.

"Jag hade aldrig några planer på att bli aktivist. Jag var en religiös flicka, född och uppväxt i Mecka. Jag började täcka mig med abaya och niqab innan det ens behövdes, jag ville helt enkelt efterlikna och glädja mina religiösa lärare. Och jag följde en ytterst fundamentalistisk version av islam. I åratal brukade jag smälta min brors kassettband med popmusik i ugnen, för enligt fundamentalistisk islam är musik haram, det vill säga förbjuden. Första gången jag någonsin hörde en poplåt var jag tjugo. Det var Backstreet Boys Show me the meaning of being lonely. Jag kan fortfarande minnas nästan vartenda ord." - Manal al-Sharif

"Den här boken tog fem år att skriva. Många gånger var jag nära att ge upp. Men efter att min mor blev diagnostiserad med cancer och jag tillbringade de sista månaderna med henne fram till hennes död i februari 2016 förstod jag varför det hade tagit så lång tid. Jag höll fortfarande på att lära mig både min mors historia och min egen." - Manal al-Sharif

Översättning från engelskan: Andreas Vesterlund.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Modet att köra : En saudisk kvinnas protest
 2. +
 3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Modet att köra : En saudisk kvinnas protest. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd
  Julia Jansson, 4 november 2020

  Intressant att få en inblick i hur livet för en kvinna i Saudiarabien kan vara, en gripande historia som alla borde läsa. Vill man lära sig mer om religion/kultur etc i mellanöstern och just Saudi kan det vara en bra första bok då hon tar upp en hel del om just detta och hur dessa faktorer kan påverka en kvinnans liv.

 2. Jättebra bok
  Birgit Isaksson, 16 september 2020

  Fantastisk bok, otroligt intressant och välskriven. Att få läsa om hela hennes uppväxt i ett land med så mycket regler för kvinnor var väldigt spännande. Manal al- Shariff är en mycket modig kvinna.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Manal Al-Sharif