Modet att köra : En saudisk kvinnas protest (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
367
Utgivningsdatum
2018-05-12
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Andreas Vesterlund
Originaltitel
Daring to Drive: a Saudi woman's awakening
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
215 x 145 x 20 mm
Vikt
552 g
SAB
Ohj,Lz al-Sharif, Manal
ISBN
9789127151970
Modet att köra : En saudisk kvinnas protest (inbunden)

Modet att köra : En saudisk kvinnas protest

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-05-12
229
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
En saudisk kvinnan protest.

Vad är priset för en kvinnas frihet?
När Manal al-Sharif till slut bestämmer sig för att sätta sig bakom ratten är hon väl medveten om vilka risker hon tar. Kvinnor i Saudiarabien fängslas om de kör bil. Men tiden är kommen - snart följer en våg av kvinnor i hennes spår.

Manal al-Sharif är numera en av världens främsta feministiska röster. Hennes bilkörningskampanj har satt ljuset på kvinnors situation i Saudiarabien - kvinnor är tvungna att ha en närstående mans godkännande för att bland annat studera, arbeta och resa. I Modet att köra skildrar hon sin uppväxt i ett arbetarkvarter i Mecka, sin mammas kamp för att ge sina barn en utbildning och de extrema regler som tidigt begränsar flickors liv. Boken är en drabbande berättelse om en kvinnas kamp för frihet och en unik skildring inifrån ett av världens mest slutna samhällen.

Manal al-Sharif är dataingenjör, författare och kvinnorättsaktivist. Hon utsågs 2011 till en av världens viktigaste tänkare av tidskriften Foreign Policy och har tilldelats Václav Havel-priset av Oslo Freedom Forum. Hon är bosatt i Australien och medverkar frekvent i bland annat CNN, BBC och New York Times. Hennes bok, som utkom i USA 2017, har översatts till ett flertal språk.

"Jag sträckläser Modet att köra, förfasas, äcklas, skräms över våldet hon som kvinna tvingats utstå och som fortsätter pågå i realtid" - Sydsvenskan

"Det är svårt att inte imponeras av al-Sharifs historia ... en unik inblick i hur det är att leva under diktaturens religiösa lagar. Dessutom får man en välskriven historielektion i och med att al-Sharif varvar den egna berättelsen med intressanta, ofta fruktansvärda, anekdoter från Saudiarabiens närtidshistoria. Förhoppningsvis kan Modet att köra bli en välbehövlig hängmatteläsning för statsministern och hans kollegor. Efteråt kommer de inte längre att kunna förneka att Saudiarabien är en sexistisk diktatur" - Svenska Dagbladet

"Intressant ... efterlängtade nycklar till förståelse av det saudiska samhället." Yukiko Duke, Bokbiten

"...en fin hyllning till en enskild människas kraft att förändra - både sin egen verklighet och andras." Johanna Åberg, Motala & Vadstena Tidning

Ur boken:

"Jag hade aldrig några planer på att bli aktivist. Jag var en religiös flicka, född och uppväxt i Mecka. Jag började täcka mig med abaya och niqab innan det ens behövdes, jag ville helt enkelt efterlikna och glädja mina religiösa lärare. Och jag följde en ytterst fundamentalistisk version av islam. I åratal brukade jag smälta min brors kassettband med popmusik i ugnen, för enligt fundamentalistisk islam är musik haram, det vill säga förbjuden. Första gången jag någonsin hörde en poplåt var jag tjugo. Det var Backstreet Boys Show me the meaning of being lonely. Jag kan fortfarande minnas nästan vartenda ord."

"Den här boken tog fem år att skriva. Många gånger var jag nära att ge upp. Men efter att min mor blev diagnostiserad med cancer och jag tillbringade de sista månaderna med henne fram till hennes död i februari 2016 förstod jag varför det hade tagit så lång tid. Jag höll fortfarande på att lära mig både min mors historia och min egen."

Översättning från engelskan: Andreas Vesterlund.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Modet att köra : En saudisk kvinnas protest
  2. +
  3. Diktatorns blick : Robert Mugabe -från frihetshjälte till avsatt diktator

De som köpt den här boken har ofta också köpt Diktatorns blick : Robert Mugabe -från frihetsh... av Stig Holmqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Modet att köra : En saudisk kvinnas protest. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Jättebra bok
    Birgit Isaksson, 16 september 2020

    Fantastisk bok, otroligt intressant och välskriven. Att få läsa om hela hennes uppväxt i ett land med så mycket regler för kvinnor var väldigt spännande. Manal al- Shariff är en mycket modig kvinna.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Manal Al-Sharif