Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
359
Utgivningsdatum
2019-04-27
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Lotta Eklund
Originaltitel
Blå
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hce
ISBN
9789127160880

Blå

(37 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket,  Svenska, 2019-04-27
79
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Maja Lunde har skrivit en ny skakande dystopi som genast känns som en klassiker.

Dala-Demokraten

Det ska till en klimatförnekare av stål för att inte känna allvaret som dess scener förmedlar.

Svenska Dagbladet

De första sidorna i Maja Lundes roman Blå är kanske det vackraste jag läst det här året.

Gefle Dagblad
Maja Lundes roman Binas historia blev en världssensation när den kom häromåret, har hittills sålt i 150 000 exemplar i Norge och 400 000 exemplar i Tyskland! Det var en historia som rörde sig genom tid och rum och beskrev det sköra bandet mellan bi, människa och natur, och vad som skulle kunna hända om världens bin till slut försvann. Men det var också en roman som fascinerade läsarna med sambanden mellan berättelserna, som bara skenbart var skilda från varandra.

Arbetet med Binas historia och det enorma gensvaret gjorde att Maja Lunde började planera för ett större arbete, fyra romaner som på olika sätt behandlar de skrämmande kllimatförändringar som jorden genomgår just nu.

Årets roman Blå utspelar sig liksom Binas historia under flera tidsplan, det första är året som har gått:

2017: Signe är snart sjuttio, men skräms inte av havet. Hon seglar ensam bort från sin barndomsbygd i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Det är bara hon, båten som heter "Blå" och en märklig last.

2041: David tycker att han är för ung för att vara far, ändå har han blivit ensam med sin lilla dotter. De två är på flykt genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka, där nord står mot syd, och där vattnet inte längre räcker till oss alla. Allt förändras den dag då de upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård långt inne i landet.

Maja Lunde har skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn och ungdom, bland annat serien Världens bästa gäng och Battle. Binas historia är hennes första roman för vuxna och har sålts till femton länder. Maja Lunde är bosatt i Oslo.
En dystopisk roman om en framtid som inte känns alltför avlägsen

Expressen

De första sidorna i Maja Lundes roman Blå är kanske det vackraste jag läst det här året. Men inte bara det vackraste, det visar också på en vidunderlig förmåga att göra ett fjäll, en glaciär, en fors, till något djupt berörande, att skriva in människan i naturen så att de två blir ett sammanhang.

UNT

Det mest levande i den här romanen är stort, sant och argt på ett sätt man bara kan älska.

UNT

Lundes gedigna kunskaper på området och temats akuta relevans är tillräcklig för att göra boken till en läsupplevelse i sig själv.

Skånska Dagbladet

Maja Lunde målar upp skrämmande scenarion som tyvärr är allt annat än fantasier.

Nöjesguiden

Lunde är en god berättare, med förmåga att hitta den mänskliga nerven också i en idébaserad intrig som denna.

Sydsvenskan
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Blå
 2. +
 3. Przewalskis häst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Przewalskis häst av Maja Lunde (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Blå. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Medan Søsterfossene dundrar i bakgrunden.
  Hjortronhyllan, 16 september 2023

  Maja Lunde lurar mig att dessa två historier handlar om en postapokalyptisk värld med kampen om överlevnad och en orädd kvinnlig miljökämpe pre torkan. Den gör det inte, för under dessa två alldagligt litterära historier gömmer sig en historia om vatten. Relationen till vatten, både fysiskt och mentalt. Hur det känns när det omger oss, vad det gör när vi saknar det, och hur dött det är när det är fyllt med salt. Dessa porträtt av elementet som täcker 70% av ytan på vår planet är klipskt, fång... Läs hela recensionen

 2. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 9 februari 2023

  Blå av Maja Lunde är en fristående uppföljare till Binas historia. I två parallellberättelser handlar boken om vattnet, hur vi som har det tar det för givet och vad som kan bli följden när vi inte kan ta det för givet längre. Jag läslyssnade på boken, fantastiskt uppläst av Maria Lyckow.
  I den första berättelsen är isen, glaciären i fokus. Den som alltid har tagits för given men som kanske inte alltid kommer finnas där. Signes uppväxt i det norska fjordlandskapet gav henne ett engagemang ... Läs hela recensionen

 3. Framtiden?
  Anna Birgitta (Dalarna), 31 januari 2022

  Fantastiskt bra! Både skrämmande och tankeväckande! Jag kan inte låta bli att undra om det kommer att bli så här! Känner mig tacksam över att vara så gammal att jag med all sannolikhet inte behöver uppleva apokalypsen!

 4. Aktuell i denna tid, spännande och skrämmande!
  Katarina Mathson, 23 februari 2021

  Är man intresserad av människan, naturen, klimatet, klimathotet, är/har varit seglare, känner igen sig i hur det är att segla. Då är det här en igenkännande bok. Lättläst och svår att lägga ifrån sig.

 5. Blå
  Hisham Sheqer, 11 september 2020

  Det är rolig. Jag rekommenderar alla människor läsa den här boken.
  Jag hoppades att den boken srörre lite för att bli klart, tror jag.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Maja Lunde