Den dolda alliansen : Sveriges hemliga Natoförbindelser (storpocket)
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
654
Utgivningsdatum
2023-03-23
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
43 x 195 x 87 mm
Vikt
870 g
SAB
Se
ISBN
9789127182448

Den dolda alliansen : Sveriges hemliga Natoförbindelser

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Storpocket,  Svenska, 2023-03-23
120
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"mästerverk" Folkbladet

”Ingen som vill förstå och förhålla sig till Sverige under det kalla kriget kommer undan hans grundliga redogörelse.” Svenska Dagbladet

”Nu rivs de sista slöjorna undan... Den redan hårt prövade svenska självbilden blir knappast vackrare.” Dagens Nyheter

Det hyllade standardverket om Sverige och NATO – nu utökat med ett nyskrivet kapitel om hur Sverige blir Nato-land.

”Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig”. Så löd formeln som trummades in i oss svenskar under det kalla kriget. Men någon svensk försvarsplan för neutralitet fanns inte. I största hemlighet bedrev Sverige en dubbelpolitik. Ett topphemligt samarbete med NATO-länderna pågick i en omfattning som hållits dold för svenska folket.

I Den dolda alliansen avslöjas en informell allians med topphemliga möten, tekniska förbindelser och krigsförberedelser med NATO-grannarna och USA. Mordet på Olof Palme 1986 var nära att utlösa livlinan västerut. Också andra krigsförberedelser, som ett topphemligt flygförband och en svensk motståndsrörelse, skildras.

I Washington sågs Sverige som informell NATO-medlem och i Moskva togs neutraliteten inte på allvar. I boken bevaras också kärnfrågan: vad visste svenska politiker?

I denna utökade, femte, upplaga skildras hur NATO-samarbetet efter kalla krigets slut stegvis blir öppet, samtidigt som Sveriges försvar rustas ned. När Ryssland attackerar Ukraina 2022 finns endast ett alternativ kvar: att snabbt söka NATO-medlemskap.

Den spännande skildringen bygger på intervjuer i fem länder med politiker, officerare, diplomater och andra nyckelpersoner samt åtskilliga dokument som varit hemliga.

För Den dolda alliansen har Holmström tilldelats fyra priser: Svensk Tidskrifts Publicistpris, Tilas militärhistoriska pris, Kungliga Krigsvetenskapsakademiens silvermedalj samt Grävande Journalisters Guldspade ”för att ihärdigt, omfattande och detaljrikt ha blottlagt offentliga lögner om Sveriges samarbete med NATO under flera generationer”.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den dolda alliansen : Sveriges hemliga Natoförbindelser
 2. +
 3. Hällristningarnas värld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hällristningarnas värld av Johan Ling (inbunden).

Köp båda 2 för 359 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Den dolda alliansen : Sveriges hemliga Natoförbindelser. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Massor som man inte visste
  Jijje, 20 april 2023

  Mycket intressant fakta av en vederhäftig författare. Häpen över att så mycket varit fördolt för oss medborgare, men så kanske det ska vara i ett land med demokrati och "alliansfrihet".

 2. En bok i tiden över tid
  Hans Fälldin (Klockestrand), 19 april 2023

  Oerhört intressant beskrivning av det dolda samarbetet som har föregått dagens situation, då vår medlemsansökan är (?) på väg att godkännas. Bland många intressanta delar är historien om spökflygningarna och orsakssambanden där. Den sista förlåten har nog inte fallit. Men jag är mycket nöjd med att denna senaste fylliga utgåva redogör för de senaste turerna i vår och Finlands ansökan.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Mikael Holmström

 • Den dolda alliansen

  Mikael Holmström

  ?Ingen som vill förstå och förhålla sig till Sverige under det kalla kriget kommer undan hans grundliga redogörelse.? Svenska Dagbladet ?Nu rivs de sista slöjorna undan... Den redan hårt prövade svenska självbilden blir knappast vackrare.? Dagens ...