Får man säga svart? : från teoretisk ångest till terminologisk trygghet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
220
Utgivningsdatum
2023-08-18
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
15 x 190 x 130 mm
Vikt
305 g
SAB
Ohe
ISBN
9789127183872

Får man säga svart? : från teoretisk ångest till terminologisk trygghet

(14 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-08-18
216
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
”Får man säga svart?” är en fråga Barakat Ghebrehawariat får nästan varje gång han föreläser om rasism och språk. Frågan kommer i olika förpackningar, ibland är den ställd utifrån en empatisk nyfikenhet (”hur kan jag uttrycka mig på ett inkluderande sätt?”) och andra gånger med frustration (”men vad ska man säga då?”).

Barakat Ghebrehawariat har föreläst om frågor om rasism och språk i snart två decennier. I början av 2000-talet i små konferensrum för ideella organisationer som ofta ”betalade” i wraps och aktivt lyssnande. Idag är han verksam i en alltmer professionaliserad kunskapsindustri, för samtidigt som diskussionen om rasism i Sverige tycks alltmer polariserad finns ett enormt intresse av att prata om hur vi talar om hudfärg och ojämlikhet. Hur kommer det sig att det är så svårt att tala om?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Får man säga svart? : från teoretisk ångest till terminologisk trygghet
 2. +
 3. Tillsammans : människan som människans räddning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillsammans : människan som människans räddning av Lasse Berg (inbunden).

Köp båda 2 för 345 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Får man säga svart? : från teoretisk ångest till terminologisk trygghet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Be om ursäkt och gå vidare
  Gun Aremyr, 19 september 2023

  Denna bok har inte gjort mig trygg när det gäller den terminologi jag använder. Däremot har den gett mig självförtroendet att be om ursäkt om och när jag trillar ned i en grop grävd av mina egna fördomar. Boken kan varmt rekommenderas.

 2. Mycket bra och viktig bok!
  RZ, 11 september 2023

  Detta är en sån enormt viktig bok som lägger grunden för hur vi tänker kring inkludering, saklig, pedagogisk och nytänkande. Detta är en bok som jag kommer ge bort i present och rekommendera till många!
  Tack Barakat!

 3. Perfekt present till språkligt oroade!
  Amina, 25 augusti 2023

  Enkelt, sakligt och pedagogiskt serverar Barakat Ghebrehawariat här sin analys av språket, maktrelationerna och den sociala betydelsen av hur vi talar om, med och till varandra. Vad kan man säga utan att såra eller bli cancelled? Finns det ord som är förbjudna?
  Men oroa er inte. Den här boken är snäll och serverar inga pekpinnar, den resonerar bara vänligt med oss och försöker få oss att bli medvetna om det vi är omedvetna om. Framför allt är det inte en bok som moraliserar utan tvärtom ... Läs hela recensionen

 4. Mycket intressant och informativ
  Svensson, 20 augusti 2023

  En väldigt välskriven och genomtänkt bok. Boken bjuder in till en diskussion om språkets betydelse i frågor om rasism som sällan uppmärksammas. Fick massor av inspiration och tips i vardagssituationer men också som kan användas i mitt arbete på universitet.

 5. Tyvärr otydlig, felaktig och förvirrande.
  Sam, 17 augusti 2023

  Boken är tyvärr djupt förvirrande. Speciellt då författaren nästan aldrig exemplifierar sina påståenden, rättfärdigar eller förtydligar. Till exempel när Barakat skriver "...dels kan någonting vara rasistiskt eller diskriminerande oavsett intention." För att inte ge något exempel eller rättfärdiga påståendet. Finns hur många exempel på den typen av brist i boken. Väldigt tråkigt.

  Den största bristen är ändå att författaren inte klargör hur han ser på diskriminering eller "rasistiska ... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Barakat Ghebrehawariat