Robot : drömmar och mardrömmar om mänskliga maskiner (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (200.0 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Fabella Audiobook builder
Utgivningsdatum
2024-02-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127188365

Robot : drömmar och mardrömmar om mänskliga maskiner Ljudbok

(2 röster)
Ljudbok,  Svenska, 2024-02-15

Styckköp

121

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Den här ljudboken är inläst av en AI-röst.


"Överlag är det här rätt kul läsning, och borde läsas av alla som är intresserade av symbiosen mellan människor och maskin."
Sydsvenskan

"Det som gör boken till så svängig läsning är att det rör sig om en kulturhistorisk exposé snarare än teknikhistoria, där en stor del ägnas åt drömmen om de så kallade automaterna." Dagens nyheter

Alla vet vad en robot är, men alla inser inte hur många av människosläktets drömmar och mardrömmar den rymmer. En robot kan vara slav eller gud, orakel eller monster, den perfekta soldaten eller en bättre människa än vi någonsin kommer att bli.

Hoten och löftena i den artificiella intelligensens framtid är en av vår tids mest brännande frågor. Men den är inte ny. Som den här boken visar går frågan tillbaka ända till den mänskliga civilisationens begynnelse. I de flesta kulturer genom historien har fantasin om att tillverka konstgjorda människor florerat, och ibland har man försökt göra verklighet av den. Det är en fantasi som säger mycket om mänsklighetens förhoppningar och farhågor, och om dess syn på sig själv.

I den här boken gör vi en resa genom den konstgjorda människans historia, från stenålderns magiska skulpturer till vår tids androider, via det gamla Egyptens rörliga gudastatyer, medeltidens alkemister, upplysningstidens musicerande automater och industrialismens ångmänniskor. Det är en berättelse om framtidstro och entreprenörskap, men också om rädslan för vad som händer när människan gör sig själv till skapare. Det är en bok att tänka med för både den historiskt och den tekniskt intresserade.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Peter K Andersson