Prinsen av Porte de la Chapelle (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Läsålder
12-15 år
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2021-01-22
Upplaga
1
Förlag
Rabén & Sjögren
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
178 x 120 x 21 mm
Vikt
234 g
SAB
uHc
ISBN
9789129729139
Prinsen av Porte de la Chapelle (häftad)

Prinsen av Porte de la Chapelle

(7 röster)  |  Läs 6 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-01-22
189
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor

Annelie Drewsen har tilldelats Nils Holgersson-plaketten 2022 för bästa barn- och ungdomsbok.

"Idag är det lördag och jag ska fly från Sverige. Det låter helt skadat. Det borde inte finnas ord för det som händer nu. Men orden finns och allt är på riktigt."

Efter tre år i Sverige kliver Salar på tåget i Malmö. Han vet inte vart han ska, bara att han måste fly igen. Kanske kommer han aldrig mer att träffa Karin och Albin. Han har blivit en del av deras familj, gått i skolan och lärt sig språket. Sedan kom avslaget.

När tåget rullar över bron stänger Salar av mobilen. Han orkar inte förklara, orkar inte ta farväl. Under en farlig resa genom Europa försöker han förtränga sin svenska familj. Men vissa saker försvinner inte, hur mycket man än blundar.

Salar hamnar i Paris och det provisoriska tältlägret vid Porte de la Chapelle. Där möter han Najib, som hjälper honom att hantera det svåra livet som flykting i Frankrike. Bland råttor, rädsla och polisrazzior växer en vänskap fram.

En mörk och ärlig roman om en ung människa som slåss för sin värdighet i ett omänskligt system.

Prinsen av Porte de la Chapelle är en fiktiv berättelse som bygger på verkliga omständigheter. Annelie Drewsen har gjort omfattande research och intervjuat ungdomar som lever på gatan i Paris - många av dem med starka band till Sverige.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Prinsen av Porte de la Chapelle
 2. +
 3. Hästpojkarna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hästpojkarna av Johan Ehn (pocket).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Prinsen av Porte de la Chapelle. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 26 maj 2021

  Prinsen av Porte de la Chapelle är en berättelse som går under huden. Jag hade svårt för att lägga ifrån mig boken innan den var utläst, huvudpersonen Salar och hans människor berör mig så starkt att jag måste få veta hur det skulle gå för honom. Jag känner med karaktärerna, ser platserna de befinner sig på och får dofterna de känner i min näsa.
  Det här är en bok som handlar om vad som händer efteråt, efter det tredje avslaget från Migrationsverket. Efter att den här pojken i flera år ha... Läs hela recensionen

 2. Fantastisk!
  Jennifer, 13 april 2021

  Prinsen av Porte de la Chapelle handlar om Salar som inte får asyl i Sverige och tvingas fly. Han flyr, utan att berätta för nästan någon, och hamnar till slut i Paris.

  Den här boken. Jag vet inte ens vad jag ska skriva om den för jag vill verkligen att alla ska läsa den. Den är så tänkvärd, ögonöppnare och en röst som måste få höras mer. Det märks att Annelie har gjort sin research och att berättelsen egentligen inte är hennes, utan de barn och ungdomar som hon har intervjuat som ti... Läs hela recensionen

 3. En viktig och välskriven bok
  SaraB, 6 april 2021

  Annelie Drewsen lyhörda och fängslande skildring av hur livet kan se ut för en ung människa idag i Europa idag går inte att lägga ifrån sig. Svensk migrationspolitik och dess konsekvenser, både för asylsökande och de som står bredvid, blir smärtsamt tydliga.

  Boken är välskriven och lättläst, rekommenderas varmt.

 4. Intressant och lättläst bok

  AC:
  Vilken läsupplevelse och vilket språk. Jag är i berättelsen, ser karaktärerna och miljöerna framför mig. Känner känslor som går både upp och ner och jag ser relationer som går i kras och minnen som göms för att inte plockas upp igen. Jag blir frustrerad och ledsen över att systemet fungerar på detta sätt.

  Detta är en bok som stannar med en. Du kommer att tänka och diskutera olika ämnen under läsning. En bok man kan läsa själv, högt i klassrummet eller hemma. Passar även vuxna... Läs hela recensionen

 5. Angeläget öde i vår tid
  Ann-Sofie Gumaelius, 15 februari 2021

  Mycket viktig och realistisk berättelse om en utsatt grupp i det svenska samhället. En ung man har förnekats uppehållstillstånd och flyr från Sverige för att söka hjälp i Frankrike. Starten där blir tuff och känns länge rätt hopplös. Det handlar om både svek och varm vänskap.

 6. Ett öde bland många
  Margareta Lundgren, 11 februari 2021

  Intressant att följa en ung man, bortvald av Sverige, på drift i Europa. Blir tydligt vad den svenska migrationspolitiken utsätter unga människor för.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Annelie Drewsen