Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
156
Utgivningsdatum
2006-03-01
Förlag
Bokförlaget Forum
Medarbetare
Olofsson, Carina (medf.)
Dimensioner
218 x 142 x 17 mm
Vikt
355 g
SAB
Rbz Igelström, Emma,Lz Igelström, Emma,Vlab
ISBN
9789137128955
Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin (inbunden)

Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2006-03-01

Slutsåld

När Emma Igelström var nio år sa hon: "Jag ska bli bäst i världen. Jag ska bara träna lite mer. Sedan ska jag slå alla amerikaner och kineser." Det tog 13 år. Den fjärde april 2002 sprängde Emma gränsen hon drömt om. Hennes världsrekord på 50 meter bröst innebar inte bara ett VM-guld utan hon blev även första kvinna att någonsin simma sträckan under 30 sekunder. Hon lämnade VM i Moskva som hela världens simdrottning - tre världsrekord, tre guld och ett silver.
Livet lekte. Under det kommande året blev den 22-åriga svenskan en förebild för tusentals ungdomar - framför allt tjejer. Hon nominerades till Bragdguldet, Årets Idrottskvinna och Victoriapriset. Emma Igelström stod på toppen av sin idrottskarriär. Men hon mådde allt annat än bra.
Kampen hon förde handlade inte om tider, medaljer och ära. Emma Igelström slutade tro på sig själv. På ytan märktes ingenting. Tidningarna hade fullständigt sugit åt sig bilden, som hon själv varit med och skapat, av en kaxig, självständig och lycklig tjej. När hon var Simmar-Emma lyckades hon hålla demonerna borta och slapp visa sitt rätta jag: den sjuka Emma, hon som inte var värd någonting. Hon ljög och manipulerade alla som stod henne nära. I drygt nio år hade hon då lyckats bevara hemligheten, hemligheten om sina ätstörningar och sjukdomen bulimi.Allt som räknades var resultat och vad andra skulle tycka. Det var de utifrån som dömde och satte betyg. Hon måste duga. Hon behövde inte vara nöjd med sig själv, bara alla andra var det. Hetsätandet var inget mönster, det var ett beteende. Hon inbillande sig att hon mådde bra genom att kontrollera alla känslor genom ätandet.
I mars 2004 gav Emma Igelström upp. Sjukdomen hade kommit ifatt henne. Hon orkade inte längre kämpa på egen hand. "Det är svårt att förklara, men man tänker mat 24 timmar om dygnet. Allt handlar om hur man ska undvika att äta och var man ska spy om man får panik."
Med egna ord och dagböcker vill Emma Igelström få andra att öppna ögonen för prestationsbaserade sjukdomar inom idrotten, hon vill berätta om kraven och pressen utifrån, den åtta månader långa sjukhusbehandlingen för ätstörningarna och beslutet som innebar att hon redan vid 24 års ålder bestämde sig för att sluta simma. "Det var ett fruktansvärt svårt beslut att ta. Det var ju allt jag hade - mitt livs två största kärlekar: bulimin och simningen."

Emma Igelström är född 1980. Efter fantastiska framgångar som simmare- tre VM-guld, nio EM-guld och ett flertal andra medaljer i bröstsim och medley- tog hon 2004 beslutet att besegra sin bulimi och sluta simma. Hon är anställd på SEB sedan 1999 men var tjänstledig under de intensiva tävlingsåren. Nu har hon återgått till bankvärlden men är även uppskattad expertkommentator för Radiosporten.

Carina Olofsson är reporter på Göteborgs-Postens sportredaktion och har följt Emma sedan EM i Valencia 2000.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Mitt ibland oss
    Mr Myth (Karlstad), 10 juni 2008

    Mjukt och nästan försiktigt får vi oss berättelsen om Emmas ätstörning serverad. Detta helvete skapat av en vinnarskalles jakt på framgång! Tack Emma för att du delgett oss din sjukdom! Föräldrar till hårdidrottande barn, var observanta!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

Bloggat om Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin

Övrig information

VM-guld och världsrekord i simning - Emma berättar om medaljens baksida

Den 4 april 2002 slog Emma Igelström världsrekordet på 50 meter bröstsim, vilket inte bara innebar ett VM-guld utan även att hon blev första kvinna att någonsin simma sträckan under 30 sekunder. Hon lämnade VM i Moskva som hela världens simdrottning - tre världsrekord, tre guld och ett silver.

Hon stod på toppen av sin idrottskarriär, men hon mådde allt annat än bra. När hon var Simmar-Emma höll hon demonerna borta och slapp visa sitt rätta jag: den sjuka Emma, hon som inte var värd någonting. I drygt nio år hade hon då lyckats bevara hemligheten: sina ätstörningar och sjukdomen bulimi.
Med egna ord och dagböcker vill Emma Igelström berätta om kraven inom idrotten och pressen utifrån, den åtta månader långa sjukhusbehandlingen för ätstörningarna och beslutet som innebar att hon redan vid 24 års ålder bestämde sig för att sluta simma. "Det var ett fruktansvärt svårt beslut att ta. Det var ju allt jag hade - mitt livs två största kärlekar: bulimin och simningen."