Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
282
Utgivningsdatum
2017-10-02
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
223 x 155 x 16 mm
Vikt
416 g
SAB
Odc
ISBN
9789144112442

New Public Management : ett nyliberalt 90-talsfenomen?

(3 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2017-10-02
333
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
New Public Management - NPM - är något som nästan alla hört talas om och har en åsikt om. Inte sällan skildras begreppet som omfattande allt som i dag tycks vara "fel" med den offentliga sektorn. New Public Management - ett nyliberalt 90-talsfenomen? är en samhällsvetenskaplig lärobok baserad på författarens forskning om organisering och styrning i den svenska offentliga sektorn. Boken diskuterar NPM utifrån såväl ett teoretiskt som ett empiriskt perspektiv. Utgångspunkten är att synliggöra olika typer av reformer som vanligtvis inkluderas i NPM i syfte att fördjupa kunskapen kring vad det inneburit i en svensk förvaltningskontext.

Boken tar bland annat upp Hoods sju kategorier, hur NPM påverkats av nationalekonomiska teorier och den historiska utvecklingen av reformer inom offentlig sektor, främst i Sverige men även i resten av västvärlden. Boken presenterar också modeller för hur NPM kan förstås, och lyfter vidare fram den kritik som riktats mot NPM samt hur NPM format ett nytt chefskap.

New Public Management ger förutsättningar för att bättre förstå den komplexitet som präglar välfärdssamhällets utveckling över tid och riktar sig till studenter inom samhällsvetenskap, journalister och ledare inom privat och offentlig förvaltning såsom rektorer, verksamhetschefer och ekonomer. Boken läses också med fördel av politiker eller fackligt förtroendevalda.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. New Public Management : ett nyliberalt 90-talsfenomen?
 2. +
 3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 582 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av New Public Management : ett nyliberalt 90-talsfenomen?. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Välskrivet om svensk statsförvaltning
  Björn Fureskog, 4 juni 2022

  Denna boken räddade mig i arbetet med min C-uppsats. Hade även mejlkontakt med Karlsson personligen och fick lika tydliga distinkta svar så som boken är skriven.

  Vill man förstå vad som hänt med den svenska statsförvaltningen från ett historiskt perspektiv rekommenderas denna bok varmt. Och för den som vill förstå NPM från ett svenskt perspektiv tycker jag att denna bok passar utmärkt.

 2. Oläsbar
  Julia, 15 december 2020

  En bok helt utan mening. Bara rad efter rad av misslyckade försök att låta smart. Försök hitta en annan bok om NPM.

 3. Hade lätt kunnat göras 50% kortare
  Emelie Wilhelmsson, 26 november 2017

  Svår att läsa, svävar iväg i riktningar som inte känns som att de hör helt till ämnet. Mycket upprepningar. Mycket. Samma sak tre stycken i följd. Väldigt mycket typ "det här kommer i ett kapitel längre fram". Märkliga ordval, passar inte in i den övriga stilen. "Svåra" ord känns inkastade för att författaren vill framstå som en som kan svänga sig med svåra ord.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Tom S Karlsson

 • Speglingar av en förvaltning i förändring : reformeringen av försäkringskassan

  Fredrik Andersson, Tomas Bergström, Louise Bringselius, Margareta Dackehag, Tom S Karlsson

  Svensk statsförvaltning genomgår, precis som privat sektor, ständigt förändringar och omstruktureringar, drivna av olika samhällstrender, ledarskapsidéer och politiska styrfilosofier. Vid dessa förändringar ställs verksamheten inför vägval som på ...