Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
149
Utgivningsdatum
2017-01-26
Förlag
Wahlström & Widstrand
Medarbetare
Hjorthol, Johanne (form)
Dimensioner
210 x 155 x 20 mm
Vikt
383 g
SAB
Hc.03
ISBN
9789146232766
Rosor skador (inbunden)

Rosor skador

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2017-01-26
146
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Där de glömska och tröstlösa får tala

Rosor skador är en diktsamling som tar sin utgångspunkt i demensen som språkligt och relationellt tillstånd. Den handlar om vad som händer med kärleken och med språket när glömskan tar makten över en människas liv. Om hur relationer, exempelvis mellan mödrar och döttrar, förändras och förvrids, men också förblir, in i det sista. Med hjälp av bland annat berättelsen om Alois Alzheimers första patient Auguste D och Shakespeares tragedi Kung Lear försöker den här boken skapa ett rum där demenssjukdomen, i all dess omöjlighet, framträder som någonting läsbart, rentav delbart. Där de glömska och tröstlösa får tala.
Den dementas utsatthet och den anhörigas desperation och raseri blir på många sätt spegelbilder av varandra i en text där sjukdomen tycks ha smittat hela världen. Eller där världen är en låst avdelning, en inhägnad trädgård, en relation utan andra utvägar än att glömma att kärleken någonsin fanns. Minnesförlust och kärleksförlust som två sidor av samma grymma mynt. Hur vet du att din mamma älskar dig om hon inte längre vet vem du är? Hur vet du att hon är din mamma om hon själv förnekar det? Hur vet du att du älskar henne i denna nya oigenkännliga skepnad?
Relationen mellan mor och dotter blir i den här boken utgångspunkten för ett försök att tänka över kärlek, beroende, utsatthet och makt. Sjukdomen, den skadade hjärnans skadade språk och reaktioner, blir ett försök att skriva fram en polyfon poesi, en sorts mångstämmig sorgesång som egentligen inte kan sjunga.

"Jenny Tunedals Rosor skador är rysligt bra - idérik, komplex, bokstavligt talat sanslös, vansinnig och outsägligt sorglig. Det rör sig om allra högsta existentiella insats från Tunedals sida." Ulf Karl Olov Nilsson, Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Rosor skador
  2. +
  3. Hastigheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hastigheten av Jörgen Gassilewski (inbunden).

Köp båda 2 för 337 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Rosor skador