Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
BeGreppbart
Antal sidor
125
Utgivningsdatum
2016-11-14
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 135 x 7 mm
Vikt
168 g
SAB
Oabka
ISBN
9789147098200

Klass

(8 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2016-11-14
276
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Klass är ett begrepp som används vid indelning utifrån ekonomiska och sociala kriterier. Att kategorisera genom klass är ett sätt att närma sig ojämlikt fördelade livschanser. Magnus Hörnqvist utgår från sociologins klassiker och lotsar läsaren från det synliga till det mindre synliga. På ytan ser vi skillnader i hälsa och boende, inkomst och smak. Men under ytan verkar tunga strukturer och ärvda tillgångar.

Sagt om boken
I alla tider har klasstillhörighet styrt människors liv. Hur kan vi förklara och förstå begreppet klass? Magnus Hörnqvist är docent i kriminologi vid Stockholms universitet. Trots bokens till sidantalet nätta karaktär är innehållet mycket omfattande. Med utgångspunkt i klassiska sociologiska tänkare som Marx och Weber beskriver författaren hur klass ständigt gör sig påmind i människors vardag. Magnus Hörnqvist belyser såväl hur val av studieort och yrke styrs av klasstillhörighet, som hälsoeffekter och livsstil. Historiska jämförelser görs liksom liknelser med andra länder. Begreppet identitet är också centralt och visar hur människor från olika samhällsklasser uppfattar sin sociala tillhörighet. Boken är, trots sin teoretiska tyngd, skriven på ett lättillgängligt och modernt sätt. Den belyser hur klasstillhörighet alltid har påverkat människors livschanser. Boken är viktig för att ge perspektiv på hur ekonomiska och sociala strukturer inverkar på såväl samhället som enskilda individer." Publiceras i BTJ-häftet nr 4, 2017. Lektör Maria Fridstjerna

Om författaren
Magnus Hörnqvist är docent i kriminologi vid Stockholms universitet. Frågor om makt och klass är centrala i hans forskning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Klass
 2. +
 3. Etnicitet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Etnicitet av Hanna Wikström (häftad).

Köp båda 2 för 552 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Klass. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Tendentiös
  Kurredutten, 24 april 2019

  Del ett är bra.
  Sedan snöar det in på marxism, författaren jobbar hårt med att göra marxismen relevant. Det känns inte mera trovärdigt om man googlar på författarens namn.

 2. Läsvärd bok som ger perspektiv
  Jonny Andersson, 28 februari 2017

  En bok som gav mig perspektiv på hur vårt samhälle ser ut och varför. Det jag alltid vetat blev tydligt, nämligen de stora skillnaderna i livsvillkor och varför det är så.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Magnus Hörnqvist

 • En annan Foucault : maktens problematik

  Magnus Hörnqvist

  En annan Foucault vidareutvecklar Foucaults maktanalys. Hörnqvist utvecklar tre distinktioner som är viktiga och centrala för att förstå maktens problematik. Först skillnaden mellan makt som aktivitet och makt som relation, sedan skillnaden mellan...

 • Den bästa av världar? : betraktelser över en postpolitisk samtid

  Richard Ek, Urban Ericsson, Mattias Gardell, Magnus Hörnqvist, Dalia Mukhtar-Landgren

  I Den bästa av världar? belyser nio svenska forskare med olika akademisk bakgrund framväxten av en postpolitisk logik som innebär att allt fler dimensioner av det mänskliga livet underordnas kraven på marknadsanpassning, produktivitet och effektiv...