Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
252
Utgivningsdatum
2022-11-11
Upplaga
3
Förlag
Liber
Medarbetare
Liljeros (red.), Fredrik (red.)
SAB
Oabka
ISBN
9789147143436
Ett delat samhälle : makt, intersektionalitet och social skiktning (häftad)

Ett delat samhälle : makt, intersektionalitet och social skiktning

Häftad Svenska, 2022-11-11
366
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Boken ger en inblick i sociologins djup och bredd genom att inspirera till fortsatt tänkande om det delade samhället. I den tredje upplagan har flera kapitel reviderats och boken har utökats med ett nyskrivet kapitel om regionala och geografiska skillnader för att ge ökad förståelse av ojämlikhet och förändring mellan stad och land och inom storstadsregionerna.

Sedan sociologin grundades har ämnet sysslat med samma problemställning: Hur ska vi förstå samhällets sociala ojämlikhet och hur påverkar den människors livschanser? Utifrån denna gemensamma kärna har sociologin utvecklat en mångfald av teoretiska perspektiv och metodologiska ansatser för att se samhället.

I boken diskuterar några av Sveriges främsta sociologer på ett lättillgängligt sätt de viktigaste sociala skiktningsprinciperna:
 • Stefan Svallfors och Arvid Lindh: Klass
 • Jani Turunen: Geografi (nytt kapitel i upplaga 3)
 • Marie Evertsson: Kön
 • Ove Sernhede: Etnicitet
 • Alexandra Bogren: Sexualitet
 • Magnus Karlsson: Ålder
 • Rafael Lindqvist: Funktionshinder
 • Göran Ahrne: Intersektionalitet


Sagt om boken
"Ett delat samhälle är en mycket uppskattad bok av studenterna och det är därför extra roligt att ge ut den i en tredje upplaga," säger Helena Ekholm, förläggare.

Om andra upplagan: "Hur kan vi förstå samhällets sociala ojämlikhet och hur påverkar den människors livschanser? Det är en grundläggande frågeställning inom sociologin, vars kärna är att försöka förklara och förstå social ojämlikhet. Några av landets främsta sociologer beskriver social skiktning utifrån grunder som till exempel kön, klass och etnicitet. Bokens redaktörer är Christofer Edling, professor i sociologi vid Lunds universitet och Fredrik Liljeros, professor i sociologi vid Stockholms universitet. De nio forskarna, verksamma vid olika svenska universitet och högskolor, ger oss en lättfattlig inblick i disciplinen sociologins bredd. Den här andra upplagan har utökats med ett nyskrivet kapitel om funktionshinder. Makt, jämlikhet och social mobilitet är viktiga begrepp som diskuteras på ett mycket överskådligt sätt. För den som vill förkovra sig ytterligare på området finns en omfattande referenslista. Antologin är viktig för att ge oss ökad kunskap om det samhälle vi lever i." Maria Fridstjerna, lektör, BTJ-häftet nr 24, 2016.

Om författarna
Bokens redaktörer och författare till inledningskapitlet är Christofer Edling, professor i sociologi vid Lunds universitet, och Fredrik Liljeros, professor i sociologi vid Stockholms universitet. Fredrik är också associerad till Karolinska institutet, Institutionen för global folkhälsa, forskargruppen Global and Sexual Health (GloSH). Bokens övriga författare är Göran Ahrne, Alexandra Bogren, Marie Evertsson, Magnus Karlsson, Arvid Lindh, Rafael Lindqvist, Ove Sernhede, Stefan Svallfors och Jani Turunen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ett delat samhälle : makt, intersektionalitet och social skiktning
 2. +
 3. Klass

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klass av Magnus Hörnqvist (häftad).

Köp båda 2 för 633 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna