Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
BeGreppbart
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2023-03-29
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 138 x 7 mm
Vikt
169 g
SAB
Ohj
ISBN
9789147144679

BeGreppbart - Intersektionalitet

Häftad,  Svenska, 2023-03-29
267
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Boken introducerar intersektionalitet som begrepp och kritiskt perspektiv.

Intersektionalitet är ett begrepp som blivit populärt i Sverige under det senaste decenniet - men vad innebär det egentligen? Boken fördjupar sig i begreppets historiska och samtida utveckling och introducerar en fördjupad och tillgänglig förståelse av intersektionalitet och dess praktiska tillämpning.

Som ett numera populärt begrepp riskerar intersektionalitet att tömmas på sin kritiska skärpa samt att förenklat förknippas med enskilda ämnen eller rörelser. Denna bok försöker på ett fördjupat och tillgängligt sätt lyfta fram intersektionalitetens teoretiska och politiska rötter och argumentera för det intersektionella perspektivets relevans och stora potential för kritiska studier och sociala rättviserörelser. Boken vänder sig till studenter inom samhällsvetenskap och humaniora samt till alla som vill lära sig mer om intersektionalitet.

Boken
 • erbjuder en ämnesöverskridande introduktion till begreppet intersektionalitet och riktar sig till studenter på grund- och avancerad nivå
 • presenterar intersektionalitet som ett ramverk för kritiskt och inkluderande tänkande och praktik
 • diskuterar hur intersektionalitet kan tillämpas genom konkreta exempel från olika forskningsfält och kontexter.
Sagt om boken
"Sedan begreppet introducerades i Sverige, har intersektionaliteten blivit ett oundgängligt inslag i feministiska debatter. Boken presenterar en kartläggning av röster och perspektiv som från olika discipliner skapar mening kring intersektionalitens betydelse i ett svenskt sammanhang."
Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia, Stockholms universitet

"Begreppet intersektionalitet utforskar hur ojämlikhet och förtryck görs i skärningspunkten mellan kategoriseringsprocesser och fördelning av symboliska och materiella resurser. Denna bok tar utgångspunkt i begreppet för att förstå frågor om social rättvisa utifrån en rad teoretiska perspektiv. Intersektionalitet är ett analytiskt verktyg för att förstå samtiden. Boken erbjuder en introduktion till begreppet samt en kartografi över dess användning och relevans."
Diana Mulinari, professor i genusvetenskap, Lunds universitet.

Om författarna
Minoo Alinia är docent i sociologi och lektor vid Sociologiska institutionen, Uppsala universitet. Alinias forskning har bland annat behandlat olika aspekter av migration, diaspora, rasism, nationalism, genus och våld ur ett intersektionellt perspektiv.

Kalle Berggren är fil.dr. i sociologi och docent i genusvetenskap. Han är verksam vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet, och intresserar sig för intersektionella perspektiv, svensk hip hop, och frågor om killar, maskulinitet och våld.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. BeGreppbart - Intersektionalitet
 2. +
 3. Barndom

De som köpt den här boken har ofta också köpt Barndom av David Cardell, Johanna Sköld (häftad).

Köp båda 2 för 534 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Sociologins klassiker : upptäckter och återupptäckter

  Lisa Eklund, Bo Isenberg, Per Becker, Kalle Berggren, Micael Björk

  Människan gör samhället - formar, utvecklar, bevarar. Men samhället gör också människan - människan formas och utvecklas i och genom samhället. Detta är den klassiska sociologins stora insikt. Sociologins klassiker presen¿terar tjugotvå sociologis...

 • Socialt arbete i storstaden : villkor och praktik

  Minoo Alinia, Welat Songur

  Dagens snabba urbanisering och omvandlingen av urbana miljöer är en global trend, och det pågår en förändring av storstäderna även i Sverige. Men storstäderna är inte enbart möjligheternas domän; här finns också en koncentration och en mångfald av...