Blod i gruset (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
186
Utgivningsdatum
2019-09-04
Förlag
Alfabeta
Illustratör/Fotograf
Mats Jonsson
Dimensioner
210 x 140 x 20 mm
Vikt
362 g
SAB
Hcg
ISBN
9789150120875

Blod i gruset

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2019-09-04
138
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"Otroligt gripande läsning med många lager (...) Det är så smart och spännande." Vi läser

Ända sedan Mats var liten har han varit vän med Lasse och Ing-Mari, det gamla paret i huset nere i backen. Men en kväll när Lasse vaknar på soffan skriker han av skräck och griper tag i Mats arm så hårt att det blir ett rött märke.

Varför drömmer Lasse mardrömmar? Varför skriker han om "blod i gruset"? Mats söker efter svaren i Lasses ungdom och i traktens dramatiska historia. Klasskompisen Arlene verkar veta något, men vill först inte hjälpa till. Varför är hon så arg på Mats? Och vad är det hon skriver i sin svarta bok?

Ibland som fiender, ibland som motvilliga vänner, spårar Mats och Arlene Lasses historia ändå tillbaka till en vårdag för länge sedan. Den dagen då fyratusen människor marscherade rakt in i elden från soldaternas gevär och kulsprutor.

Mats Jonsson berättar med lätt hand och stor inlevelse om hur en historisk händelse kan påverka livet för flera generationer.

Blod i gruset är Mats Jonssons första kapitelbok. Han har tidigare givit ut tre kritikerhyllade serieböcker för lågstadieåldern, senast Emelie Nicklasson & jag som belönades med Norrlands litteraturpris 2015. Hans senaste bok för vuxna var den mycket uppmärksammade serieromanen Nya Norrland, 2017.

"modigt och rätt av en skicklig, hängiven berättare." Sven-Olov Karlsson, Expressen

"Blod i gruset är totalt superlokal och samtidigt akut allmängiltig och som sådan hans klart bästa bok hittills." Steven Ekholm, Dagens Nyheter

"Det är en spännande bok både för små och stora, har jag kunnat konstatera, och den bjuder på flera överraskande vändningar på vägen. Språket är rakt och direkt utan att för den skull kännas påtvingat tillrättalagt för att de yngre läsarna ska kunna stänga av hjärnan en stund.(...) Boken har också ett stort hjärta." Martin Jernberg, Miljömagasinet

"Först nu och det är SÅ efterlängtat kommer en både spännande och psykologisk berättelse för kloka och nyfikna barn som handlar om detta svarta kapitel i svensk nutidshistoria (...) jag är säker på att de mellanstadiebarn som år 2019 läser eller lyssnar på den här starka och ömsinta berättelsen inte kommer att glömma att de fem som dog i Ådalen 1931 har funnits." Lena Kjersén Edman, Västerbottenskuriren

"Genom mysteriet, och karaktärerna som berättar för Mats om vad som hände före och under demonstrationen, får läsaren en god och levande skildring av ett svart kapitel i svensk historia - ett genialt berättardrag. (...) Språket är målande med fina miljö- och persongestaltningar; det känns äkta och starkt. (...) Rekommenderas!" Per Berg, BTJ

"En riktig bladvändare. Författaren lägger fram pusselbit för pusselbit. Det är en berättelse som utforskar det här med vänskap, mobbning, livslögner och skamkänslor på olika plan. (...) en viktig påminnelse om arbetarrörelsens egen historia och vad som faktiskt blev startskottet för en mångårig politisk framgång för det socialdemokratiska arbetarpartiet. (...) Bör köpas in som klassuppsättning i alla grundskolor på mellanstadiet."
Dala-Demokraten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Blod i gruset
 2. +
 3. Skurkskolan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skurkskolan av Ijustwanttobecool, Victor Beer, Emil Beer, Joel Adolphson (inbunden).

Köp båda 2 för 317 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Blod i gruset. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lika spännande som en deckargåta!

  Boken utspelar sig på 80-talet och vi får följa skolkillen Mats. Han har fått i skoluppgift att intervjua en äldre person.
  Ingen han lyckas intervjua fångar hans intresse, men när han besöker sin åldrande granne Ing-Marie och hennes dementa make Lasse så blir han nyfiken.
  Varför skriker Lasse "Blod i gruset"? Vad för minnen från sin ungdom verkar skrämma Lasse på äldre dar?
  Vad är det egentligen som hänt?

  Ing-Marie som är en viktig vän för Mats står även hon rådvill. ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Mats Jonsson