Per Holmberger och sockenlapparnas språk (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Acta Bibliothecae R Universitatis Upsaliensis (del 52)
Antal sidor
274
Utgivningsdatum
2018-02-13
Förlag
Acta Universitatis Upsaliensis
Dimensioner
247 x 170 x 21 mm
Vikt
874 g
ISBN
9789151301945
Per Holmberger och sockenlapparnas språk (inbunden)

Per Holmberger och sockenlapparnas språk

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2018-02-13
274

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
När den ihreska handskriftssamlingen på Uppsala universitetsbibliotek katalogiserades i början av 1900-talet fann man en samisk uppteckning från 1770-talet som visade sig ha tillkommit utanför Gävle. Uppteckningen, som består av en rituell s.k. björnvisa och en omfattande ordlista, hade sammanställts av östgöten Per Holmberger (1745-1807). För att förklara hur samiskt språkmaterial kunnat samlas så långt söderut i Sverige har tidigare forskare antagit att Holmbergers sagesmän varit kringströvande, fattiga samer som förirrat sig bort från sina hemtrakter och man hävdade att deras språk var sydsamiska.

I boken Per Holmberger och sockenlapparnas språk presenteras för första gången en utgåva av Holmbergers hela ordlista som sedan analyseras med tonvikt på språk och kultur. Ordlistans språk stämmer inte överens med någon enskild samisk språkform av idag utan företer drag från många skilda håll. Analysen av ordförrådet visar att sagesmännen var integrerade i den svenska bondbyn och att de funnits i trakten under lång tid. Den äldre förklaringen - att det rörde sig om kringströvande, förirrade samer - berodde av allt att döma på att svenska språket betraktades som det främsta kriteriet för svenskhet vid 1900-talets början. På Holmbergers tid var det däremot den lutherska religionen som visade vem som var svensk. Även samisktalande var goda svenskar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Per Holmberger och sockenlapparnas språk
  2. +
  3. Dags för uppsats : vägledning för litteraturbaserade examensarbeten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dags för uppsats : vägledning för litteraturbas... av Febe Friberg, Elisabeth Dahlborg, Kerstin Segesten, Linda Östlundh (häftad).

Köp båda 2 för 569 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Per Holmberger och sockenlapparnas språk. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Intressant om Linnés lärjunge
    EF, 16 september 2022

    Det här är en mycket spännande bok. Den som har intresse av historia och lingvistik får verkligen veta sådant som inte varit allmänt känt genom Linnés lärjunge Per Holmberger.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lars-Gunnar Larsson