Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2011-09-20
Upplaga
1
Förlag
Ica Bokförlag
Medarbetare
Mörtsell, Jenny (foto)
Illustratör/Fotograf
Jenny Mörtsell
Dimensioner
230 x 155 x 30 mm
Vikt
840 g
SAB
Qca
ISBN
9789153437246
Matmolekyler : kokbok för nyfikna (inbunden)

Matmolekyler : kokbok för nyfikna

(42 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-09-20

Slutsåld

Är du nyfiken på vad som egentligen händer när du lagar mat och äter? Vill du ha proffsens knep? Läs Matmolekyler!

Med hjälp av den senaste forskningen berättar Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström lättbegripligt och underfundigt om vad som händer i köket och hur du lyckas med matlagningen. Här lär du dig inte bara att vispa den lenaste majonnäsen och steka den perfekta köttbiten - utan också hur det egentligen fungerar, hela vägen ner till molekylnivå. Lär dig allt om konsten att sätta smak, hur du steker, friterar, marinerar, gravar och fryser in. Läs om hur ketchup kan fungera som en krockkudde när barn bekantar sig med nya smaker, och testa att äta lakrits till ett glas Sauvignon Blanc.

Hur påverkar våra smakminnen och förväntningar smakupplevelsen? Vad är smak och vad är lukt i det vi i dagligt tal kallar smak? Hur kommer det sig att de flesta tycker att päron och gorgonzola är en utsökt kombo, men väldigt få går igång på det potentiellt nyskapande smakparet ansjovis och lingonsylt? Och vad sjutton är en supersmakare? När du har läst Matmolekyler vet du!

Matmolekyler liknar inte någon annan kokbok. Men naturligtvis finns här också gott om recept! Laga extra krämig chokladmousse, fläskkotlett som läggs i kall panna och glass som får hjärnan att koka över.

Här kan du läsa mer och ställa frågor om boken:

Matmolekylers blogg
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Matmolekyler : kokbok för nyfikna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Kunskap kryddad med nyfikenhet
  Håkan (hakke), 17 juni 2019

  Det här är en helt unik matbok, som också råkar vara en spännande kokbok. Jag har lärt mig massor om hur smakupplevelsen fungerar och vad som egentligen händer vid stekning, bakning, kryddning och allt vad vi hittar på med vår föda. Är man det minsta intresserad av både mat och naturvetenskap så är det en fröjd att läsa denna boken!

 2. Borde finnas hos alla som vill veta mer om matmagi
  ulf andersson, 3 januari 2019

  Jag vet inte hur många gånger jag öppnat denna dyrgrip för att uppdatera mitt minne när det gäller det sublima i matkunskapen. Intressant och lärorik är ett underbetyg. Tack för många nyttiga lärdomar, Lisa och Malin.

 3. Väldigt inspirerande bok med massor av fakta och...
  Torbjörn Einarsson, 11 september 2013

  Väldigt inspirerande bok med massor av fakta och referenser. Författarna har också gjort en hel del intressanta experiment själva. Känns som att jag kommer att gå tillbaks och läsa om en del kapitel.

 4. Har inte hunnit läsa ut den än, men är på god väg. Den...
  Bertra , 25 juli 2013

  Har inte hunnit läsa ut den än, men är på god väg. Den är spännande, innehållsrik, informativ och sååå undrebart välskriven. Lyckades inte få till den sista halva stjärnan...

 5. Intressant pocketbok som bygger på "tegelstenar" i...
  Anders Rudolf, 1 juli 2013

  Intressant pocketbok som bygger på "tegelstenar" i köket. Bra att känna till basfakta om vad som händer med kemin i grytan. Nilsson mf. har skjrivit elegantare och dyrare böcker om i princip samma ämne. Den här räcker för en billig slant!

 6. Jag gav bort boken i present till en nyfiken 33-åring...
  Christina Eriksson, 17 juni 2013

  Jag gav bort boken i present till en nyfiken 33-åring och boken var mycket mycket uppskattad. Han gillar att exprimentera.

 7. Inte vad jag hade hoppats på!
  Ellinorek, 10 mars 2013

  Hade höga förväntningar på denna bok, men blev inte imponerad tyvärr. God idé, men ointressant genomförd.

 8. Sådär...
  Läsaren, 14 februari 2013

  Väldigt få recept (provade en, var ingen höjdare) och lite fladdrigt bok. Hade svårt att förstå logiken även om vissa fakta var intressanta.

 9. Matlagningen blir sig inte lik igen
  Lella, 19 december 2011

  Matnörd som man är, så har man gått från stadiet hur man gör saker i köket till varför. Här är boken som hjälper en på traven! Inledningskapitlet om lukt och smak blev en ögonöppnare och avsnittet om hur man vispar äggvita på bästa sätt har äntligen besvarat frågan: Varför måste skålen vara fettfri? Boken lockar till högläsning av intressanta stycken och jag kommer återkomma till den många gånger. Stort plus för recepten!

Visa alla 9 recensioner