Hjalmar Lundbohm : ledare, samhällsbyggare och kulturmecenat (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
1
Antal sidor
398
Utgivningsdatum
2018-11-12
Upplaga
1
Förlag
Älven kultur
Dimensioner
275 x 220 x 40 mm
Vikt
1940 g
SAB
Lz Lundbohm, Hjalmar
ISBN
9789163984778

Hjalmar Lundbohm : ledare, samhällsbyggare och kulturmecenat

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2018-11-12
412
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Denna biografi om Hjalmar Lundbohm (1855-1926) är berättelsen om en företagsledare och samhällsbyggare som i sitt arbete vägleddes på ett unikt sätt av sin humanistiska livssyn.

Tidigt etablerade han, genom sitt stora nätverk, konst och kultur såväl i LKAB:s gruvverksamhet som i det nya gruvsamhället Kiruna, 200 km ovan polcirkeln. Här blev folkbildning och vetenskapliga projekt viktiga byggstenar i skapandet av "mönstersamhället". Kiruna blev mötesplats för sin samtids främsta konstnärer, författare, arkitekter, vetenskapsmän och kulturpersonligheter, vilka alla på ett eller annat sätt satte sin prägel på samhällsbygget

Som ledare verkade Lundbohm i en brytningstid där ett gammalt patriarkalt ledarskap successivt ersattes av ett nytt professionellt, där fackkunskap inom industrin kom att värderas mer än ett personligt socialt engagemang, likt det Lundbohm företrädde, vilket ledde till oundvikliga konfrontationer med både bolagsledning och fackföreningar.

Därför är biografin om Lundbohm inte enbart en berättelse om en enskild person, utan även en beskrivning av ett samhällsbygge i sekelskiftets Sverige präglat av nytänkande, teknikutveckling, klasskamp och parlamentarisk förändring.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hjalmar Lundbohm : ledare, samhällsbyggare och kulturmecenat
 2. +
 3. Det förlorade paradiset : berättelsen om Konsums uppgång och fall

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det förlorade paradiset : berättelsen om Konsum... av Sara Kristoffersson (inbunden).

Köp båda 2 för 681 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Hjalmar Lundbohm : ledare, samhällsbyggare och kulturmecenat. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Exellent berättelse/biografi
  Ronnie Andersson (Norrtälje), 30 november 2018

  Mycket bra skriven/bra berättat. Historisk skatt. Hjalmar Lundbohm måste betraktas som en av Sveriges största industrialiser, samhällsbyggare och "kulturarbetare".Rekommenderas att läsas.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Curt Persson

 • Malmberget

  Erik Holmstedt, Bo Madestrand, Curt Persson

  Gruvsamhället Malmbergets dramatiska historia och fortgående förvandlingar har i mer än sex decennier varit brännpunkten för Erik Holmstedts lika sakliga som hängivna fotografiska gärning. Malmberget överblickar det senaste decenniet den tidsperio...