Sociala fällor och tillitens problem (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
326
Utgivningsdatum
2002-05-01
Upplaga
01
Förlag
SNS förlag
Dimensioner
213 x 148 x 21 mm
Vikt
550 g
SAB
Oaa,Oab-c
ISBN
9789171508522

Sociala fällor och tillitens problem

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2002-05-01

Slutsåld

Tillit till medmänniskorna, uppfattningen om andras laglydighet, hederlighet och allmänna hygglighet är avgörande för samhällets sätt att fungera. Bristande tillit leder lätt till att man inte samarbetar för det gemensamma bästa, trots att aktörerna inser att alla förlorar på detta. Misstron mot andra leder ofta till så kallade sociala fällor som kan få förödande konsekvenser för aktörerna själva.

Författaren analyserar här vad som hänt med tilliten och förtroendet i det svenska samhället under efterkrigstiden med utgångspunkt i begreppet det sociala kapitalet. Han hävdar att svenskarna visar såväl varandra som sina myndigheter hög grad av förtroende. Men hur har den tilliten uppstått? Finns det skäl att tro att Robert D. Putnams teori stämmer, nämligen att tillit och förtroende - grunden för det sociala kapitalet - uppstår genom aktivitet i organisationer och sociala nätverk? Bo Rothstein ifrågasätter detta orsakssamband: kanske är det i stället så att det är de som redan litar på andra människor som är aktiva i samhället.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sociala fällor och tillitens problem. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Underhållande men lärorik läsning
    Sofia , 29 januari 2016

    En bok som lyckas vara både underhållande och lärorik är inte alltid lätt att hitta men denna bok lyckas med det.

Visa alla 1 recensioner

Övrig information

Bo Rothstein är August Röhss-professor vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.