Om livets korthet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
194
Utgivningsdatum
2013-01-04
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Magnus Wistrand
Dimensioner
185 x 120 x 20 mm
Vikt
241 g
SAB
182,Daa
ISBN
9789171733900
Om livets korthet (häftad)

Om livets korthet

av Seneca
(6 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2013-01-04
219
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Den romerske filosofen och hovmannen Seneca (som dog år 65) var framför allt intresserad av moraliska frågeställningar och utgick ofta från vardagslivets situationer. Han ville ge konkreta och praktiska levnadsråd. Abstrakt och teoretisk spekulation intresserade honom inte i någon högre grad. Filosofer av facket har inte alltid varit så imponerade av honom, men han varit en viktig följeslagare för många andra slags läsare genom århundradena, Michael de Montaigne till exempel, essäformens skapare.
Seneca har alltid varit omstridd. Hans samtida kritiserade honom för hyckleri, han var ju en mångmiljonär som framhöll fattigdomens värde och energiskt, för att inte säga lite lätt desperat, försökte övertyga sina läsare om att det gick att vara själsligt obunden trots ett överskott på (till exempel) runda nordafrikanska bord, ett statusobjekt Seneca lär ha haft flera hundra exemplar av. Också hans sätt att skriva fick kritik: ?sand utan kalk? enligt kejsar Caligula, alltså murbruk som inte riktigt håller ihop.
Men Senecas motsägelser, impulsiva stil och drastiska exempel gör honom samtidigt till en ovanligt levande klassiker och något av en samtida. Vi lever ju också i en värld full av moraliska konflikter och lukrativa frälsningsläror. Man skulle kunna kalla Seneca en Montaigne före Montaigne - eller för en tidig kognitiv terapeut, som med skarp blick för vår ständiga förmåga till undanflykter kastar ljus över reella moraliska och psykologiska dilemman.
\\\\\\\"Om livets korthet\\\\\\\" rymmer fyra av Senecas centrala texter. För översättning och inledning svarar Magnus Wistrand, professor emeritus i latin vid Göteborgs universitet. Det har gått precis etthundra år sedan titeltexten senast blev översatt till svenska och för de tre övriga texterna ännu längre.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Om livets korthet
 2. +
 3. Handbok i livets konst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Handbok i livets konst av Epiktetos (häftad).

Köp båda 2 för 304 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Om livets korthet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. RYKANDE AKTUELL ROMARE
  Haho, 29 maj 2015

  En klassiker definieras av sin bestående kvalitet. Här också i en imponerande nyöversättning med kommentarer som ökar läsglädjen. Hos Seneca dras vi in i samtal och reflexioner om livets och människans villkor. Stoicismen som bildar en grund i samtalen liknar den rationalitet och sekularism som vi idag finner i politik och samhällsdebatt. Naturen och det naturliga ger oss en kompass i vår strävan mot ett värdigt liv.

  Så långt före oss i tiden, och ändå så nära i tanken, briljerar Sen... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Seneca