Dömda kvinnor : förbryterskor i Sveriges historia (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
81
Utgivningsdatum
2020-02-26
Förlag
Opal
Illustratör/Fotograf
Elin Hägg
Dimensioner
239 x 166 x 12 mm
Vikt
362 g
SAB
uLs,uKc
ISBN
9789172262133

Dömda kvinnor : förbryterskor i Sveriges historia

(7 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-02-26
126
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Elin Hägg är etnolog och har både skrivit och illustrerat Dömda kvinnor - Förbryterskor i Sveriges historia som är hennes debut. I boken får vi möta kvinnor som det inte alltid gick så bra för. Som trots att de slet hårt och kämpade, inte blev framgångsrika och lyckade. Deras historia är viktig. Deras historia är också vår historia.

I den här illustrerade faktaboken möter vi kvinnor ur Sveriges historia, och får genom dramatiserade berättelser en inblick i deras öden. De flesta av dessa kvinnor kan varken kallas förebilder, hjältar eller pionjärer utan det de har gemensamt är att alla gjorde sig skyldiga till och dömdes för olika typer av brott.

Genom att dra paralleller till dagens Sverige visar de här fascinerande livsödena hur brott, straff och samhälle har förändrats genom tiderna. De visar också hur synen på kvinnor har förändrats, hur kvinnor dömts annorlunda än män och hur rika dömts annorlunda än fattiga.

Det är en spännande bok med kvinnoöden som visar hur relativt rätt och fel kan vara genom historien. Läsaren får upp ögonen för hur olika män och kvinnor har dömts för samma brott. Eva Wahlström, Kristinastadbladet

Jag röstar för att den här boken ploppar upp i historieundervisningen för kids här och var! Och att vuxna läser den med sina barn och diskuterar men framförallt att vuxna läser och förstår varför det är viktigt att hela historien ryms. Jenny, Bokmums

... är det verkligt intressant att läsa dessa kvinnors historier: Deras liv följer inte den förutsägbara dramatiska kurvan som går ut på att överkomma svårigheter för att sedan bli framgångsrik. Therese Bohman, Expressen

Rakt igenom läsvärd i sin skildring av brottsdömda kvinnor och adelsdamer. Alexandra Sundqvist, DN
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Dömda kvinnor : förbryterskor i Sveriges historia
 2. +
 3. Världens coolaste djur enligt Julia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Världens coolaste djur enligt Julia av Julia Wiberg (inbunden).

Köp båda 2 för 185 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Dömda kvinnor : förbryterskor i Sveriges historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Viktig och intressant
  @tant_edna, 26 december 2021

  Vilken härlig bok. Ja, det är ju kanske inte så härligt att läsa om hur kvinnor dömts för olika brott och straffats på olika sätt genom historien, men sättet boken är skriven, illustrerad och uppbyggd på är härligt.

  Det här är en viktigt bok! Genom några nedslag i vår svenska historia, från 1475 till 1962, porträtteras samhällets syn på kvinnan och hur den synen utvecklats genom tiden. Vi får lära oss om 16 kvinnor, de brott de anses ha begått och vilka straff det ledde till. Varför ... Läs hela recensionen

 2. En viktig del av vår historia!

  En bok vars öden berör och presenterar en mörk del av vår historia. Starka berättelser som förstärks med uttrycksfulla illustrationer. Kan varmt rekommendera den här boken!

  Det här var en Mycket intressant och lärorik bok! Jag har Alltid varit intresserad av historia och kanske ännu mer om kvinnohistoria med inriktning på sjukvård och kriminalitet. Vissa av dem fallen som tas upp i boken kände jag till; men andra var helt nya och berörde även dem på djupet.

  Straffen som må... Läs hela recensionen

 3. Bra upplägg!

  I denna bok får vi stifta bekantskap med ett gäng svenska kvinnor (och förmodligen en transman) som genom historien har dömts för olika brott.
  Med nutida ögon känns många av straffen bisarra, vi får exempelvis läsa om kvinnor som dömts för äktenskapsbrott, att vara homosexuell, som blivit anklagad att vara spion av en gammal älskare och bli dömd utan direkta bevis.
  Vi får även läsa om mer makabra brott som än idag ger oss magont - men också anledningarna till dessa.
  Berättelser... Läs hela recensionen

 4. En intressant och fascinerade faktabok.
  Gullis lästips (Rönninge), 13 maj 2020

  Detta är en intressanta och gripande berättelse är en fascinerande och stundtals skrämmande faktabok om Svenska rättsväsendet och sjutton kvinnors livsöden och brott från 1400-talet till 1960-talet.

  Här får man en tydlig bild hur brott, straff och samhället har förändrats genom tiden genom att dra paralleller till dagens Sverige. De visar också hur synen på kvinnor har förändrats, hur kvinnor dömts annorlunda än män och hur rika dömts annorlunda än fattiga.

  Några av kvinnor... Läs hela recensionen

 5. Fascinerande
  Bokdjungeln , 24 mars 2020

  Jag läste denna tillsammans med båda bonusbarnen (snart 8 & 10år). Jag tror både jag och barnen blev lite chockade att läsa om otrogna, sex, horbänk och aborter. Jag kanske är naiv men jag tror inte att barnen har hört en del av orden förut. Det känns därmed som att barnen måste vara mogna, kanske närmare 12 år än 9 år när de ska läsa den. Men den väcker frågor i alla fall! Jag tycker boken är väldigt intressant och barnen får lära sig om hur det var i Sverige för kvinnor förut och hur landet... Läs hela recensionen

 6. Intressant faktabok om dömda kvinnor i historien

  AC (mamma):
  Boken Dömda kvinnor har jag satt i handen på Gustav 9 år nu. Det kommer att komma frågor iom att det är några kapitel där det handlar om sex, aborter osv. jag blev dock så sugen på att läsa boken att jag läste den till och från jobbet medan Gustav haft en annan pågående bok. Ofta när jag läser om kvinnohistoria så blir jag lite upprörd. Man skulle hållas på sin plats, man var ägd osv. Även denna bok tar upp den biten men man kan också se hur det har förbättrats även om det såk... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Elin Hägg